Bodegi de rockeri

Mi-a apărut, nu știu din ce cauză, un ad pe Instagram la o bodegă de rockări. Se numește “La Țevi” și e din Cluj. Ca orice altă bodegă de rockeri, poți să simți mirosul chiar și prin imagini. Nu cunosc localul, n-am fost în el, vorbesc doar din ce văd în imagini și ce scrie lumea la postare.

În primul rând, de ce să bagi cocktailuri în meniu dacă habar n-ai de cocktailuri? Cine plm mai pune roată de lămâie/lime/portocală pe marginea paharului? Nu mai suntem în anii 90. Un barman adevărat știe asta. Mai apoi am zis să verific site-ul și meniul. Meniul pare ok, nu te poți aștepta la ceva spectaculos, cu excepția shot-urilor dezgustătoare care și în ziua de azi mai folosesc mizeria de absinthe fals fără să știe o boabă despre această băutură. La cocktailuri nu știu ce să zic, având în vedere că la ei Negroni se face doar cu gin și Campari, evitând din cine știe ce motiv vermouth-ul, iar pentru ei White Russian se face cu…. lămâie. E ca și cum ai comanda o pizza quattro formaggi și îți pune ananas pe ea.

Ce mă frapează e faptul că oamenii din comentarii se plâng că e plin de neo-nazi. Asta era o problemă în București în bodega Sovata la începutul anilor 2000. Acum suntem în 2025. Dacă nu știi să apelezi la pază, să impui restricții unor caractere indezirabile, atunci nu te mira că oamenii vorbesc de rău localul tău. O fată spune “mi-am luat un bocanc în cap în Țevi” și doi masculi feroce spun “peak experience” și ”nice! Recomand!”. Imaturitatea la ea acasa.

Dar nu este un caz izolat, nicidecum. Chiar și Bucureștiul a rămas la aceeași tristă stare a “barurilor de rockeri”, excepție fiind Encore care este un local curat, cu meniu bun și barmani ok iar lumea de acolo este cât se poate de educată și matură. În rest, localuri jegoase pline de oameni nesplălați care n-au trecut de stadiul adolescenței sau studenției de la începutul anilor 90 și la vârste înaintate continuă să bage în ei tot ce-i mai ieftin, de la berea de bodegă până la spirt Mona. Un exemplu ar fi faimosul Private Hell, locul de unde probabil va apărea următoarea pandemie dacă te uiți la ce indivizi trec pe acolo și felul în care gestionează angajații barul. Le-am lăsat review pe Facebook: “O bodegă maximă. Dacă nu bei bere, nu prea ai alte variante. Barmanul de ieri n-ar putea fi angajat ca barman nicăieri altundeva. I-am cerut la acele 40ml de Disaronno să pună 25ml de suc de lămâie, atât, nimic complicat. A luat două wedge-uri de lămâie și le-a storcit în pahar fără să măsoare și le-a storcit cu mâinile cu care gestionează banii. L-am rugat din nou să pună 25ml, nu 5-10ml cât o fi pus el și a început să-mi vorbească urât și răspicat că “după ce că nu este pe meniu.” Am cerut 25ml de suc de lămâie, este un efort minim, ca și cum aș fi cerut gheață la o băutură. Dacă nu ești în stare să faci asta, ai o problemă.

Asta e realitatea, văzută de cineva care a trecut peste perioada adolescenței cu rebeliuni de 2 lei și care astăzi cere un minim de calitate. Alții, la 40+ ani, au rămas în trecut, în aceleași locuri, cu aceleași tricouri decolorate, cu aceleași trupe și piese preferate, cu aceleași băuturi, cu aceeași mentalitate. E trist.

 

Ce am scris aici merge mână în mână cu pamfletul pe care l-am scris despre rockerii bikeri -> Ghidul complet pentru a deveni rocker biker