Bucharest PRIDE din ultimii ani. Părerea mea umilă

Ce scriu aici am scris și pe pagina celor de la Asociația Accept. Era referitor la spectacolele de Drag Queen, trans. Așa ca voi da doar un copy-paste.

Acesta este motivul pentru care nu sunteți acceptați, și pentru care mulți din comunitatea LGBT suferă. Pentru că paradele de genul nu vă fac o imagine bună. Ar trebui să vă concentrați mai mult pe persoanele gay care duc o viață normală, fără să se dea în spectacol, și care vor să aibă dreptul de a se căsători și a nu mai fi bullied. Poate nu vă dați seama, dar ceea ce faceți este fix împotriva culturii LGBTQ. Astfel de chestii trebuie să rămână în rândul vostru, la party-urile voastre, însă când militezi pentru ceva serios, trebuie să te prezinți serios. My 2 cents.

Un individ care încerca să mă contrazică. aducând în discuție rasa (negru sau alb), îmi spunea că “minoritățile nu ar trebui să fie datoare să imite comportamentul sau esteteica dictate de majoritate ca să fie acceptate sau măcar să nu fie atacate și persecutate.”

Încerc să-i explic domnului (cu o vârsta destul de înaintată, deci ai pretenții) că, “cum ar trebui să fie și cum este sunt două lucruri diferite. Din păcate, lumea încă judecă după aparențe. Mulți au început să accepte persoanele gay, însă persoanele trans nu au încă acest privilegiu. Nu este vorba de ce vi se pare dumneavoastră sau mie că ar fi ok, ci de majoritate. Sunt niște principii simple și realiste.”

Mă rog, trecând peste faptul că singurul lui răspul a fost că “este important să raportăm postările homofobe”, i-am spus că nu este nicidecum vorba de homofobie, și că așa văd eu că ar trebui să procedeze Asociația Accept, pe care o urmăresc de ani și ani de zile. De ce? Pentru că eu pot da o părere obiectivă, a unui om care nu este gay, dar care susține mișcarea LGBT de ani de zile. Nu am mai fost la PRIDE de mult, deși m-am distrat când am fost (vezi postarea din 2015).

Voi mai continua cu câteva explicații, și voi începe cu motivul pentru care am vorbit despre drag queens și trans. Înainte nu erau atât de multi trans la gay pride, iar dacă erau, nu aveau propria scenă pe care să urce și să danseze. Trebuie să înțeleagă că, vizual, este mai dificil pentru oamenii heterosexuali și obișnuiți cu o anumită prezentare, să accepte o persoană trans față de o persoană gay. Mai ales când persoana trans chiar este pusă în mijlocul acțiunii.

Nu este vorba că am eu ceva cu persoanele trans, ci societatea. Eu, personal, de fiecare data am râs și m-am distrat cu persoanele trans la party-urile din cluburi LGBT și de la paradă, fiind foarte “caterincă” și știind să te amuze, știind să petreacă și sa fie vesele. Sunt foarte puține persoane heterosexuale, bisexuale sau chiar gay care tolerează show-urile trans. Este un fapt, nu ceva ce inventez aici, iar asta face ca parada și toată munca pentru acceptarea persoanelor LGB să nu fie luată în serios. Am prieteni gay care nu suportă astfel de manifestații și cred că sunt în defavoarea persoanelor gay sau bi. Deci, cumva, trebuie limitată această expunere (limitată, nu eliminată). Vei avea mai puține șanse să convingi un judecător heterosexual de modă veche să accepte persoanele trans care dansează pe scenă și se maimuțăresc, decât să-l convingi să accepte că și judecătorul de lângă el, care arată absolut normal, este gay. Este o chestie de perspectivă.

Trebuie ca lumea să înțeleagă că aici este vorba de ceva foarte serios. Bullying-ul și toate formele de hărțuire au efecte devastatoare, de aceea este necesar ca persoanele minoritare să aibă mai multă protecție, însă pentru mai multă protecție și toleranță, este nevoie și de o prezentare mai serioasă. Conform American Psychological Association, în statele cu mai puține hate crimes (greu de tradus) și bullying sunt mai puține sinucideri în rândul persoanelor LGBT (sursa). Este ceva foarte, foarte serios. Mai serios decât datul în spectacol, mai serios chiar decât căsătoriile. Viața trebuie să aibă prioritate, iar ura trebuie înlăturată, dar asta va fi greu, și este un proces mai lung și dificil.

Personal, cred că este nevoie de o altă abordare.