Mircea Eliade si Istoria Religiilor

Este a doua oara cand incerc sa citesc cele trei volume oficiale din Istoria credintelor si ideilor religioase ale lui Mircea Eliade.

Ajuns la pagina 107 din volumul 2, imi dau seama ca aceasta tentativa de compilatie a lui Eliade este mai degraba un haos de idei pe jumatate explicate si prost explicate, trecand imediat de la o idee la alta fara sa patrunda in aspecte importante, in schimb lungindu-se in unele idei mai putin importante. Lipsa prezentarii, macar pe jumatate al panteonurilor, exprimarea greoaie, multitudinea de expresii si locutiuni in diverse limbi, face ca citirea sa fie grea si adesea confuza. De multe ori ne prezinta termeni religiosi fara sa-i explice in prealabil.

De-a lungul celor doua volume am gasit multe probleme de prezentare pe care, din pacate, n-am stat sa le notez, dar m-au facut sa-mi dau seama ca aceste volume sunt foarte prost organizate. Nu-mi place nici macar cronologia in care ne sunt prezentate religiile.

Or fi ele lucrari de specialitate pentru cei care studiaza academic, dar nici macar cei din mediul academic nu mai urmeaza (din cate am inteles) scrierile lui Eliade, fiind pline de probleme, in special metodologice.
 
Iata si o prezentare care nu are legatura directa cu ideile mele prezentate mai sus: https://en.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade#Criticism_of_Eliade’s_scholarship