Arată că îți pasă, salvează lumea! Oare?

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

În data de 28 decembrie 2020 scriam în articolul „Da’ tu te vaccinezi?”[1] despre situația nefirească în care eram, încât ne certam peste tot în legătură cu vaccinul, cine e prost că îl face sau cine e prost că nu îl face. Acum însă, ne batem la propriu, din cauza unor motive mai serioase: Obligativitatea vaccinării și a certificatului verde[2].

În data de 04 ianuarie 2021, scriam despre etalarea unei pseudo-solidarități[3], a celor care se vaccinează pentru a salva lumea. Vorbeam despre deviza “arată că îți pasă” și despre etalarea solidarității oamenilor, de a se proteja și a-i proteja pe ceilalți.

În data de 19 ianuarie 2021, scriam despre transmiterea bolii Covid-19 în urma vaccinării cu SARS-CoV-2, și spuneam că dacă cei vaccinați transmit mai departe “ar însemna că nu îi mai protejăm pe ceilalți cum s-a tot “strigat” până acum, ci doar ne protejăm pe noi înșine. Vaccinul este făcut pentru a te proteja pe tine, dezvoltând imunitate, însă nu se știe dacă după ce te-ai vaccinat îi poți infecta pe ceilalți. Asta schimbă, după părerea mea, foarte mult situația, fiindcă în loc să se diminueze răspândirea virusului, mai degrabă ar amplifica-o, cel puțin teoretic (practic, nefiind încă dovedit).[4]

La acea vreme, nu existau încă destule dovezi care să spună clar dacă se transmite sau nu, vaccinul a trecut rapid prin stadiile de testare și a fost imediat pus pe piață. Însă, pe website-ul vaccinare-covid.gov.ro scria că “Experiența cu alte vaccinuri arată că în general o persoană vaccinată transmite într-o mai mică măsură agentul patogen, dar această ipoteză trebuie validată și pentru SARS-CoV-2.

Iată-ne ajunși însă în postura în care mai multe studii afirmă că vaccinații nu doar că transmit mai departe, dar au o încărcătură virală de 251 de ori mai mare decât a unui infectat nevaccinat, cel puțin în cazul variantei Delta, dominanta în acest val 4 al pandemiei, conform unui studiu publicat de The Lancet[5]. Acest studiu s-a desfășurat într-un spital de boli infecțioase din Vietnam chiar pe personalul medical, la 7 și 8 săptămâni după doza a doua cu vaccinul AstraZeneca.

S-a mai vorbit și în alte studii, care susțin că vaccinații pot transmite la fel ca și cei nevaccinați, având aceeași încărcătură virală, conform datelor colectate în SUA, UK și Singapore.[6] [7] Conform virologului David O’Connor de la Universitatea din Wisconsin-Madison, cei vaccinați pot transmite virusul fără să știe, ceea ce poate contribui la răspândirea variantei Delta. Thomas Friedrich, virolog la Universitatea din Wisconsin susține același lucru, fiind însă mai rezervat, spunând că nu putem ști cu exactitate rolul lor în răspândirea comunitară. Alte date din Provincetown, Massachusetts sugerează aceleași descoperiri. Un raport al CDC arată că aproape trei sferturi din 469 de cazuri noi de Covid-19 au fost depistate la persoane vaccinate.[8]

Deși știu că mulți nu sunt de acord ca medici din alte specialități să își spună părerea despre pandemie, Prof. Univ. Dr. Monica Pop susține, de asemenea, că persoanele vaccinate pot fi responsabile pentru transmisia virusului, întrucât mulți dintre aceștia pot fi asimptomatici și nu pot ști că sunt infectați, astfel transmitând mai departe virusul.[9]

De altfel, nu putem ști cu exactitate nici numărul real al persoanelor vaccinate infectate cu virusul, întrucât nimeni nu se duce să se testeze dacă nu are nicio suspiciune. Probabil că aceasta este și cauza răspândirii virusului în țări precum Israel, unde vaccinarea în masă a fost urmată și de un val mare de îmbolnăviri.

Așadar, cei care au dorit sincer să fie solidari și să facă un bine (și în același timp, să-i denigreze pe cei care erau încă reticenți) au ajuns acum să fie, de fapt, în postura unor indivizi “egoiști involuntari”, care au reușit să se protejeze pe ei înșiși, însă în același timp să-i pună în pericol pe alții.

Eu, recunosc, m-am vaccinat, fiindcă știam că voi fi constrâns de împrejurări, că voi avea nevoie de acest vaccin pentru a-mi desfășura viața cât de cât normal. Un fapt egoist, recunosc, însă constrâns.

În acest articol am preferat să vorbesc strict despre transmisia virusului în cazul celor vaccinați, însă multe argumente pot sta în calea vaccinării, iar oamenii reticenți au astăzi mai multe motive să fie astfel, întrucât apar noi date despre eficacitatea vaccinului cât și despre reacțiile adverse și chiar posibilele morți survenite în urma acestuia.

Data viitoare când un om decide să nu facă cu corpul său ceva nesigur, nu-l mai criticați. Fiecare este răspunzător pentru faptele sale și nimeni nu deține un adevăr suprem în acest moment.


[1] https://www.cristoiublog.ro/da-tu-te-vaccinezi/

[2] https://www.digi24.ro/stiri/externe/video-bataie-in-toata-regula-intre-vaccinisti-si-anti-vaccinisti-la-toulouse-1666813

[3] https://www.cristoiublog.ro/vaccinarea-o-noua-metoda-de-etalare-a-pseudo-solidaritatii/

[4] https://www.cristoiublog.ro/detaliu-important-legat-de-vaccin-ignorat-sau-necunoscut/

[5] https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3897733

[6] https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/virusul-sars-cov-2-ar-putea-fi-transmis-chiar-si-dupa-vaccinare-avertizeaza-un-oficial-britanic-1439880

[7] https://www.mediafax.ro/coronavirus/scapi-de-covid-dar-il-poti-da-mai-departe-persoanele-vaccinate-care-se-infecteaza-pot-transmite-virusul-altora-ce-spun-cercetatorii-20115301

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34351882/

[9] https://www.youtube.com/watch?v=o2OYyI4gZx4