Ghidul bunului simt in public

Nu este un ghid al bunelor maniere ci un ghid al bunului simt, un simt pe care ar trebui sa-l avem instinctiv de la Doamne-Doamne.

Observ insa ca in Românica noastra, chiar in Capitala acestei tari europene intr-o lume moderna si evoluata (aparent cel putin), oamenii au uitat pur si simplu ce inseamna comportament adecvat in public si comportament civilizat limitat macar la cei sapte ani de acasa.

Sunt pur si simplu consternat de cata prostie si proasta crestere exista in acest oras. La fiecare iesire trebuie sa fiu deranjat intr-un mod sau altul de cate un mojic sau taranca. Lumea imi spune sa nu mai bag in seama toate prostiile astea pentru ca o sa ajung carunt la par, dar mama m-a invatat ca aceste mici detalii conteaza foarte mult. De fiecare data imi facea observatie cand nu eram civilizat pe strada. Si acum inteleg de ce erau asa importante. Pentru ca DERANJEAZA. Deranjeaza omul de langa tine!

Nu stiu cati observa sau sunt afectati de asa ceva, dar eu cel putin sunt la un pas sa fut pumni in stanga si-n dreapta pe strada.

Asadar, am decis sa fac un scurt ghid al bunului simt in public. N-o sa deschid nicio carte specializata, o sa vorbesc pur logic, asa cum m-a invatat mama si Mama Natura.

IA SI INVATA !

1. Cand urci intr-un autobuz aglomerat, nu mai purta rucsacul pe spate, mai ales daca este mare, pentru ca vei lovi pe toata lumea care este in jurul tau, vei ocupa spatiu, vei strivi la propriu copiii care stau in spatele tau in acest mijloc de transport public. Rezolvarea la aceasta problema incredibil de enervanta este simpla: Tii rucsacul in mana! Ai mainile ocupate? Il tii intre picioare!

2. Cand urci intr-un autobuz si vezi doua scaune libere, nu te aseza ca porcul pe scaunul de la margine! Daca cineva vrea sa se odihneasca pe scaun, va trebui sa se chinuie sa intre pe langa tine ca sa ajunga la scaunul celalalt (cel de la geam). Unii oameni cu bun simt sau care nu au chef de cearta sau sa se lipeasca de trupul tau nespalat, vor inghiti in sec, nu vor spune nimic, si vor sta in picioare. Rezolvarea este simpla: Aseaza-te pe scaunul de la geam!

3.  Cand urci intr-un autobuz si ai de mers mai mult de o statie cu el, nu te mai pune ca boul in fata usii! Sunt oameni care au nevoie sa coboare si nu pot din cauza ca esti tu in cale, pus degeaba, vorbind la telefon sau uitandu-te pe pereti. Rezolvarea este simpla: Gasesti un loc care sa nu blocheze accesul oamenilor la usi.

4. Cand vrei sa urci intr-un autobuz, asteapta mai intai sa coboare lumea! Este o regula de aur in bunele maniere si o vei gasi in orice carte despre asa ceva. Daca n-o gasesti, ia-o logic. Este valabil si cand vrei sa intri pe orice usa. Mai intai lasi oamenii sa iasa, apoi intri tu. De asemenea, nu te mai impinge ca un nesimtit in oameni ca sa prinzi un loc. S-ar putea ca intr-o buna zi un individ nervos sa-ti futa un pumn in fata si sa nu mai urci deloc in autobuz.

5.  Cand esti in public, in special in mijlocul unor oameni (ex. in autobuz), NU TE MAI SCOBI IN NAS! Problema asta trebuia sa fie rezolvata de cand aveai maxim 10 ani. Retrage-te te rog intr-un loc si poti sa-ti bagi si toata mana. Pana atunci, rezista frate, ca nu-ti fuge nicaieri!

6. Cand mergi pe un trotuar ingust, asigura-te ca si alti oameni pot sa mearga pe el. Daca nu poti sa mergi mai repede, fa loc! Nu conteaza ca esti femeie si ai un carut dupa tine, nu conteaza ca ai 100 de ani si nu poti sa bagi sprint. Daca cineva se afla in spatele tau, fa-i loc sa treaca!

7. Cand mergi pe strada, in special pe trecerea de pietoni unde este aglomerat, nu te mai opri in mijlocul strazii sa tastezi pe telefon!

8. Cand mergi pe strada, invata sa ocolesti omul care trece pe langa tine, nu sa intri fix in el sau sa te astepti sa te ocoleasca el de fiecare data ca o printesa ce esti. Si nici nu-l mai baga in balti, gropi, noroi, masini, etc doar ca sa ai tu loc.

9. Cand stii ca ai un caine turbat si periculos, nu-l mai lasa fara lesa sau fara botnita! Mai ales in parc, unde sunt copii sau biciclisti! Este de ajuns ca avem caini maidanezi peste tot, un pittbull suparat pe viata care sa-mi sfartece carnea de pe picior chiar nu este necesar!

10. Preferatii mei, biciclisti fututi de soarta… 1. mergeti pe pista voastra. 2. nu mai mergeti cu viteza printre oameni. 3. nu va mai jucati cu ghidonul stanga-dreapta cand va aflati fata in fata cu un pieton (n-o sa stie cum sa te evite). Nu vrea nimeni sa fie imprastiat pe jos din cauza voastra si nici voi nu cred ca vreti.

11.  Nu va mai parcati masinile ca niste autisti! Daca nu gasesti loc in apropiere, cauta mai departe. Nu ai trei coaie ca sa parchezi unde vrei tu si sa incurci pe toata lumea, pietoni si alti soferi de asemenea. Astea inseamna: Sa nu mai parchezi in mijlocul drumului, sa nu mai parchezi in coltul strazilor (alti soferi nu pot sa vada daca vin alte masini), sa nu mai parchezi in fata altor masini (acele masini va trebui sa iasa candva din parcare si nu vor putea ca si-a pus cocalarul masina in fata lor), sa nu mai parchezi pe locul altuia de parcare, sa nu mai parchezi in fata unei intrari (garaj, scara de bloc, magazin, etc).

Aceasta lista este inca incompleta, dar momentan atat am de spus.

Urmeaza “Ghidul bunului simt in mediul online”.

406241_10150539355998830_549673829_8685071_1423096322_n

Leave a Reply