Fumatul, privit dintr-o alta perspectiva

Mda.. 🙂 Ei oameni buni (si rai), iata-ne revenind asupra unui subiect arhidiscutat pe meleagurile romanesti din ultimul timp. Am mai scris despre asta aici. Ma refer la legea “anti-fumat”.

Cheful de a reveni asupra subiectului a pornit de la un articol foarte interesant de pe pagina ziarului Dilema Veche, sub titlul Un mic fenomen de religie seculara. Este de ajuns sa citesti articolul ca sa intelegi legatura dintre religie si fumat pe care vrea sa o exprime autoarea, insa pentru unii aceasta comparatie este mai greu de inteles, asa ca voi incerca sa explic pe scurt.

Ceea ce vrea doamna Manolescu sa spuna prin acel articol si acea comparatie este ca exista o asemanare intre felul in care erau persecutati ereticii de catre biserica si felul in care sunt persecutati fumatorii de catre stat.

Este o asemanare destul de potrivita. In timpul Inchizitiei, ereticii care nu se supuneau normelor bisericii erau fie torturati fie izgoniti ca si leprosii. Atentie, ma refer la eretici si nu la vrajitoare, fiindca erau pedepse diferite. Ereticii, paganii si vrajitoarele aveau pedepse diferite. ereticilor chiar li se oferea sansa de a se “salva” prin marturie, supunere si o mica pedeapsa.

Astazi nu mai vorbim de biserica si de eretici, ci vorbim despre stat si fumatori. Nu vorbim despre pacatul fumatului ci cu “credintele” diferite, vorbim despre alegerile celorlalti, despre opinii diferite. Astazi fumatorii au ajuns sa fie tratati exact ca niste eretici, niste “necurati” care aduc boala in jurul oamenilor. Ei sunt izgoniti si izolati de restul populatiei. Sunt criticati, sunt judecati, sunt aratati cu degetul… dar nu numai pentru binele celorlalti, cat si pentru binele lor!

Ca sa fac si eu o comparatie, astazi avem “Sfintii” care nu sunt decat nefumatorii si cei anti-fumat, care vor sa-i aduca pe fumatori pe calea cea dreapta. Dar nu ii putem aduce spre calea cea dreapta prin toleranta ci numai prin constrangere si pedeapsa (la fel ca pe vremea Inchizitiei). De aceea, ei trebuie sa fie amendati, sa fie umiliti, ca sa le fie rusine de gestul lor. Ei nu sunt ca si “sfintii”, astfel ca trebuie pusi in mici cutiute de plastic transparente unde pot fi priviti de restul cum fac acest gest atat de gezgustator si diabolic de a.. fuma.

Daca va uitati putin in comentariile articolului, veti observa un numar mare de “sfinti” care vor sa justifice acest tratament impus fumatorilor. Cele mai multe argumente sunt legate de educatie, de sanatatea tinerilor si de fumatul pasiv, deci sanatatea afectata din cauza fumatorilor.

In primul rand, daca vorbim despre educatie, cum spunea cineva in comentarii, “in tari mai avansate, lumea e mai educata“, trebuie sa ne reamintim ca educatia si simtul civic ne spun ca nu este frumos sa arati pe altul cu degetul si sa nu ne impunem credintele asupra altora. Fiecare face ce vrea in limita bunului simt. Omul are liber arbitru, iar democratia cica apara drepturile omului, printre care si libertatea de alegere. In legislatie sunt trecute inclusiv drepturile, printre care si dreptul de a consuma tutun dupa varsta de 18 ani. Va sa zica, tu ca persoana matura ai dreptul de a fuma, este alegerea ta si dupa aceasta varsta se considera ca esti responsabil pentru actiunile tale. Deci, ai 18, 19, 30, 60, 90 de ani.. si fumezi. Dar aici mai e vorba de limita bunului simt, dupa cum spuneam. Nu te duci sa fumezi in casa unui nefumator, nu te duci sa fumezi in spital, nu fumezi in institutii de invatamant, s.a.m.d. unde poti deranja pe oamenii de langa tine. Si bineinteles, nu te duci sa sufli fum in nasul unui nefumator.

Astfel ca ajungem sa vorbim despre fumatul pasiv. In primul rand, vreau sa spun de la inceput ca ideea fumatului pasiv care iti distruge sanatatea este o ineptie, o inventie venita de la UE, o idee care se bazeaza numai pe teorie si care este contrazisa de practica. Sa ajungi sa-ti faci griji referitor la cancer din cauza ca unii fumeaza langa tine, este practic o mentalitate ipohondra. Nu, nu vei face cancer pentru ca fumeaza un individ langa tine, nici daca fumeaza 10. Spune-mi, te rog.. esti sanatos sau ai cancer? Daca esti sanatos, inseamna ca nu ai stat niciodata langa fumatori? Sau cum se face ca in cei x ani pe care ii ai tu si restul oamenilor, nu ai facut cancer din cauza ca au fumat altii langa tine (tu fiind nefumator). Cunosc si eu, cunosti si tu, oameni care nu au fumat niciodata insa care au stat printre fumatori si stim foarte bine ca nu au cancer si nici risc de cancer, va sa zica nu au nimic la plamani. Cunosc si eu, cunosti si tu, oameni care au fumat zeci de ani si inca traiesc bine merci la varsta de 90 de ani. Deci… despre ce vorbim, oameni buni?! Ideea asta cu fumatul pasiv care provoaca cancer este un mare Bullshit venit din UE pe care tu il crezi, ca deh, daca aia sunt asa de “evoluati” inseamna ca stiu mai bine ca noi, nu? Ca te deranjeaza inteleg, dar de la deranj pana la “protejarea sanatatii celor din jur” e cale lunga.

