Blast from the past!

Am fost contactat zilele astea de un vechi prieten care m-a anuntat ca a gasit niste carti pe care i le-am imprumutat, cred ca prin 2007. Am uitat de ele, apoi cand le-am vrut inapoi nu mai stiam unde sunt, fiindca au trecut prin multe maini. Le-am cautat cu disperare pe la toti fostii prieteni la care au mai fost, si niciunul nu mai stia de ele. De cumparat din nou nu a fost usor, pentru ca sunt destul de rare, iar cand le gasesti sunt la preturi destul de mari. Si pe buna dreptate! Pe langa raritatea lor, exista o oarecare valoare sentimentala pentru cei care le-au avut in acei ani, fiind ceva destul de revolutionar pentru piata din Romania, si multi am crescut cu ele, le-am devorat, si ne aduc amintiri faine din acele vremuri.

Ei bine, este vorba de primele doua volume Cosmar pe Strada Mortii scrise de Gabi Gombos, lansate in anul 2000, respectiv 2001, la editura Cartea de Nisip si vandute prin Bestial Records (acum Bestial.ro). Primul volum, Black Metal Lexicon, al doilea volum, Death Metal Lexicon iar al treilea (pe care nu-l am inca) este Doom Metal Lexicon. Carti foarte bine documentate pentru acea vreme, avand in vedere ca informatiile de pe internet erau mult, mult mai putine, iar singurele surse bune erau foarte greu de gasit. Ca si comparatie, cartea Lords of Chaos a lui Michael Moynihan si Didrik Soderlind a iesit prima oara in 1998, iar cartea Black Metal Lexicon a aparut doar cu 2 ani mai tarziu.

Le-am cumparat in 2002 sau 2003 si de atunci au trecut prin multe maini, pe la Iorgu si Andrei (cei care m-au introdus in Black Metal-ul adevarat), pe la Maria, pe la Andrei S si altii. Pe langa faptul ca le-am recuperat jerpelite de la Iorgu, si eu le-am rasfoit foarte, foarte mult, le-am subliniat, le-am scris pe ultimele pagini tot felul de nume de trupe pe care le ascultam pe atunci. Scrisul meu, sublinierile mele…. din 2003!

O alta surpriza a fost sa gasesc printre paginile lor un bilet de la un concert Vokodlok, tinut in Club A tot prin acea vreme, iar pe spatele acestui bilet este o dedicatie de la Blestemat, basistul trupei Vokodlok. Daca nu ma insel, am fost la acel concert cu Maria careia ii placea trupa.

Pfoai! Ce vremuri! Inca am biografiile scrise de mine despre Dead (Per Yngve Ohlin) si despre Mayhem, folosind informatiile din aceste carti si de pe diverse site-uri (fan cluburi in mare parte). Le pot posta aici si pe acelea daca este cineva interesat.

Au trecut 12 ani de cand le-am tinut ultima oara in mana, 17 ani de cand le-am cumparat. Si m-au aruncat acum intr-o mare nostalgie.

Da… chiar mare surpriza. 🙂

Am mai scris cate ceva despre Black Metal si perioada in care am fost implicat in asa ceva. Pentru cei interesati, vedeti urmatoarele postari:

Black Metal Ist Krieg (scris pe 3 Iunie 2011)

Song(s) of the day (scris pe 3 Iunie 2011)

Song of the day (scris pe 20 Martie 2011)

Si in final, va las cu pozele pe care le-am facut la carti si la biletul cu dedicatie 🙂

mde

mde

mde

cof

Leave a Reply