Mesaj pentru atei

Dragi papagali. Inainte sa criticati religia asigurati-va ca aveti cunostintele necesare pentru a o face. Un subiect atat de complex si de vast nu incepe si nu se termina cu o simpla credinta in ceva pe care voi nu il vedeti.

Asadar, inainte sa va bateti cu pumnii`n piept ca sunteti liberi, destepti si revolutionari, incercati sa patrundeti acest subiect si din alte perspective.

In primul rand, nu mi`l mai fluturati pe la nas pe Nietzsche pentru ca o sa esuati grav. Individul, mare filosof pe care il pupati in cur facea aceeasi greseala ca si voi.. si anume: Confunda BISERICA cu RELIGIA si RELIGIA cu SPIRITUALITATE.

Vreau sa spun ca exista o mare diferenta intre acestea inca de la inceput. Biserica sau oricare alta organizatie ‘religioasa’ nu face decat POLITICA, si nu reda spiritualitatea autentica oferita de catre religie. Aici, evident, cel mai bun exemplu este Biserica Crestina, fie ea Ortodoxa sau Catolica. Cu ceva rabdare si interes, puteti sa studiati si sa deschideti ochii. Invatati sa faceti diferenta intre Noul Testament si Vechiul Testament, invatati sa interpretati in mod autentic ce scrie acolo, informati-va despre istoria Crestinismului si etapele prin care a trecut, cautati poate ceva si despre Gnosticism sau macar luati si ceva scrieri apocrife ca nu va cade mana. Majoritatea sunt scrieri scurte dar de o importanta imensa.

Si ca sa nu intram intr-o discutie cu substrat metafizic, filosofic si esoteric, vreau sa priviti acest subiect macar din perspective moderne pentru a va fi mai usor sa intelegeti.
Psihologia ofera o perspectiva moderna care joaca un rol foarte important in intelegerea religiei si spiritualitatii.

Ideea este ca psihologia confirma ceea ce orice om religios sustine de mii de ani: Religia si spiritualitatea sunt cai prin care omul ajunge la o forma evoluata de constiinta la fel cum poate oferi si minunata pace ‘sufleteasca’ si echilibru mental. Toate tehnicile si practicile religiei (rugaciunile, ritualurile etc) nu sunt decat acte psihologice care nu fac decat sa stimuleze creierul pentru a ajunge in anumite stari (transa – iluminare, pace – mantuire etc).

De ce scriu postul asta ? Ca`s scarbit de toti rockerii plictisiti de viata care vor sa iasa in evidenta cu o ALTA rebeliune. Ganditi-va ca nu degeaba marile minti care au trait pe acest pamant au imbratisat cel putin spiritualitatea (daca nu religia). Ganditi-va si la rolurile sociale si intelectuale pe care le-a avut religia (mai putin in evul mediu, bineinteles). Ganditi-va ca tot ce spune religia de mii de ani abia acum este descoperit si descifrat de stiinta si nu de putine ori s-a confirmat ca ceea ce scrie pe un pergament vechi de 5000 de ani e acelasi lucru descoperit in ultimii 10 ani.

Va sfatuiesc sa va scoateti capetele din cur si sa vedeti cum e privit un pustan betivan care vine sa contrazica o teorie de mii de ani sustinuta de marii intelectuali ai lumii.

483459_594318343913977_1720575179_n

Discussion

  1. MaxWell
  2. Ciprian
  3. Pruncu
  4. Maxwell
  5. Pruncu

Leave a Reply