Suntem sănătoși atât cât ne permite legea

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Nu trebuie să fii medic pentru a ști anumite detalii esențiale despre sănătate. L-am auzit pe prof. dr. Vlad Ciurea spunând de multe ori cât de importantă este bunăstarea psihică pentru a menține imunitatea. Și prof. dr. Vasile Astărăstoae ne-a spus același lucru, citând chiar din OMS, care explică astfel:

Sănătatea este o stare de totală bunăstare fizică, mintală și socială, și nu doar lipsa bolii sau a infirmității[1] [2]

Ei bine, această perioadă continuă de stres, de lipsă de mișcare, de lipsă de socializare ș.a.m.d. trăită în pandemie ne-a afectat, mai mult sau mai puțin, sănătatea.
Am vorbit cu mai multe persoane care se plâng de faptul că s-au îngrășat, că au intrat în depresie, că se simt obosiți, ba unii au avut chiar probleme mai grave provocate de situația actuală.

Cu siguranță, orice medic poate confirma acest fapt, probabil cu excepția domnului Raed Arafat, care a uitat de aceste detalii esențiale azvârlindu-ne într-un haos parcă fără oprire. Cineva, cumva, trebuie să-i aducă aminte de aceste lucruri, fiindcă suntem, totuși, oameni, ființe sociale. Iar noi, de asemenea, trebuie să ne aducem aminte de aceste detalii și să încercăm să fim sănătoși, atât cât ne permite legea.

Știu, este dificil, pentru unii aproape imposibil, când după o zi de muncă mai rămân câteva ore libere pentru a putea face mișcare, pentru a găti o masă sănătoasă, pentru a socializa direct, nu prin intermediul rețelelor de socializare. Unii pe lângă muncă, au și copii de crescut, case de întreținut. Iată, minunata lume nouă! Iată-ne, așadar, îmbolnăvindu-ne, apoi contribuind inconștient la bugetul companiilor de medicamente.

Înțeleg, trebuie să respectăm anumite reguli igienico-sanitare care au mai mult sau mai puțin sens, dar care ne permit să ducem o viață relativ normală. Însă, interdicțiile fără logică, care nu fac altceva decât să ne despartă de natura noastră și să ne frustreze din ce în ce mai mult, nu ne vor feri de nimic, ci ne vom expune unui șir de probleme. Este de ajuns că vremea este atât de mohorâtă cât să ne afecteze emoțional. Dacă nu putem să ieșim nicăieri, mai ales după o anumită oră, dacă nu putem să ieșim în aer liber fără mască pentru a ne oxigena creierul, dacă nu putem să ne bucurăm de razele Soarelui atunci când este frumos pentru că, vezi domne, suntem prea mulți afară și nu păstrăm distanța, sănătatea noastră va avea de suferit.

Cu cât vom continua în acest fel, cu atât imunitatea noastră va suferi, iar șansele de a lupta cu orice virus, nu numai cu SARS-CoV-2, scad.

Acest semnal de alarmă ar fi trebuit să fie tras de către cadrele medicale, în loc de reclamele repetitive la medicamente pe posturile TV (CNA doarme).

Aveți grijă de voi, atât cât puteți!


[1] https://www.facebook.com/notes/388986605571192/

[2] https://www.who.int/about/who-we-are/frequently-asked-questions