Ca tot vorbeam despre mass-media si viitor

Am vazut acum cateva zile un reportaj realizat de ProTV cu o lista a schimbarilor in tara dupa revolutia din Decembrie 1989 pana in prezent. Am stat putin sa ma uit, fiindca multe reportaje ProTV sunt foarte bune, si arata pe fata ce se intampla in tara, si bune si rele. Emisiuni de genul “Romania Te Iubesc”. Dar ce am vazut in acest reportaj m-a enervat ingrozitor, pentru ca nu mai era un reportaj… era pur si simplu o propaganda Europeana in care se prezentau toate relele de pe vremea asa-zisului comunism (la noi nu a fost comunism, a fost socialism) si toate lucrurile bune de dupa. Deci fara nicio jena, a fost o propaganta pe fata, demoland ceea ce a fost pe vremea lui Ceausescu si ridicand in slavi ce a urmat dupa. Ceea ce nu este deloc profesionist, ba chiar este ironic… pentru ca, daca va aduceti aminte, astfel de reportaje de propaganda se difuzau pe vremea lui Ceausescu, in care se prezenta cat de minunata si prospera este tara. Cu alte cuvinte, vii sa critici ceva, folosind aceeasi metoda infecta pe care o foloseau cei pe care-i critici. Nu am rezistat sa ma uit pana la capat, m-am enervat si am plecat sa-mi vad de ale mele.

Este o dovada nu de prostie, ci de nesimtire. Este, prin definitie, o demagogie, o anomie, o abrutizare.

Dupa ce prezinti zi de zi mizeria si nenorocirile prin care trece Romania de 30 de ani, acum vii si spui cu totul altceva. Si cei tineri ce sa inteleaga? Ca n-au trait acele vremuri ca sa isi faca o parere clara, se vor lua dupa aceasta propaganda mizera si vor crede ca ce a fost inainte a fost un adevarat dezastru iar ceea ce este astazi un fel de paradis. Asta este spalare pe creier, nu educatie!

Daca cei care au murit in 89 ar putea vedea cum a ajuns tara si pentru ce s-au sacrificat, ne-ar scuipa pe toti in ochi si ar regreta enorm ca si-au sacrificat viata pentru a oferi ceva mai bun celor ce vor urma, dar care si-au batut joc de acest sacrificiu.

Da, exista diferente! In ambele tabere.

Cand lumea statea la cozi pentru mancare, statea in frig etc. era din cauza unei datorii pe care o avea Romania, iar Ceausescu si-a asumat-o si a facut un sacrificiu pentru a putea sa o plateasca (si a platit-o!!!). Spre deosebire de maimutoii astia care vin la guvernare acum, care baga tara in faliment si in datorii si apoi le predau stafeta altora care trebuie sa rezolve mizeria lasata de ei, si nereusind, o dai mai departe fara sa scapam de datorii (ci mai mult ne adancim in ele), Ceausescu si-a asumat si a rezolvat. A suferit si poporul roman pentru asta, da. La fel cum sufera si acum, doar ca am invatat sa inchidem ochii si sa ne prefacem ca nu exista: oameni cu salarii mizere, batrani cu pensii mizere, oameni fara casa, oameni ingropati in datorii si executati silit sau hartuiti de banci etc.

In acelasi timp, daca nu era Ceausescu, nu aveam toate blocurile pe care le avem acum (care da, arata urat, “comunist”, dar care va asigura un acoperis deasupra capului) si multi romani au primit de la stat case, nu au stat sa plateasca 30 de ani credite pentru a-si lua una, intr-un bloc care pica la primul cutremur. A ajutat la construirea unor blocuri solide, in special dupa cutremurul din 77.  Astazi se ridica blocuri peste tot, dar fara a fi racordare la curent sau apa, care nu au drumuri, care nici macar nu sunt construite bine din punctul multor specialisti. Iar pentru o locuinta in aceste blocuri, foarte putini oameni isi permit sa plateasca, unii fac credite… iar cei care stiu ce inseamna sa faci un credit, stiu cat de ingrozitor este, mai ales ca piata de munca este extrem de incerta spre deosebire de cea de pe vremea lui Ceausescu, cand toti aveau un loc de munca. Soselele pe care circulati acum sunt in mare parte facute pe vremea lui Ceausescu, iar minunatul Transfagarasan cu care va tot mandriti… tot de Ceausescu a fost facut! Astia de acum nu sunt in stare sa faca 50 km de autostrada in 15 ani. Metroul pe care-l folositi este tot datorita lui Ceausescu. Iar astia se chinuie sa deschida statia de la Drumul Taberei de 8 ani daca nu ma insel. Pe vremea lui Ceausescu industria era in floare, Romania era un producator si exportator important la multe capitole, de la industria auto sau mecanica pana la agricultura si multe altele. Astazi nu producem nimic, doar importam marfa de proasta calitate iar banii nostri se duc in buzunarele strainilor si ne intrebam ca niste idioti de ce este economia atat de fragila.

