Proteste, pentru că și deoarece

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

 

Progresiștii, #Reziștii s-au mobilizat din nou pentru proteste. De ce? Pentru că și deoarece.

Am descoperit pe Facebook un eveniment numit “Un singur drum: EUROPA” găzduit, evident, de cinci ONG-uri, printre care unul numit #Rezistența. Din păcate, nu l-am descoperit întâmplător ci mi-a apărut pe Facebook de fiecare dată când cineva din lista mea de prieteni nota că participă la acel eveniment. Aș fi scris și pe Facebook ce scriu aici, dar zău că nu vreau să-mi mai pierd prieteni. Îmi pare rău să văd cum oamenii sunt atât de ușor de ademenit de către unii și alții.

În fine, revenind la evenimentul de pe Facebook, astăzi la ora 19:35 îmi arată că aproape 23.000 de persoane au dat click pentru participare doar la evenimentul din București, pentru că există proteste organizate în mai multe orașe. 

Bun, și care să fie problema? Oamenii ies în stradă pentru că… stați să citez:

În turul 2 alegem viitorul drum al României – continuăm pe drumul drept al valorilor europene sau ne abatem pe o cărare întunecată, unde libertatea devine amintire și speranța e pusă sub tăcere.

A doua opțiune nu înseamnă doar ieșirea de pe drumul european – înseamnă o societate în care puterea decide tot, libertățile sunt restrânse, drepturile devin un lux, iar vocile care gândesc diferit sunt reduse la tăcere.

Ce?! Libertatea devine amintire și speranța e pusă sub tăcere, ieșim din “drumul european” (adică din UE?) și drepturile devin lux iar vocile care gândesc diferit sunt reduse la tăcere. Da, am mai scris o dată ca să se înțeleagă. Hai să analizăm!

Deci nu vom mai fi liberi dacă iese Simion? Vom avea un regim totalitar? Nu va mai exista Justiție și CCR? Ne scoate Simion din UE doar pentru că vrea el, nu prin vot? Drepturile devin lux? Care drepturi? Cele încălcate în pandemie sau dreptul de a alege și de a merge înainte cu președintele ales democratic? Vocile care gândesc diferit sunt reduse la tăcere… aici se referă la noi, ăștia care scriem pe CristoiuBlog?

Nu are niciun sens ce scrie acolo. Totuși, este amuzant că ei vorbesc despre apărarea democrației în timp ce contestă votul majorității. Ce ironic!

Există niște mecanisme de apărare ale democrației pe care le-am folosit și în Noiembrie. E altă discuție dacă optim sau nu, dar asta s-a întâmplat, CCR-ul asigură respectarea constituției. Nu așa se zice?

Este ok să protesteze, nu-i ține nimeni, dar pentru ce? Ca să nu candideze Simion? Păi și dacă tabăra lui Simion protestează să nu candideze Nicușor? Dar ce ne făceam dacă intrau în turul 2 Ponta și Crin? Ieșeau în tradă și votanții lui Nicușor și votanții lui Simion? Dar dacă ies în stradă și votanții lui Crin, votanții lui Ponta și votanții doamnei Lasconi? Hai toată lumea afară! Cum era aia? “Cine nu sare, nu vrea schimbare!”

S-a creat o isterie totală. Unii că pică deja leul, unii că intrăm în dictatură, alții că se scumpește totul de parca nu se întâmpla asta deja. Dar cea mai interesantă mi se pare frica de a ajunge Călin Georgescu premier. De parca poate să-l numească așa pur și simplu, fără susținere în parlament, fără o majoritate formată. În plus, președintele nu poate face prea multe. Președintele nu face legi de exemplu.

Da, este adevărat că pentru unii guvernarea sub Simion ar putea deveni dificilă pentru următorii cinci ani, însă pentru majoritatea oamenilor (cei care l-au votat) va fi bine. Mie personal nu-mi convine nici Simion nici Nicușor, dar nu mă duc în stradă să protestez, ci respect decizia majorității, conștient fiind că s-ar putea să fie anumite decizii care mă vor afecta. Acum, lăsând ideologiile la o parte, trebuie să așteptăm și să vedem cine va ieși președinte și cum va fi România în următorii ani. Nu garantează nimic și nimeni că dacă va ieși Simion președinte vom pierde ceva, cum nu garantează nimic și nimeni că dacă iese Nicușor vom avea o țară prosperă, de vis. Pe mine asta mă interesează. Nu că unul susține LGBT și altul susține dansurile populare și echipele de fotbal. Repet, nimic nu este garantat. Orice se poate întâmpla, în special cu economia atât de fragilă în acest moment, încât nu știu ce președinte și ce țară ar putea să-i facă față. Problemele deja au venit peste noi, doar că au fost ținute sub preș și indiferent cine va fi președinte, tot vom avea vremuri grele și va fi nevoie de răbdare.

Apoi, mai vorbeam cu cineva despre diplomație. De exemplu, Nicușor este foarte anxios. În situații de stres își pierde vorbele, nu se mai uită în ochii celui cu care vorbește, îi tremură vocea. Imaginați-vă cum ar fi Nicușor față în față cum Trump. Unii îmi vor spune că la asta se poate lucra, dar totuși eu îl văd la fel de emoționat de ani de zile de când apare în public și mai ales în emisiuni (cel mai bine îmi amintesc cum a fost în emisiunea lui Marius Tucă).

Ca și exemplu, uitați-vă la limbajul corpului în timpul dezbaterii când era la rost de ceilalți.

 

 

Chiar și Elena Lasconi i-a atras atenția să se uite în ochii ei când vorbește cu ea. Și asta zic și eu de ani de zile de când îl urmăresc.

Cât despre Simion, este un scandalagiu care sper să își poate reține accesele de furie. Toată lumea vorbește acum despre episodul în care Simion i-a spus doamnei Șoșoacă “te hărțuiesc sexual, scr..o”. Un comportament oribil, abject. Și totuși, nu pot să nu observ că acum toți progresiștii care înainte o faceau grasă, balenă ș.a.m.d. acum îi iau apărarea. Câtă ipocrizie!

În fine. Fiecare să facă ce vrea. Eu nu am putut vota. Aveam pe cineva în minte dar nu am fost sigur deși am stat, am gândit, am analizat, am cântărit… M-am tot documentat despre fiecare în parte, ba chiar am stat să mă uit și la seria celor de la Recorder, “Portret de candidat” crezând că mă ajută. Îi respect de multi ani pentru profesionalismul din zona de investigație, de munca titanică pe care au depus-o.

Ei bine, am fost dezamăgit. Din cinci candidați prezentați, patru au fost prezentați pe bune, cu toate mizeriile lor, inclusiv Elena Lasconi. În cazul lui Nicușor Dan însă, nici urmă de așa ceva, niciun reproș, nimic. Ca de la ONG-ist la ONG-ist, favorurile se întrețin și vedem încă o dată că nu avem presă cu adevărat independentă în România. Deși la toți ceilalți candidați au prezentat clar punctele slabe, greșelile și derapajele, la Nicușor Dan… nimic! N-au zis nimic despre porecla “Plicușor”, de unde vine și de ce, n-au spus nimic despre procesele în care este implicat și pe care le plătește din bani publici, n-au spus nimic despre avizele pe care nu le acordă și cum a înghețat (și la propriu și la figurat) Bucureștiul, ba chiar, conform unor analiști, cum a falimentat Bucureștiul.

Asta-i țara, ăștia-s jurnaliștii, ăștia-s canditații, ăștia suntem.