Sfaturi practice de a-ti schimba viata

Scriam intr-un articol anterior despre schimbari importante in viata. Articolul a iesit mult prea incomplet si m-am decis sa scriu unul mai complet cu mici tips-uri pentru a-ti imbunatati viata.

Probabil ca si tu ca si mine ai inceput sa realizezi ca un mod dezorganizat de viata ajunge sa te afecteze si poate ai constientizat cat de important este sa te dezvolti intelectual, spiritual si fizic, sa evoluezi de la stadiul de vierme pe scara evolutiei catre ceva maret.

Eu cel putin nu vreau sa-mi traiesc viata ca ultimul cocalar. Sunt capabil de mai mult si am nevoie de o viata mai productiva, mai sanatoasa, mai activa, mai placuta.

Ok, dar cum incepem ? Cum facem asta ?… sfaturile variaza de la om la om. Fiecare are necesitatile lui. Unii imi vor spune ca e imposibil sa aplice toate astea pentru ca nu le permite timpul. Adevarul e relativ. Totusi, fiecare om are aceleasi 24 de ore intr-o zi si fiecare si le foloseste si organizeaza cum doreste sau dupa posibilitati. Asadar, toate astea nu sunt batute in cuie ci pot fi schimbate in functie de fiecare persoana in parte.

  1. Ingrijeste-ti corpul: Corpul este templul sufletului tau si trebuie tratat cu respect maxim. De la simplul ritual de spalare al danturii de cel putin 2 ori pe zi (dimineata si seara) si dusuri regulate pana la tratamente ale tenului si chiar masaj. Acestea sunt importante! Nu e nevoie sa va explic aici, este de ajuns sa dai un simplu search pe google cu “beneficiile masajului/tratamentelor faciale” ca sa te convingi.
  1. Schimba alimentele nocive cu cele benefice: Esti dependent de cola ? Incearca sa o schimbi cu un ceai de fructe sau un fresh natural. Esti dependent de paine ? Incearca sa o schimbi cu orez putin sarat sau condimentat. Acum nu spun sa nu mai bei niciodata cola sau sa nu mai mananci paine. Zic sa nu le mai consumi zilnic, ci din cand in cand (in weekend/la restaurant sau terasa/etc).
  1. Lasa-te de fumat: Sau macar incearca sa reduci numarul tigarilor si sa le schimbi cu unele mai usoare (mai putin gudron, nicotina, monoxid de carbon).
  1. Dormi: Somnul este extrem de important, atat pentru corp cat si pentru psihic. Pe langa lipsa de energie si senzatia de oboseala, lipsa somnului afecteaza si starea emotionala, sanatatea si creste sansele de a te imbolnavi. Nu trebuie sa dormi nici prea mult, nici prea putin. Chiar daca dormi foarte mult, tot obosit vei fi. Cel mai bine este sa dormi cele 8 ore recomandate. De asemenea, daca iti permiti ar fi chiar foarte bine sa tragi cate un pui de somn timp de 15-30 de minute in timpul zilei. Cand corpul nu are energie, de obicei da senzatia de foame pentru a-si reveni. In loc sa mananci la o ora nepotrivita mai bine dormi cateva minute.
  1. Fa miscare: Mens sana in corpore sano. Nu e nevoie sa devii sportiv de performanta, nici culturist, nici maestru in arte martiale. Daca poti sa alergi jumatate de ora/o ora pe zi sau sa faci niste abdomene, flotari si genoflexiuni in fiecare zi ar fi perfect. Daca nici asta nu-ti prea vine sa faci sau nu esti pregatit fizic, poti sa te rezumi la exercitii mai simple. De exemplu, nu mai lua autobuzul pentru o statie sau doua ci mergi pe jos. Nu mai lua liftul pentru 3-4 etaje, urca scarile.
  1. Fii mai sociabil: Asta inseamna sa iesi afara cu lumea, sa te distrezi, sa comunici. Ba chiar, inseamna sa ai un/o partener(a). Scriam intr-un articol mai vechi ca oamenii sunt la fel ca animalele. Avem nevoie de atingere si afectiune. Asta ne ajuta enorm nu doar emotional ci si mental.
  1. Fa sex mai mult si mai des: Psihologii, sexologii, medicii etc. Toti sustin ca sexul este foarte important in viata unui om. Ne ajuta sa ne mentinem starea de bine, ne ajuta sa ne mentinem sanatatea, etc. Cauta pe google !
  1. Munceste din placere: Cu alte cuvinte, gaseste-ti un job care sa-ti placa. E greu, stiu, e rar, e utopic, e… posibil. Daca nu esti intr-o situatie extrem de grava in care esti nevoit sa muncesti pana lesini (indiferent de salariu), incearca sa gasesti un domeniu de care esti pasionat sau in care esti bun. Nu doar ca iti va face placere sa lucrezi, dar sansele sa reusesti cu adevarat sa faci o cariera buna din asta sunt mai mari. Iti dai din placere mai mult interes si depui mai mult efort, iar daca esti si bun in ceea ce faci, cu atat mai bine!
  1. Dezvolta-ti mintea: Citeste mai mult. Nu esti obisnuit sa citesti si te oboseste? Practice makes perfect. Citeste azi o pagina. Maine o pagina jumate. Poimaine doua. Si tot asa, pana cand te-ai obisnuit. Mintea este ca un muschi, pentru a se dezvolta este nevoie sa o antrenezi. Si te rog, nu mai citi prostiile din Cancan si nici povestile de dragoste ale nu stiu carei visatoare. Astea nu te vor ajuta cu nimic practic. Citeste in schimb ceva care sa-ti stimuleze mintea, care sa te ajute sa intelegi mai bine viata, ceva din care sa ai ceva de invatat ! Exista mii de carti despre dezvoltare personala, comunicare, afaceri, filosofie, sexualitate, etc.
  1. Mediteaza: Acest sfat merge mana in mana cu cel de sus. Meditatia este foarte importanta pentru orice individ stresat, dezechilibrat, obosit, cu probleme de concentrare, etc. Meditatia nu este doar o metoda de relaxare ci si o metoda de a ne echilibra emotional si mental si de a ne antrena mintea pentru o mai buna functionalitate. Meditatia pentru minte si suflet este la fel ca mancarea pentru corp. Incepand cu meditatiile de relaxare inainte de somn (“iti imaginezi o cascada, o padure, pasari, bla bla bla) la cele de concentrare (observarea gandurilor, analizarea unei idei, controlul gandurilor) la cele introspective (regasirea identitatii personale, intelegerea propriei fiinte, descoperirea calitatilor-defectelor-defectelor-etc proprii). Simplul exercitiu de a incerca sa constientizezi fiecare actiune pe care o faci este foarte util. Bei un pahar cu apa ? Incearca sa intelegi acel act, sa vezi cum te afecteaza, etc. Pentru fumatori, exercitiile Pranayama ar fi de folos. Echilibrarea elementala si curatarea sau deschiderea chakrelor sunt de asemenea importante.
  1. Organizeaza-te: Daca duci o viata dezorganizata nu vei avea aceleasi rezultate. Incearca sa notezi pe un caiet sau un fisier text (in notepad sau word) ce ai de rezolvat in urmatoarele zile/saptamani/luni (de ex, schimbarile din acest articol) si in fiecare zi ocupa-te de macar un lucru. De asemenea, pastreaza ordine la locul de munca si in casa. Daca toata casa este dezordonata, la fel vor fi si gandurile din mintea ta. Asta este valabil la majoritatea oamenilor. Incearca sa tii o ordine inteligenta a lucrurilor in casa, sa fie totul pus util, estetic.

