Lege ca-n Europa, pregatita ca-n Irak

Ma jur, nu voiam sa comentez despre aceasta noua lege cretina facuta in graba (ca majoritatea, de altfel) dar uite ca ‘graba strica treaba‘ mai mult decat as fi crezut.

Ma refer la legea anti-fumat, evident, despre asta se vorbeste peste tot… la tv, pe internet, pe strada, pe toaleta. E bine ca fiecare isi da cu parerea, asta inseamna ca nu a fost o lege imbratisata cu drag de toata lumea, deci, sa fie oare o lege discriminatorie? hmm..

Sunt fumator de 16 ani, fumez doua pachete de Marlboro rosu sau Camel pe zi, dar asta-i strict problema mea. Puteam fi fumator ocazional, care, par exemple, fumeaza numai la cafea sau la bere. E ca si cum vrei sa separi sarmalele de paine, sa le mananci goale. Nu se poate, cele doua sunt facute sa mearga mana in mana (sau cafeaua intr-o mana, tigara in cealalta).

Cand am auzit de aceasta noua lege (prost pregatita, nu neaparat prosta per total) am zambit amar cum am zambit si la alte legi cretine. Mi-am spus ca atunci cand nu voi mai avea voie sa fumez in cafenea, bar sau club, nu voi mai iesi si asta este. Dar ieri am vrut totusi sa vad exact cum e sa nu poti fuma cand iesi in oras, a fost un experiment. M-a invitat var-miu sa bem ceva, la un restaurant ce-i drept si am acceptat.

Ne-am asezat la masa si totul a fost ok in primele 10-15 minute. Apoi am vazut cum ies oamenii sa fumeze in frig, cum stau la geam inghetati, cum cei din local ii pot admira in toata umilinta lor. Pentru ca, pe buna dreptate, arata umilitor si discriminator, imi aduce aminte de pedepsele de la scoala cand ma punea invatatoarea sa stau cu fata la colt de fata cu toti colegii.

Mi-am zis ca eu n-o sa ma umilesc asa, ca mai bine rabd 30-40 de minute decat sa ma expun unei astfel de experiente. Comand un ceai verde care, de fapt, era ceai verde cu lamaie. Nu stiu de ce s-a servit asa, ma gandesc ca normal ar fi sa se serveasca lamaia separat pe o farfurioara, asa cum se face si la cafea (nu-ti pune barmanul lapte sau zahar in cafea, ti le lasa pe farfurioara daca ai nevoie de ele). Am zis totusi sa incerc, sa vad daca se poate bea, iar dupa ce s-a racit ceaiul cat sa poata fi consumat, am gustat si am simtit ca beau ceai de… lamaie. Niciun gust de ceai verde, ci pur si simplu de lamaie. Am renuntat la aceasta aberatie fara sa cer alt ceai care sa fie servit normal si mi-am comandat o apa plata.

Ei bine, chiar si cu apa plata in fata, dupa 20 de minute, simteam nevoia de tigara. Incepusem sa ma enervez pe faza cu ceaiul, sa ma enervez ca nu pot sa mi aprind tigara in localul in care platesc, sa ma enervez pe tipele pe care le-am intalnit acum 2 saptamani intr-un bar si acum le vad aici, sa ma enervez pe Pep ca a distrus Bayern Munchen, sa ma enervez pe orice. Asa i la mine cand nu fumez, nu stiu cum e la altii si am cedat, prieteni buni (sau rai).. am cedat si m am dus si eu langa cei pedepsiti afara, sa trag o tigara.

Vreau sa spun ca m-am cacat pe mine de frig, Cand am vrut sa scrumez in scrumiera, tot scrumul a fost purtat de vand fix in parul unei tipe care statea putin mai departe de mine. M-am simtit penibil si discriminat. Pentru ca pe unii ii deranjeaza mirosul sau fumul de tigara (intr-un oras plin de fum si noxe) a trebuit sa merg sa stau in frig, sa dau scrum pe cineva, sa ma simt dat la o parte de undeva unde platesc la fel ca toti ceilalti. Intelegeti diferenta sper…

E adevarat, nu eram intr-un bar si nici intr-un club ci intr-un restaurant. Un restaurant care inca dinainte sa fie aceasta lege, avea spatiu si pentru fumatori si pentru nefumatori, cu aceleasi conditii pentru ambele categorii de oameni (chiar si la fumatori erau multe sisteme de aerisire). Este ironic faptul ca, de fiecare data cand merg in acel restaurant (merg destul de des, de vreo 3 ani) tot timpul este plin la fumatori si aproape gol la nefumatori (maxim 3 mese ocupate acolo, din aproximativ 10 mese). La fel am patit si la o pizzerie cunoscuta (nu dau nume) unde de mai bine de 10 ani exista loc pentru fumatori si pentru nefumatori. Nu gaseam niciodata loc la fumatori, pe cand la nefumatori era gol, pustiu.

