Despre fericire

BeFunky_ece26f770b18a3c882166ef4c4316935_w644.jpg

Scriu acest articol in primul rand pentru o persoana foarte draga mie, care este, la fel ca noi toti, in cautarea fericirii. Scriu bineinteles, pentru toata lumea, inclusiv pentru mine, sa-mi fie ca un reminder.

Dupa cum stiti, am fost un mare pesimist si inca mai am astfel de perioade, insa am invatat pe parcursul anilor si cu ajutorul unor oameni deosebiti (hugs Sabi) ca fericirea nu consta in atingerea unui punct culminant in viata noastra, ci de felul in care gandim, percepem si actionam.

Va sa zica, o gandire radicala, care vede numai jumatatea goala a paharului, care nu isi acorda momente de liniste si este in continua agitatie si stres, va avea consecinte si in felul in care ne traim viata. Felul nostru de a gandi se va manifesta in viata noastra, vom fii tot timpul stresati, obositi, deprimati si vom ajunge sa actionam deseori gresit, impulsiv.

Traind intr-un mediu foarte agitat, stresant si chiar violent de multe ori, tindem sa ne schimbam atitudinea fata de viata, ne schimbam perceptia si incepem sa vedem altfel lucrurile, sa le vedem foarte negative si ajungem sa ignoram sau sa dam foarte putina importanta lucrurilor bune. Aceasta atitudine se va transforma in timp intr-un calvar, care ne va afecta sanatatea mentala si fizica, ne va afecta relatiile, ne va afecta concentrarea si randamentul in viata de zi cu zi. Stim cu totii ca stresul acumulat este un factor declansator al bolilor, dar este si un factor declansator al unui sir lung de probleme.

Desi nu realizam, stresul este mai puternic sau mai slab in masura in care ii permitem sa ne afecteze. Modul nostru de a ne raporta la probleme, de a le rezolva, este deseori defectuos. Cu cat incerci mai mult sa rezolvi o problema (care deseori nu se poate rezolva la acel moment) cu atat alimentezi stresul si ajungi, intr-un fel, sa te lupti cu morile de vant. Stresul va afecta mintea, o va obosi si nu va mai putea da randament. Depresia, anxietatea si in final burnout-ul se apropie. Toate acestea din cauza modului in care tratam problemele.

Toti avem probleme, unii mai mari si mai serioase, altii mai mici, dar fiecare ne luptam cu ele asa cum stim sau credem ca ar trebui. Evident, nimeni nu vrea sa aiba probleme, toti ne dorim o viata linistita… iar aici este un paradox. Cum putem ajunge sa avem o viata linistita daca noi ne facem mai multe probleme si le repetam in gand, le intoarcem pe toate partile si nu ne permitem sa ne linistim mintea?

Trebuie, asadar, sa invatam sa ne schimbam atitudinea si gandirea pentru a ne putea schimba stilul de viata si viata in general. Suntem ceea ce gandim.

Dar cum putem sa ne schimbam atitudinea si gandirea cand avem atatea pe cap?! In primul rand, cred ca este bine sa analizam “la rece” situatiile pe care le avem, sa vedem cu ce ne ajuta gandirea continua si grijile fata de situatii. Vom observa la un moment dat ca grijile, deseori nefondate, ne impiedica sa intelegem obiectiv si realist problemele si situatiile. In mintile noastre ne formam tot felul de scenarii negative, care de multe ori nici nu se pot intampla, iar daca se intampla, nu avem ce face (fiindca daca aveam ce face, o faceam deja). Aceste scenarii negative provoaca un stres care oboseste mintea, si dupa cum spuneam, duce la depresie, anxietate si burnout, iar cand ajungi in acele stari, clar nu vei mai fi in stare sa rezolvi problema.

Trebuie sa realizam ca facandu-ne griji continuu nu rezolvam problema, ci doar o interpretam intr-un stil masochistic in mintile noastre, in loc sa o tratam cu tact. Trebuie sa gasim alte metode de a privi problema. Un exemplu ar fi sa ne punem intrebarile “care este cel mai rau lucru care se poate intampla?” si “mai exista optiuni daca se intampla acel lucru?”. De cele mai multe ori, raspunsul la a doua intrebare este pozitiv. Intotdeauna exista si alte optiuni daca ceva nu functioneaza. Daca nu reusesti sa iei un examen, exista sansa sa-l dai inca o data. Daca esti dat afara de la munca, exista sansa sa gasesti un job mai bun. Daca iubitul/iubita se desparte de tine, exista sansa sa gasesti pe cineva mai bun. Acesta ar fi un prim pas si o prima modalitate de a aborda problemele si grijile.

Apoi, cu putin exercitiu si obisnuinta, este recomandat sa incepem sa gandim in stilul “aici si acum”. Nimeni si nimic nu iti poate garanta ce va fi si cum va fi, de aceea trebuie sa invatam sa traim momentul, in special sa ne bucuram de momentele frumoase si sa le dam mai multa importanta decat indiferenta ca si cum e ceva normal sa iesi la o bere cu cineva. Da, este normal sa iesi cu cineva la o bere, dar este si o placere, este un moment bun de care trebuie sa te bucuri, sa-l savurezi, nu sa-l iei pur si simplu, sa-l dai pe gat ca pe un shot. Daca ai 10 minute libere in care sa te plimbi trebuie sa fie un moment de care sa te bucuri. Viata este o colectie de momente, si ar fi bine sa incepem sa apreciem mai mult momentele frumoase si sa dam uitare momentelor nefericite.

Nu in ultimul rand, trebuie sa intelegem ca oricand se poate schimba situatia, indiferent cat de grea este sau de cat timp tine, intotdeauna exista sanse ca viata sa se schimbe, sa apara oportunitati, sa apara chiar surprize. Viata ne va surprinde de obicei cand ne asteptam cel mai putin.

Este bine sa avem “incredere in steaua noastra”, fiindca oricand se poate schimba situatia, insa traind “aici si acum” trebuie sa ne bucuram si de momentele prezente, nu doar sa asteptam sa se schimbe viata. Inainte sa se schimbe viata, mai bine invatam sa ne schimbam felul in care vedem si abordam viata, cu toate momentele ei, bune sau rele, fiindca nu “destinatia” este singura importanta, ci si “aventura in drumul catre destinatie.”

Traieste ca si cum ai muri maine, invata ca si cum ai trai pe veci!

Carpe diem! Vivat!

Va pup 🙂

Leave a Reply