Statisticile eronate ale cioclilor apocaliptici

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Cioclul și superstarul pandemiei, medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu, ne prezenta în data de 4 aprilie 2021 o statistică tulburătoare, care a fost preluată de către ziare.com[1]. Mai exact, ne spunea că până la finalul pandemiei, 500.000 de români vor muri de Covid-19 până la finalul pandemiei.[2] Astăzi, 5 decembrie 2021, avem abia 57,021 de decedați, conform datelazi.ro[3]. Astăzi, 5 decembrie 2021, “în România au fost raportate puțin peste 900 de cazuri de Covid-19 și 78 de decese.”[4] Acum, dacă vorbește despre câți români vor muri de Covid-19 până la finalul pandemiei, înseamnă că știe și când va fi finalul pandemiei, probabil singurul om de pe planetă care știe asta.

În postarea completă de pe Facebook scria și că “admițând că, în septembrie, vom ajunge la 10 milioane de persoane imunizate, riscul de fatalitate brut, ne-ajustat pentru vârstă, va fi totuși de ordinul sutelor de mii din rândul celor ne-vaccinați.” O altă aberație din postarea stimatului cioclu era că “singurul lucru știut, acum, care previne fatalitatea este vaccinul, unde cele mai recente studii arată o protecție de aproape 100% cât privește complicațiile fatale ale infecției cu SARS-CoV-2” iar pentru acest vaccin-minune ne spunea că, “chestiunea obligativității vaccinării merge dincolo de prevederile convenției de la Oviedo, sau vocea străzii.” Conform studiilor din Israel, vaccinul Pfizer “are o eficacitate de doar 39% pentru varianta delta”, “o eficacitate de 88% pentru spitalizare” și “91% împotriva formelor severe”. Pentru mine, nici 39%, nici 88%, nici 91% nu înseamnă “aproape 100%”. Față de varianta Omicron nici nu mai vorbim, puteți da singuri o căutare pe Google pentru a vedea cât de eficiente sunt actualele vaccinuri. De altfel, acum se pregătesc alte vaccinuri, pentru a face față variantei Omicron.

Deși nu este nici infecționist, nici epidemiolog, nici măcar statistician, acest personaj nu se sfiește să arunce astfel de predicții, iar faptul că apar și în presă este îngrijorător, fiindcă realitatea ne arată că acestea sunt, mai mult sau mai puțin, fake news, care pot influența oamenii și deciziile acestora, și care pot afecta emoțional oamenii.

Un alt cioclu și superstar statistician, care nu este nici medic practicant, nici epidemiolog, nici infecționist, ne trântește de asemenea statistici ce nu au legătură cu realitatea. Este vorba de Octavian Jurma, cu care ne-am obișnuit cu toții. De-a lungul timpului, acesta a făcut o serie de statistici, calcule, previziuni etc. care au înspăimântat poporul, deși rar s-au dovedit a fi conforme realității. Spre exemplu, în urmă cu mai puțin de două luni, în data de 19 octombrie, ne spunea că panta ascendentă pe care eram la acea vreme “nu aduce cifre îmbucurătoare până de sărbători”. Acesta a declarat pentru Wall-Street.ro: ”Nu mă aștept la valori mai mici, vom depăși curând 19.000 de cazuri. Avem circa 100.000 de cazuri într-o săptămână, dintre care 1% reprezintă decese. Adică avem 10.000 de decese într-o săptămână. În ritmul acesta putem ajunge la mai puțin de 100.000 de cazuri pe săptămânăîn a doua săptămână din noiembrie. Și abia la sfârșitul lunii noiembrie, putem spera la mai puțin de 10.000 de cazuri pe zi și să avem circa 4.000 de infectări de sărbători.” [5]

Ei bine, în a doua săptămână din noiembrie am avut 35.555 de cazuri, de pe 8 noiembrie (luni) până pe 14 noiembrie (duminică). Asta conform datelazi.ro (4,252 – 8 noiembrie, 7,584 – 9 noiembrie, 6,437 – 10 noiembrie, 5,415 – 11 noiembrie, 4,842 – 12 noiembrie, 4,006 – 13 noiembrie, 3,019 – 14 noiembrie). Dacă prin “mai puțin de 10.000 de cazuri pe săptămână” se referă la 35.555 de cazuri, atunci are dreptate, da…. Adica cu mult, mult mai puțin.

