Barista și salariile. HoReCa cea de toate zilele

Voi da un simplu copy-paste la ce am scris pe Facebook.

 

Sunt consternat de unele anunțuri de angajare de pe un grup de Barista. Unul oferă 2600 lei, altul oferă 2800 lei, pentru program FULL TIME, în septembrie 2025. Cred că oamenii ori nu știu ce înseamnă să ai salariu 2600-2800 lei, ori nu le pasă de angajați și cum se descurcă în zilele astea. Mi se pare că toți s-au trezit că vor să fie antreprenori, să aibă o afacere, dar niciunul nu își permite să plătească omul fără de care afacerea lui n-ar merge.
 
Să ne înțelegem… un barista nu doar apasă pe un buton ca să curgă cafea într-o ceașcă (sau pahar dacă ești la 5 to Go).
 
– Un barista trebuie să învețe cum se folosește aparatura, învață tipurile de cafea, învață să folosească POS-ul, învață rețetele.
 
– Un barista face curat la espressor și la toată aparatura plus blat, podea etc. și unii spală și vasele (latieră, cești, lingurițe, farfurii). Unii, dacă lucrează în cafenea cu mese (deci nu “ to go”) trebuie să spele și toate mesele, scaunele. De multe ori, tot ei debarasează mesele.
 
– Vinde, adică: Face sugestii și recomandări, prepară, încasează bani, scoate bon, dă restul. În cazul unora, nu vând doar cafea, vând și produse de patiserie și sandwhich-uri.. iar unii au de făcut ei înșisi acele sandwhich-uri.
 
– Face stocul, NIR-uri (dacă nu este un sef care se ocupă de asta)
 
– La recepția mărfii mai și… cară. Da, tot el este cel care cară marfa care vine și trebuie să o bage la locul ei (cafea, lapte de toate felurile, siropuri etc.).
 
– Evident, la recepția mărfii stai să numeri și să verifici ce ți-a venit și dacă este conform cu ce este pe factură, deci și verificarea facturilor, apoi încărcarea produselor venite în sistemul de gestiune.
 
După toate astea, îi mai ceri să și zâmbească în timp ce-l plătești cu minim pe economie.
 
Dacă vrei să oferi 2600 lei salariu, angajează pe cineva care să vândă cafea la filtru fără să facă nimic (fără latte art, fără cursuri, fără cunoașterea cafelei etc.) și nu mai spune că angajezi barista.
Ca idee, la Mega Image te angajezi pe 3300 lei minim fără să ai experiență, bacalaureat, cursuri.
 
EDIT:
 
Am postat în acel grup și evident, fiecare e pe treaba lui. Angajatul cu angajatul, angajatorul cu angajatorul.
 
Unul mă întreabă: “Dar dacă tot le știi pe toate cele prezentate mai sus,de ce nu-ți deschizi tu propria afacere ?!! Dacă vrei sa muncești în ziua de azi cam accepți și acest fel de salariu,și sunt sigur ca și în funcție de performanțe, acesta va crește exponențial. De asta ne vin nepalezii !!!” Răspunsul pe care l-am dat acestei întrebari idioate a fost destul de clar: “Să mă întrebi de ce nu-mi deschid eu propria afacere este ca și cum te-aș întreba eu de ce nu lucrezi tu pe 2600 lei.”
 
Altul la fel de răsărit mă întreabă: “Din punctul tau de vedere ce salariu meriti?”. Răspund respectuos: “Va multumesc pentru intrebare! Consider ca merit sa nu mor de foame intr-o perioada economica in care totul s-a scumpit. O zi frumoasa!”
 
Mulți patroni, unii chiar foarte respectați în industrie, s-au trezit cu musca pe căciulă. Cred că nu m-am făcut înțeles. Postarea mea era direcționată către cei care abia și-au deschis o cafenea, respectiv un 5 to Go, nu către cei care au deja o cafenea de specialitate de ani de zile. Ah, dacă ai cafenea de specialitate de ani de zile și încă plătești omul cu 2600 lei cu atât mai nasol. Te bazezi că omul ia tips, dar cât tips se mai face acum?
 
Încă ceva: Chiar și cei la început de carieră au nevoie să traiască. Că nu ai experiență nu înseamnă că trebuie să accepți absolut orice.
 
Când începi o afacere, te aștepți să ai la început încasări mici, la fel cum te aștepți ca barista începător să aibă un salariu mic. Dacă nu ești pregătit financiar să susții afacerea de la început până te pui pe picioare și să poți plăti rezonabil un om, mai bine nu-ți deschizi afacere. Fără un capital calumea la început, șansele de eșec sunt enorme, mai ales în ziua de azi când barurile și cafenelele se închid pe bandă rulantă.