Va rog sa va ganditi ca patronii aceia au bagat multi bani in acele localuri pentru confortul tuturor (aerisire, spatii amenajate special, etc) si ca deja platesc taxe de-i ustura curul, ca cei mai multi nu mai au profit sau sunt pe minus. Acum, pentru cei sensibili, trebuie sa schimbe tot, sa bage bani in amenajarea spatiului pentru fumatori si sa riste sa se trezeasca chiar cu mai putini clienti (multi fumatori, adica cei care aduceau cele mai mari incasari, nu vor mai merge acolo) si sa dea faliment. Statul va pierde si el bani…

Asadar, de ce s-a dat aceasta lege de fapt? Sa fie o alta lege data in scop electoral, pe baza alegerilor locale? Ne este fluturata pe la nas si apoi abandonata cum s-a facut si in trecut cu alte legi? Sa fie un moft? Sa fie o schimbare prost gandita si prost pregatita, doar de dragul de a fi si noi ca “altii mai mari si mai civilizati”? Ma amuza ca acum cateva luni se faceau presiuni sa se legalizeze marijuana, ca nu stiu ce tari au legalizat-o. Renuntam la fumul si mirosul de tutun cu care ne-am obisnuit si ne expunem la cel de marijuana plus mirosul de voma de pe strada care va aparea odata cu oamenii care nu au mai fumat marijuana si care vomeaza pe strada de la ea. (asta se intampla in majoritatea cazurilor cand fumezi marijuana pentru prima si a doua oara.. borasti).

Daca exista locuri unde pot sta si nefumatorii, de ce sa interzicem total spatiul pentru fumatori (care era spatiul principal, care era plin oriunde ai merge)? Ne-am bazat cu adevarat pe ideea ca daca unul din 5 oameni e deranjat, atunci ceilalti 4 oameni trebuie sa plateasca pentru deranjul unui singur om care oricum avea solutii sa nu fie deranjat? Ca practic, acum nefumatorul nu-i deloc deranjat, dar fumatorul nu are nicio solutie cum aveau ei. Noi n-avem spatii special amenajate, cu aceleasi conditii ca cele ale nefumatorilor, nici macar incalzire daca suntem nevoiti sa iesim afara, desi platim pentru aceleasi servicii. Vom avea spatii special amenajate? Asa zicea cineva simpatic, ca sa fim ca “in Germania/Anglia/Finlanda/etc” unde exista spatii incalzite pentru nefumatori. Ma oameni buni, voi ganditi inainte sa vorbiti? Comparati Romania cu astfel de tari si conditiile pe care acestea le ofera? Noi nu ne permitem sa avem toalete decente si curate in localuri si voi credeti ca fumatorii vor avea loc decent pentru fumat?!

Pe langa asta, habar n-aveti despre ce vorbiti. In Germania spre exemplu, in afara de Bavaria cam peste tot se poate fuma in multe conditii, cu exceptia scolilor, spitalelor, etc. Peste tot in baruri si cluburi dar SI IN RESTAURANTE exista spatii speciale pentru fumatori si nefumatori. In Suedia, Elvetia, Austria, etc. toate au legi care variaza, in cele mai multe exista spatii pentru fumatori si nefumatori (cum a fost pana acum la noi), la unele se poate servi mancare si bautura la altele nu.

In Marea Britanie procesul de limitare a fumatului a inceput acum zeci de ani si inca nu e finalizat, iar pentru asta statul ofera ajutor gratuit pentru cei care vor sa se lase de fumat.. chiar si in aceste conditii, NICI in Marea Britanie nu este interzis total fumatul in toate spatiile publice cum abereaza fel si fel de indivizi, insa este mult mai strict decat in alte tari. Totusi, cand Romania va ajunge aproape de nivelul de trai din Marea Britanie, oferind aceleasi servicii, atunci vom putea lua in calcul si comparatia cu UK. Pana atunci, noi suntem prostii Europei.

Cred ca, de fapt, pe asta s-a bazat legea. Pe “vrem o tara ca afara”. Si eu vreau o tara ca afara, dar si cu conditiile de afara, nu doar cu restrictiile care sunt si afara. Ne-am bazat pe aceasta idee luand la intamplare o lege si implementand-o aiurea la noi in sistem. Un sistem total diferit de cel al tarilor enumerate. Noi, cei din zona Balcanica, avem o traditie foarte veche in ceea ce priveste tutunul. Stiti vorba aia, “fumeaza ca Turcu“. Turcia e din Balcani. Vorba-i romaneasca, nu englezeasca sau finlandeza. Dracu’, mosii nostri cultivau tutun la ei in curte. Si ne-am trezit acum sa schimbam peste noapte aproape radical toata traditia asta (ca nu-i vorba ca fumez eu de 16 ani sau altul de 50.. e o traditie din popor, de sute de ani). Si o schimbam ca sa… ce?