Nu mai pierde timpul, este prea pretios. Avem o viata si ne batem joc de ea cand am putea sa facem atatea lucruri utile si frumoase. Ne complacem intr-un confort inutil, intram intr-o stare de letargie si apoi ne chinuim sa ne revenim.

Cu totii avem vietile in propriile maini. Singuri ne hranim, muncim, dormim, ne luptam, ne jucam, sarbatorim, etc… dar sa mai si evoluam! Sa evoluam din ziua in care ne-am nascut pana in ziua in care murim si poate chiar dupa moarte. Este destinul nostru ca fiinte umane spirituale. Este motivul pentru care ne aflam aici! Unii o fac mai lent, unii mai rapid, ideea este sa o facem. Cum o facem depinde de noi.

Avem o multime de modalitati de a evolua. Cu ceva efort, intr-adevar… si pe masura ce evoluam, ne ingrijim de propria persoana din toate punctele de vedere: Fizic, mental, spiritual. Cautam echilibru si ne luptam pentru el, cautam intelepciunea si ne luptam pentru ea, cautam fericire si ne luptam pentru ea. Oamenii au descoperit mii de metode de a atinge aceste puncte. Exista exercitiu fizic, arte martiale, diete, meditatie, jocuri psihologice, rugaciuni, magie, etc.

Fa ceva cu viata ta, incet-incet si cladeste-ti un viitor, dezvolta-te. Fiecare reusita, fiecare rezolvare te va ambitiona. Trebuie doar sa rezolvi un singur lucru pe care nu credeai ca-l poti face iar increderea in tine va creste ! Te vei entuziasma, te vei motiva si vei continua increzator pe drumul tau catre o persoana mai buna. Nu te teme de greseli sau esecuri. Omul din greseli invata.  Daca nu incerci, nu vei reusi niciodata.

Nu o mai freca aiurea pe facebook si pe jocuri ! Viata se scurge rapid si vei realiza mai tarziu ca ai pierdut timp pretios si vei fi nemultumit de tine si de realizarile tale.

ARTICOLE ASEMANATOARE:

Schimbari importante in viata

Exercitii pentru rezolvarea planurilor

Demons of Habit (articol extern)

Despre fumat

Allen Carr (In sfarsit nefumator)

Cum sa iti faci viata mai frumoasa (articol extern)

Tips for a balanced work and social life (articol extern)

Doua exercitii de antrenament mental

Cum sa-ti faci un plan ca sa ajungi la Luna (articol extern)

WEBSITE-URI UTILE:

Aimee.ro

GetFit.ro

NLPmania.ro

Ti-a placut acest articol ? Adauga blogul in lista de bookmarks a browserului sau aboneaza-te la acest blog !

Leave a Reply