Dacă dânsul spunea că la sfârșitul lunii noiembrie putem spera la mai puțin de 10.000 de cazuri PE ZI, ei bine, în ultimele 7 zile ale lunii noiembrie am avut: 1549 cazuri luni, 22 noiembrie, 2735 cazuri marti, 23 noiembrie, 2795 cazuri miercuri, 24 noiembrie, 2105 cazuri joi, 25 noiembrie, 1959 cazuri vineri, 26 noiembrie, 1728 cazuri sambata, 27 noiembrie, 1377 cazuri duminica, 28 noiembrie, 1096 cazuri luni, 29 noiembrie, 1622 cazuri marti, 30 noiembrie. Adunăm, și aflăm că la sfârșitul lunii noiembrie, în 9 zile am avut un total de 16.966 de cazuri.

După cum se vede, cifrele reale sunt departe de cele comunicate de Octavian Jurma. Cu toate acestea, ele sunt publicate în presa considerată “oficială”.

Mai avem un articol în care domnul jurnalist ni-l prezintă pe Jurma ca fiind epidemiolog, deși nu are nicio legătură deci din start avem un fake news, unde la fel vine cu fel și fel de statistici.[6]

Astfel de articole inundă presa, declarațiile celor doi cu statisticile lor le găsim des. Oare chiar nu va face nimeni nimic să-i oprească pe acești doi indivizi?! Parcă era vorba să se oprească fake news-urile. Cine își asumă răspunderea pentru răspândirea știrilor false, crearea panicii în rândul maselor, dezinformare ș.a.m.d.? Consider că organele abilitate ale statului, parchet, poliție și chiar Colegiul Medicilor ar trebui să se autosesizeze, pentru a opri astfel de comportamente.

Dacă se dorește cu adevărat oprirea răspândirii de fake news și o atitudine corectă, oricine trebuie să fie taxat, nu doar cei care se îndoiesc de eficacitatea vaccinurilor sau cei care vin cu niște argumente logice care nu merg pe același drum cu narațiunea oficială.

Dacă se permit opiniile unor oameni care nu au specialitățile corespunzătoare pentru a vorbi în cauză, ba chiar se promovează cu regularitate în anumite publicații, atunci suntem spectatorii unei campanii de dezinformare, inegalitate, nedreptate. Toți ceilalți specialiști care îndrăznesc să-și exprime dubiile cu privire la măsurile coercitive, la efectele secundare ale vaccinării sau la eficacitatea vaccinurilor sunt cenzurați și eliminați – și aici vorbim de somități ale medicinei românești și nu numai, spre deosebire de medici specialiști (nici măcar primari) și cercetători care nu au practicat niciodată medicina.

Chiar nu își pune nimeni problema cum au ajuns acești guru ai pandemiei să fie promovați fără nicio problemă, ajungând să aibă aproape 60.000 de followers (Diaconu) sau 20.000 de followers (Jurma) pe Facebook unde sunt adulați de mase, pe când un profesionist epidemiolog precum prof. dr. Geza Molnar nici nu este cunoscut de marea majoritate a oamenilor și nici nu este promovat mai deloc? Am mai vorbit despre această problemă în articolul “Explozia cazurilor, problemele spitalelor și proasta gestiune a pandemiei – Partea a doua”[7].

De ce se permite promovarea unor alarme false, a scenariilor înfricoșetoare ce duc la anxietate, aduse de niște indivizi fără pregătirea necesară? Lumea nu mai observă măcar atâta lucru, sau pur și simplu preferă să permită și să înghită această anomie?


[1] Ziare.com par să fie abonați la toate postările de pe Facebook ale domnului psihiatru, ceea ce mă face să cred că ar putea exista un contract între cele două părți.

[2] https://ziare.com/stiri/coronavirus/predictie-gabriel-diaconu-500-000-romani-vor-muri-covid-19-1671457

[3] https://datelazi.ro/

[4] https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25222905-coronavirus-romania-putin-peste-900-noi-cazuri-covid-19-78-decese-date-partiale.htm

[5] https://www.wall-street.ro/articol/Sanatate/277716/octavian-jurma-medic-cercetator-declararea-starii-de-urgenta-este-singura-noastra-salvare.html

[6] https://www.gandul.ro/actualitate/octavian-jurma-despre-evolutia-pandemiei-de-craciun-cate-cazuri-de-covid-am-putea-avea-in-decembrie-19709268

[7] https://www.cristoiublog.ro/explozia-cazurilor-problemele-spitalelor-si-proasta-gestiune-a-pandemiei-partea-a-doua/