Nu este nevoie să fii cadru medical pentru a cunoaște aritmetica

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Vă prezint o situație bazată pe datele oficiale ale Ministerului de Interne din fiecare zi începând cu data de 2 Aprilie până pe 21 Iulie (adică 111 zile) raportate la infectările din București și Ilfov.
Conform statisticilor, populația Bucureștiului este de 2.151.665 locuitori (informație luată de la INS – https://bucuresti.insse.ro/), iar cea a județului Ilfov este de 451.839 locuitori (informație luată tot de la INS – https://ilfov.insse.ro/), însă aici vorbim numai de persoanele cu reședința și buletin de București/Ilfov, fără să luăm în calcul celelalte persoane din afara Bucureștiului sau Județului Ilfov care vin aici sau stau fără a avea buletin de reședință (un număr foarte mare de altfel). De fapt, conform declarațiilor actualului primar general al capitalei, doamna Gabriela Firea ne vorbește de un număr de peste 4.000.000 de persoane (București + zona metropolitană  https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24182141-firea-acuza-guvernul-dezinformeaza-raportarile-covid-19-gcs-confuzii-grave-facute-intre-numarul-persoanelor-confirmate-numarul-persoanelor-internate.htm)

Conform datelor emise de către autorități, care în opinia mea oricum nu sunt corecte, deoarece au anunțat cazuri noi inclusiv retestările unor pacienți deja descoperiți cu Covid-19 (acesta fiind un subiect foarte dezbătut, pe care inclusiv domnul premier Ludovic Orban l-a confirmat – https://www.stiripesurse.ro/ludovic-orban-anunta-schimbari-in-raportarile-gcs-se-va-anunta-si-numarul-persoanelor-retestate_1487562.html ), avem o imagine clară a ceea ce se întâmplă în zona București-Ilfov.

Astfel pe parcursul celor 4 luni luate în calcul, se vede o creștere semnificativă a numărului de infectați cu noul Coronavirus de la 981 în total în Aprilie la 1786 infectați ieri 21 Iulie (cifra este aproape dubla). Dar trebuie să explicăm ce înseamnă aceste cifre în contextul acestei aglomerări urbane de 2.603.504 locuitori (București + Ilfov din datele furnizate de INS).
Conform celor spuse de stat, în fiecare zi descoperim noi infectați, care sunt puși în carantină sau internați. Deci șansele noastre, ale cetățenilor neinfectați de a ne întâlni cu ei ziua următoare, sunt nule.
Plecând de la această premisă și pe baza datelor din graficele publicate șansa unui cetățean neinfectat de a se întâlni cu un cetățean infectat este ÎN ACEASTĂ AGLOMERARE URBANĂ DE 4,288 la suta de mii de locuitori (luând în calcul media lunară a lunii Iulie). Cu alte cuvinte, șansa unui om neinfectat de a întâlni un om infectat a fost de 1 la aproximativ 23.321 de oameni pe parcursul lunii iulie, de pe data de 1 iulie până pe 21 iulie.
Tot conform datelor statistice, din ce în ce mai alarmante, cea mai mare incidență de a întâlni un om infectat a fost pe 21 iulie când aceasta a fost de 7.068 la 100.000 locuitori, respectiv 1 infectat la 14.149 de neinfectați.
Se vede, din aceste statistici, că incidența este încă mică, dar nu imposibilă, deci cred că fiecare ar trebui să țină cont de distanțarea socială și de purtarea măștii în spații închise.

Trebuie să precizăm aici și faptul că în ultimele 2 luni, de la sfârșitul stării de urgență (14 mai – a se vedea in tabel) și până în prezent, această incidență a crescut de 4 ori, deci o dublare în fiecare lună!

Chiar și așa, faptul că am întâlnit o persoană infectată nu înseamnă că ne vom infecta și noi. Conform specialiștilor infecționiști, este nevoie să stai timp de 15 minute alături de o persoană infectată pentru a ți se transmite virusul. Asta în condițiile în care nu se poartă mască și nu se respectă distanța fizică de 1.5 m (sau mai nou, 2 m).
Dacă medicina și biologia se pot schimba, ocupându-se de factori ce se pot schimba (în natură totul se schimbă, evoluează), matematica în schimb este universală, cel puțin când vorbim de aritmetică.