Va deranjeaza mirosul? Va dauneaza sanatatii? interziceti toate masinile care nu sunt electrice! interziceti oamenilor sa-si mai cumpere caini daca nu sunt in stare sa stranga rahatii dupa ei pe strada (nu vreti sa stiti cum e in zona Tineretului.. daca te plimbi noaptea pe strada nu vezi unde calci si ajungi acasa cu talpa plina de..), inchideti centralele si fabricile care produc noxe, strangeti gunoaiele de pe strazi si goliti cosurile de gunoi pline pana dau p-afara, etc etc. Toate acestea ofera mirosuri neplacute si aer daunator. Romania ocupa locul doi in clasamentul tarilor europene care polueaza cel mai mult raportat la cat produce. Ia vezi aici > link. In ziua in care s-a dat legea anti-fumat astia incepusera sa taie copacii din zona Tineretului. Vreti sa traiti ca niste hippioti intr-un oras industrial? Imposibil…

Daca vrem sa fim corecti, sa fim democrati, sa fim civilizati ca in alte tari (ca asta pare sa fie de fapt argumentul adevarat pe care se bazeaza legea, nu ca-l deranjeaza pe Vasile fumul intr-un bar) si sa nu discriminam, atunci hai sa nu fim egoisti nici cei fumatori nici cei nefumatori si sa facem o lege cum trebuie. Va sa zica, toti avem drepturi, ideea este sa nu i deranjam pe ceilalti. Cum rezolvam? Practic problema era rezolvata de multi ani, dupa cum spuneam mai sus, existand spatii pentru nefumatori. De ce nu se da o lege care sa stabileasca ca FIECARE LOCAL sa aiba spatii egale pentru fumatori si nefumatori? Sa aiba toti aceleasi conditii. Nu “ori asa ori asa”.

Inca o tema de gandire: Suntem cu totii de acord ca in spatiile publice precum spitalele, scolile, restaurantele, transportul in comun etc. sa fie interzis fumatul. Acolo exista copii, exista oameni bolnavi, exista nefumatori sau oameni care nu au voie sa fumeze din motive medicale sau legale. Dar in baruri… ma, in baruri si in cluburi de noapte… nu te duci cu familia, cu bunica si nepotul. Nu te duci sa mananci, nu te duci sa te tratezi, nu te duci sa inveti. Nu mai aduceti copiii in discutie cand veniti cu ei in locuri pentru fumatori. Normal ca ii deranjeaza fumul de tigara, dar la fel de mult ii poate deranja/speria un om handicapat fizic, care n-are de exemplu un ochi sau doua degete la maini. Ce faceti, il dati si pe ala afara, ca va sperie copilul sau va carati in locuri pentru copii?

In cafenele, baruri, pub-uri si cluburi mergi sa bei cafea/alcool si sa te distrezi si cum spuneam, alcoolul fara tigara e ca si sarmalele fara paine, nu merg una fara cealalta.

Pentru o explicatie mai clara, venind de la un irlandez, urmariti clipul de mai jos:

sau, pentru varianta mai lenta in caz ca nu puteti intelege, vedeti clipul de mai jos:

Ei, individul a adus in cel de-al doilea clip si vorba de mesajele si pozele de pe pachetele de tigari, pe care le stim toti. Poze dezgustatoare cu tot felul de organe afectate din cauza fumatului… si totusi oamenii continua sa fumeze. Sa luam in considerare si scumpierea tigarilor (in 2007 un pachet era 5 lei… 2016 e 15 lei) dupa care, ei bine, tot nu s-au lasat oamenii de fumat. Vor sa interzica tigarile mentolate sau cu arome, vor sa schimbe pachetele nu stiu cum, vor sa ne rastigneasca si sa ne arda pe rug.. wtf?! Ce-i, inchizitie sau prohibitie, frate? Daca omul vrea sa fumeze, o face pe propria raspundere, iar atata timp cat nu vine sa-ti sufle fumul in nas, e totul ok. Daca tu ca un idiot vii langa el in timp ce fumeaza, e vina ta, te expui singur la fum. Sau ce faci, ii zici “stinge te rog tigara ca vreau sa te intreb ceva”? Cand el da 15 lei pe un pachet de tigari?! Daca vii in casa unui fumator, ii zici sa nu fumeze in propria casa?!

Ca-n majoritatea cazurilor (legi, proteste, etc) romanii nu stiu ce vor. Ce-i mai trist este ca Romania nu merge neaparat pe un drum gresit ci nu merge pe niciun drum. O vad ca pe o tara total dezorientata, ametita, revoltata si trista,

Cat despre fumat, din partea mea, ma pis pe ele de localuri. Voi continua sa fumez acasa unde nu deranjez pe nimeni, voi continua sa fumez in spatiile pentru fumatori si voi face vanzare celor care au astfel de spatii. Pana atunci..

UIpiS61

Leave a Reply