Exemplele sunt multe, dar nu vreau sa fac o apologie a lui Ceausescu si a regimului comunist/socialist. Vreau doar sa se prezinte adevarul complet si despre perioada comunista si perioada… hahaha… democrata?? hahahaha (traim in capitalism, cu niste semi-democratie pentru decor). Dar nu-i datoria mea de a face acest lucru. Asta-i datoria invatamantului, iar cum tinerii nu mai servesc scoala ci doar mass-media, atunci macar mass-media sa se ocupe de o minima educatie corecta. Ca multi comentati despre manualele cu istorie falsificata din vremea comunismului, dar si voi faceti acelasi lucru acum. IPOCRIZIE! La fel cum comentati faptul ca atunci erati supravegheati de Securitate… dar acum ce credeti, ca nu sunteti? Chiar atat de naivi sunteti? Fiecare miscare pe care o faceti, fiecare cuvant pe care-l spuneti, fiecare inregistrare la vreun spital sau oriunde, este introdus intr-o baza de date. Va plangeti ca pe vremea lui Ceausescu era interzisa muzica rock si muzica straina. Poftim! A plecat Ceausescu si au aparut: Manelele, pop-ul de proasta calitate, hip hop-ul de genu BUG Mafia, Parazitii etc. iar rockul in tara asta cu greu s-a mentinut, si numai cu eforturi mari si dedicarea artistilor, nu cu ajutorul radio-ului, TV-ului, etc. Desi au existat si acestea si inca exista, doar ca publicul Romanesc consuma muzica comerciala din strainatate in care apar tot felul de curve si papagali care se cred gangsteri. Va plangeti ca nu aveati libertate de exprimare. Acum fiecare prost are dreptul la replica, si nu sunt putini care fac asta chiar in fata a mii de oameni.

Am intrat in UE si credem ca traim in democratie. Imi pare rau, dar sunteti idioti. Democratia inseamna dreptul la opinie, la alegere. UE a venit si tot vine cu legi prin care ne obliga sa le aplicam la noi in tara. Practic, UE conduce tara, iar noi ne supunem ca vrem sau nu. Am intrat in UE si au crescut preturile peste tot, ca sa fim si noi ca celelalte state din UE, dar salariile de ce nu sunt la fel ca in UE? Mancarea pe care o importam din UE de ce nu are aceeasi calitate ca si cea din alte state UE? De ce ni se interzice sau amana intrarea in Spatiul Schenghen daca tot suntem atat de implicati si importanti pentru UE? Da, UE a venit cu destule lucruri bune si cu adevarat democratice, dar culmea ca pe alea bune nu le implementam! Casatoriile intre persoanele de acelasi sex nu au aceleasi drepturi? De ce? Nu sunt tot persoane? Daca sunt persoane, au aceleasi drepturi, ca in asta consta democratia. Tot UE ne-a ajutat si ne ajuta cu bani, iar noi ne batem joc de acesti bani, ii folosim in interese proprii (si nu vorbesc numai de cei de la putere, ci si de astia mai mici, primari si chiar patroni/antrepreonori).

Exista o diferenta intre Romania comunista si postdecembrista, insa nu asa cum a prezentat-o ProTV-ul si cum o urmeaza orbeste atatia oameni care nu isi pun intrebari inainte. “Daca UE spune ca asa e bine, asa o fi. Ei sunt mai evoluati si stiu mai bine.” Nu ma, suntem acelasi rahat prezentat sub alta forma! Si d-asta scriu ca un cretin pe blog despre viitor, viitor, viitor. Dar degeaba scriu daca nu-l promovez. Si s-ar putea ca dupa toti acestia ani, sa incep sa fac chiar asta.

Oameni buni (si rai), cat timp nu vom iesi din reveria asta in care traim, ni se va potrivi perfect si imnul national:

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată, croiește-ți altă soarte,
La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani.

86609140_674236553317661_7147513514045734912_n

Leave a Reply