Despre adolescenti (de bine, de data asta)

Am criticat generatia asta cum facea bunica-mea cu mine. Acum va fi diferit…

Merg pe strada, ora 6 dimineata, bag in mine Pringles si… incepe sa-mi cante-n minte “Vama Veche – 18 ani”. Pentru prima oara, am “ascultat-o” diferit si de data asta mi-a si placut!

Ajung acasa, pun piesa si ma gandesc… la 18 ani… la 17, 16, 15. Adolescenta. Anii de glorie, da? Primele iubiri, primele drame individuale, primele probleme…

Ma gandesc la baieti si la fete. La acesti tineri, kings and queens, cu o viata greu de comparat cu a celor trecuti de 25 de ani, a celor ajunsi la prima maturitate (prima maturitate e aia cand ti-o iei peste bot cu adevarat).

Cum vad eu acum adolescenta si adolescentii:

Rar gasesti un adolescent sau o adolescenta singur(a), fara prieteni(e) sau iubiti(e). Chiar si acei tineri boemi, rockeri, mai deprimati (ca asa-i firea lor si va asigur ca-s copii destepti), tot au grupul lor. Problema de a avea timp sa se vada rar apare si de obicei apare din cauza scolii, a perioadelor de teze si whatever. In rest.. “ce faci? hai prin parc! da, hai!” O sticla de cola, un pachet de tigari, ceva de rontait si un grup de 3-4-5 adolescenti o ‘arde’ fara probleme.

Baietii sunt un fel de rock star-uri, chiar si aia manelisti… in atitudinea lor (pe care si-o vor pierde in timp). Va sa zica, trebuie sa fie placuti orice ar fi! Si sunt! Ca unul are muschi si patratele, ca unul si-a tras tatuaj, ca unul conduce bolidul lu’ ta’su, ca unul e spiritul petrecerii si e cel mai wild ever, ca unul poate sa bea 4 beri fara sa se imbete, ca unul a fumat marijuana, ca unul e model si a fost ales cel mai tare tip la balul bobocilor (cum ii zice, Mister Boboc? nu fac misto, habar n-am..) s.a.m.d.

Fetele, un fel de Sex and the City varianta cu minore, dar la fel de originala (in majoritatea cazurilor). Ce talent la machiaj la 15 ani! Manichiura ai vazut-0? Ce gusturi rafinate la bauturi! Ce parfumuri! Ce sani dezvoltati! Si ce misto si-a vopsit parul, intr-o culoare asa nonconformista! Da, ele sunt nimfele moderne dupa care tinerii plini de hormoni alearga cu atata pasiune, in fata carora isi arata mandrii calitatile precum niste pauni pentru a impresiona.

Ei se iubesc. Intelegi? Ei se iubesc… diferit de noi, desi si noi am iubit la fel ca ei, dar nu o vom mai face niciodata si suntem gelosi pe ei! Ei isi creeaza aventuri si amintiri pentru tot restul vietii, care vor ramane in suflet si minte ca niste tatuaje permanente! Pleaca singuri la mare, se saruta in apa, vad apusul, se imbata in cluburi, dorm in cort sau pe plaja, merg cu ‘nasul’… ce sa mai, mi-e ciuda! Sunt realmente invidios de libertatea si fericirea lor, de pofta lor de viata si de energia lor, de curiozitatile si entuziasmul lor plin de pasiune! Pentru ei totul e nou! Ma! Tu intelegi ca mi-e ciuda? 🙂

Ei n-au inca atatea responsabilitati, inca n-au obosit, inca n-au ajuns sa se lupte pentru a-si face un drum care pare atat de nesigur, nici nu se gandesc prea mult la asta si nici nu trebuie! Ei nu obosesc daca danseaza mai mult de 3 ore in club! Ei nu au o viata monotona si singuratica cum am ajuns noi sa avem din “lipsa de timp” (de fapt e timp prost organizat).

Mesaj pentru adolescenti:

Hai, nu fiti fraieri! Pruncu va indrageste mult chiar daca nu pare. Am mai scris de bine despre voi dar poate n-ati observat. Ma pasioneaza aceasta perioada a vietii la fel cum il pasioneaza o perioada istorica pe un profesor. M-am hotarat de mult sa dau la psihologie si sa ma axez pe psihologia copilului si a adolescentului, sa ajung sa-i inteleg mai bine, sa-i sprijin, sa invat de la ei si sa invete de la mine.. si nu in ultimul rand, sa mai respir si eu aerul proaspat al adolescentei, care-mi lipseste al dracu de mult. 🙂 I was a rock-star and a king, just like you… Acum sunt un fel de Cristi Minculescu fara voce, fara vlaga si cu parul carunt care canta aceleasi versuri de care s-a plictisit lumea. Dar voi… voi sunteti peste Minculescu acum. O noua generatie. Vedeti ce dracu faceti cu generatia asta! Pa!

Leave a Reply