Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro
Știu, subiectul a tot fost discutat de multă lume, de la tanti Anisie până la “conspiraționiști” (așteptăm includerea acestui cuvânt în noile dicționare, sau renunțăm la el?). A fost discutat și de către oameni de cultură, și de anumiți medici[1], și de domnul Ion Cristoiu[2], și de ceilalți invitați[3], ba chiar îmi aduc aminte că și domnul Marius Tucă a avut această discuție într-una din emisiunile sale, și din păcate nu mi-o mai amintesc (revin cu un edit când o găsesc). Evident, și pe Facebook se tot vorbește, în special în privat, între cei care au copii. Și Selly a vorbit foarte, foarte frumos, însă în alt context, despre educație[4].
Dar eu voi vorbi din alte două puncte de vedere, și îmi asum orice aberație pe care este posibil să o spun aici. Aceste două puncte de vedere vor fi prezentate în două articole diferite, și veți înțelege de ce.
Primul articol, cel de față, este pur și simplu un alt apel la calm și rațiune, însă de această dată vizează din păcate și copiii. L-am postat inițial pe Facebook, însă m-am gândit că ar fi (sper) de folos să fie publicat și aici. Nu voi sta să despic firu-n patru, să explic oamenilor că dreptul fiecărui copil la educație, “care să îi permită dezvoltarea, în condiții nediscriminatorii, a aptidinilor și personalității sale” este prezentat de Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite, la data de 20 Noiembrie 1989 (ce ciudat, aceeași dată ca și cea de astăzi)[5],[6]. Această Adunare Generală a Națiunilor Unite nu exclude România. Nu voi sta nici să explic că toate regulile pe care vor trebui să le respecte copiii vor fi foarte greu de respectat. Și unui adult i-ar fi greu să respecte atât de multe reguli, ce să mai spunem de un copil care este la școală, împreună cu toți colegii cu care și-ar dori să se joace? Cei mici, în cazul în care nu vor fi panicați, vor fi nevoiți să fie foarte atenți la toate aceste reguli, să nu le încalce, și sunt curios cum vor mai putea fi atenți la ore, când atenția va fi mai mult asupra acestor reguli noi. Iar învățătorii și profesorii vor trebui nu numai să aibă grijă să respecte și ei regulile, dar să aibă grijă și ca toți copiii să le poată respecta. Este haotic. Așa cum este și România, de altfel.
Dar, lăsând detaliile acestea deoparte (deși chiar nu ar trebui!!!), vă las aici părerea mea, pe care am scris-o și pe Facebook.
“Închideți, vă rog, școlile. Școala nu se poate face pe jumătate, și nu în astfel de condiții. Vine sezonul rece, nu vrem copii bolnavi nici de Covid, nici de gripă, nici învățați “pe jumătate”, nici să stea la distanță fără să se joace cu ceilalți copii sau să își îmbrățișeze învățătoarele și profesorii.
Dacă ați putut închide HoReCa atunci când nu era nevoie (și culmea, acum este deschisă, când sunt mai multe cazuri) și ați distrus multe afaceri, hai măcar să nu distrugem și învățământul, atât cât a mai rămas din el, și să nu mai implicăm copiii în toată această nebunie. Nu au nicio vină că a venit pandemia, că au venit alegerile, că există niște reguli, că au părinți care sunt sau nu de acord. Este destul de multă ură între noi, nu vrem să vadă și copiii asta la noi. Să nu-i expunem nici la Sars-Cov-2, nici la virusul gripal, nici la ură.
Nu sunt părinte, dar am prieteni și prietene care sunt părinți, care au păreri diferite. Este ok, dar să nu implicăm și copiii. Aici cred că putem cădea de acord, sper. Cine dorește să îl ducă pe cel mic la școala, să-l ducă respectând regulile, nu să-l ducă și să facă scandal de față cu minorul. Cine nu dorește, nu își duce copilul la școală. Dar când va veni sezonul rece, nu vreau să mă gândesc ce va fi în sistemul sanitar și educațional. Degeaba încep școala acum, dacă peste o lună sau două când va veni sezonul rece și vor fi noi recorduri de îmbolnăviri, se vor închide școlile.
