Cercetătorii, psihologii, psihoterapeuții și psihiatrii versus “clienții”

Hai să privim și din altă perspectivă. Știm foarte bine cum se studiază mintea umană, trăsăturile emoționale ș.a.m.d. și apoi se cataloghează și eventual ajung într-un manual. Apoi, milioane de indivizi incep să se ia dupa acele studii, acele concluzii etc. și încep să puna “diagnostice” aka etichete unor oameni care au anumite trăsături mai mult sau mai puțin “normale” (ce este normal, de fapt?)

Avem acești specialiști care ne vorbesc cu multă precizie despre tulburări de personalitate, precum psihopatia, narcisismul, machiavellianismul, empatia întunecată etc etc etc. Și vorbesc și ne spun “aveți grijă cu ei”! Și dăm din cap și spunem “da da, nasol cu ăștia! trebuie să ne ferim!”. Dar nu observăm că mulți din acești specialiști impărtășesc și ei foarte multe trăsături din acele tulburări de personalitate. Dacă e să intri în discuție cu unul, vei fi surprins de stilul rece și tăios prin care descriu alți oameni, prin stilul în care reacționează și așa mai departe. Dar, fiindcă sunt specialiști în domeniile astea, mai au și niște diplome sub cur, nu ne punem niciodată întrebarea dacă nu cumva și ei suferă de trăsături sau chiar tulburări de personalitate. Nici ei poate nu își dau seama. Ironic, nu? Să pui cu atâta ușurință etichete (diagnostice) pe oameni, să vorbești despre ei obiectiv și la rece, să spui cât de oribili sunt și să spui că trebuie să ne ferim de ei, fiindcă nu au empatie, ca mai apoi să nu arăți deloc empatie fața de ei și să te mândrești cu toate cunoștințele tale despre ei…. asta înseamnă să fii mafiot!

Aici o avem pe Dr. Ramani. Vă recomand să urmăriți cât mai multe video-uri cu ea, dar să le urmăriți cu atenție, să O urmăriți cu atenție, felul în care vorbește, în care explică. Vedeți dacă nu cumva găsiți cel puțin 4 trăsături din cele pe care ea însăși le enumeră despre cei cu fel și fel de tulburări de persoalitate.