Ah, ca te deranjeaza fumul sau mirosul de fum este altceva. Dar nu-mi spune ca a venit un fumator special ca sa-ti sufle fum in nas. Nimeni nu vine sa fumeze langa tine special ca sa te expuna la aceasta nenorocire a fumatului pasiv (care nu exista). Nu cumva erai tu intr-un loc pentru fumatori? Inainte de legea asta adu-ti aminte ca existau spatii pentru fumatori SI nefumatori. Fumatorii = Happy, Nefumatorii = Happy… Dar cand vrei tot teritoriul, iar “ereticii” sa fie tinuti intr-o “cusca” de plastic, transparenta, in vazul tuturor, atunci e alta problema. Tine minte dar, ca inainte se ofereau aceleasi servicii si fumatorilor si nefumatorilor, ambii aveau loc la caldura si pe scaun… acum ceilalti stau in frig si in picioare. Si asta doar pentru ca te deranjeaza pe tine mirosul de fum de tabac, de parca s-a cacat cineva in mijlocul localului. Scuza-mi comparatia, dar cam asa vine. Cand mergi acum intr-un club, nu mai miroase a fum, dar miroase a podea uda de la bautura varsata pe jos si a transpiratie. Mirosul ala nu te deranjeaza? Mirosul gunoiului de pe jos nu te deranjeaza? Mirosul de la tevile de esapament.. etc. Astea nu te mai deranjeaza, nu?

Eu, fumator fiind, n-as baga pe gat tigari unor nefumatori. In schimb nefumatorii ne baga pe gat tot felul de restrictii, de stigmatizari.

Altii vorbesc despre adolescenti care se apuca de fumat. In primul rand, exista o lege, de multi ani, care interzice vanzarea produselor alcoolice si tutunului catre minori. Ca ea nu este respectata, asta e altceva. Faptul ca pui niste poze gretoase pe pachet nu o sa-i tina foarte departe de tentatia fumatului. Ca sa fii sigur ca se reduce numarul adolescentilor/minorilor fumatori, trebuie date multe amenzi, atat celor care le-au vandut tigarile cat si parintilor. Dar interzicerea fumatului in spatii publice nu are nici o treaba cu adolescentii si sanatatea adolescentilor. Si ca tot vorbim de legile romanilor si grija lor pentru cei tineri, de ce se ofera carnet de conducere celor de 18 ani, cand majoritatea accidentelor sunt din cauza lor? N-ar trebui, in Romania, patrie mare si glorioasa, sa se ofere carnet de conducere celor peste 20 de ani? De ce nu 25? Totusi, oferi pe mana unui pusti de 18 ani cateva sute de kilograme de fier care se deplaseaza cu viteze mari in spatii publice. Sunt sigur ca Romania are probleme mai mari si mai grave decat fumatul in spatii publice, care ar trebui interzise. Dar Romania este o tara a intereselor… sa nu crezi ca Romania s-a “maturizat” si “educat” peste noapte. Este o directiva a Uniunii Europene. Altfel, nu se dadea aceasta lege nici in urmatorii 50 de ani.

Ce spune UE e lege Divina, e adevarul pur, no? Pentru ca ei sunt mai evoluati decat noi, taranii… Asa cum era Biserica pe timpul Inchizitiei. Ei stiau adevarul iar ceilalti, paganii (paganus.. adica om de tara) trebuia sa-i creada, fiindca nu erau la fel de educati ca si ei. Damn it!

UE, care cica este democratia curata, care apara drepturile omului, practic le taie din drepturi unora si ofera mai multe drepturi altora, va sa zica, face discriminare, deci nu mai vorbim despre democratie.

Felul in care sunt tratati si priviti fumatorii, din cauza unei spalari pe creier in masa data de UE. UE, care cica lupta pentru drepturile omului, practic le limiteaza pe ascuns, spaland pe creier oameni.

Prin comentariile la articol spunea un individ “sa se interzica linistit si alcoolul. Suntem de acord vad.”. Vreau a fie de acord si cu mine cand spun de alimentele procesate si pline de chimicale care provoaca cancer la colon. Le interzicem? INTERZICEEEEEM! Hai sa ne mai gandim ce altceva mai provoaca durere si moarte in aceasta lume bolnava in care traim. Inchizitorii secolului 21!!!

 

Leave a Reply