Terminați cu măsurile extreme, din ambele tabere! “Conspiraționiștii” și “negaționiștii” să termine cu incitarea la violență, iar cei care sunt pro măsuri, să termine cu incitarea la ură față de toată lumea care nu este ca ei. Există și o cale de mijloc, oameni buni. Terminați cu ura și începeți să comunicați. Dacă nu sunteți în stare să comunicați și preferați să ieșiți în stradă, nu se va rezolva nimic, ci doar se va înrăutăți situația pentru toată lumea.
Toți suntem în același căcat, toși vrem să fie bine, dar dacă stăm doar să ne prezentăm părerile fără să-i ascultăm și pe ceilalți, fără să ne lărgim sursele de informație, atunci nu rezolvăm nimic. Comunicarea civilizată, bazată pe argumente, dovezi și transparența este, după părerea mea, singura șansă de a trece cu bine peste asta. Violența, protestele și alte manifestări nu fac decât mai mult rău. Cred că deja am avut parte de destul de mult rău, și vom fi în continuare în această situație, iar noi nu facem decât să înrăutățim situația.
Dacă nu suntem îndeajuns de maturi pentru a comunica și a evita conflicte, nu văd cum îi putem educa pe copii în orice fel.
“Este greu să înveți să zbori ca un vultur, când părinții tăi sunt niște bieți curcani.”
Eu am încercat să stau în banca mea fără să mai postez pe Facebook, deși văd că mulți tot postează pe paginile lor și mie îmi spune lumea “să nu bag în seamă”. Nu pot să nu observ când văd atâta ură. Așa sunt eu, mai prost. Am încercat să fiu poziționat la mijloc, să fiu rațional, înțelegător etc. De multe ori am exagerat, și am recunoscut asta și am scris un articol întreg despre asta, încercând să fac un apel la calm.
Încerc să mă abțin, să mă autocenzurez, să nu-mi spun gândurile pentru a nu-i deranja pe cei din lista de “prieteni”. Dar când îi văd pe alții că fac același lucru, iar eu trebuie să stau să înghit, cred că la fel pot face și ceilalți, să dea scroll sau să procedeze cum consideră ei mai corect.
Tot ce îndemn este mai mult calm, mai multă comunicare, mai multă transparență, mai puțină cenzură a persoanelor care au ceva de spus și să evităm să facem mai mult rău. Utopic? Poate. Nu știu. Sper că nu.
Eu chiar am obosit. Mulți am obosit. Și degeaba stăm și ne vărsăm nervii pe Facebook, Youtube sau pur și simplu printre noi. Cei de la conducere și din opoziție trebuie să învețe să comunice, să fie transparenți, să răspundă întrebărilor, să facă ce încercăm noi să facem aici, fiecare cu punctul lui de vedere. Într-o democrație adevarată, chiar și una indirectă, reprezentativă, fiecare are dreptul la un cuvânt, și, în funcție de prezentarea poziției fiecăruia, să se ia decizii. Când luăm decizii rapide, indiferent în ce domeniu, vom vedea că de cel e mai multe ori sunt decizii proaste. Acestea trebuie discutate, gândite etc. Altfel, putem face mai mult rău decât mai bine.
Dacă nu suntem în stare să facem asta, atunci ce exemplu pot lua copiii de la noi? Serios… Gândiți! Gândiți liber! Criticați inteligent și rațional! Documentați-vă înainte de a deschide gura. Cântăriți. Puneți-vă în hainele celorlalți. Fiți mai echilibrați, mai raționali și mai… umani.”
[1] https://www.doctorulzilei.ro/pericol-mortal-in-scoli-medicii-pneumogi-semnal-de-alarma/
[2] https://www.bzi.ro/ion-cristoiu-despre-redeschiderea-scolilor-din-romania-4001763 Aceasta cred că este prima declarație a domnului Ion Cristoiu despre situația redeschiderii școlii, însă a comendat-o de mai multe ori, chiar recent în acest video https://www.youtube.com/watch?v=3TCZ1VkfpMA
[3] Aveți de unde să alegeți! https://www.cristoiublog.ro/invitatii-cristoiublog/
[4] https://www.youtube.com/watch?v=pLLJ2ujvpvE
[5] https://www.copilul.ro/legislatie-familie/drepturile-copilului/conventia-drepturilor-copilului-a681.html
[6] http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/conventia-cu-privire-la-drepturile-copilului-1989.php