Explozia cazurilor, problemele spitalelor și proasta gestiune a pandemiei (Prima parte)

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Pot auzi acum vocea interioara a Corei Muntean când deschide acest articol: “Iar a scris ăsta romane!” Și voi, dragi cititori… să mă iertați! Scriu mult, știu. Nu știu câți aveți răbdare să le citiți, însă le scriu fiindcă simt că trebuie scrise în detaliu, cu explicații, cu link-uri și surse.

S-au întâmplat multe de când am scris ultimul articol. De fapt, chiar acest articol pe care-l citiți acum a durat câteva zile să-l scriu. Nu mă mai pot concentra, mă simt obosit psihic după toată nebunia din jur. La știri totul este haotic, aflu numai despre dezastre, văd indivizi care insultă și amenință cetățenii, pe internet numai certuri și imbecilități. S-a acumulat o energie negativă absolut sufocantă și abia mai pot ține pasul cu ce se întâmplă. Am nevoie de o vacanță. Dar până atunci, voi scrie momentan acest articol în care doresc să discut câteva teme de actualitate despre situația medicală și socială din această țară care se prăbușește.

Permiteți-mi, așadar, să încep cu prima temă.

De la începutul lunii septembrie aflăm că România se confruntă cu un val imens de infectări și chiar decese. Medicii sunt depășiți de situație, secțiile ATI sunt pline, nu avem medicamente nici azi, 24 octombrie. Ce este de făcut în această situație?

Una dintre întrebările pe care mi le pun este dacă vom ajunge până la urmă să ne infectăm cu toții și să dobândim acea imunitate de turmă, ce-i drept, cu prețul tragic al multor vieți pierdute. Să ajungem cu populația vaccinață peste 80% nu cred, și nici la nivel global nu cred, așa cum nici epidemiologul Geza Molnar nu crede[1] și nici directorul OMS Europa nu crede că vaccinarea va putea singură să oprească pandemia[2]. Dar ce contează ce crede un epidemiolog în această pandemie, cu atât mai mult ce cred eu?

Avem vaccinați, la fel cum au avut și alte state care s-au confruntat cu valuri grave post-vaccinare, sau cum a fost recent în Singapore[3]. Este vaccinul cu adevărat o scăpare? Este prea târziu? Are renumitul vaccinolog și infecționist Geert Vanden Bossche[4] dreptate când spune că vaccinurile vor crea noi mutații, sau nu[5]?  De exemplu, aflăm acum despre o nouă subvariantă, AY4.2 Delta, care este prezentă în țări cu vaccinare crescută precum Regatul Unit (tot Regatul Unit sau doar Anglia, nu se specifică), SUA, Danemarca, Israel[6], iar despre aceasta nu se știe dacă este sau nu rezistentă la vaccinuri dar pare că este cea mai contagioasă[7] [8] [9]. De fapt, eu până acum nici nu știam că există 54 de subvariante Delta. Ce ignorant!

Revenind la țara noastră și la imunitatea de turmă. Dacă 30% sunt vaccinați și vreo 30% sunt trecuți prin boală și au dobândit imunitate, ar însemna că am avea vreo 60% oameni cu imunitate. Este destul? Este puțin? Nu știu. Oficialii spun că este nevoie de 80% vaccinați. Dar Regatul Unit are deja 80% din populație vaccinată și se confruntă cu un nou val.

Polonia se contruntă și ea cu un val mare de cazuri, deși au, din câte înțeleg, jumătate din populație vaccinată.[10] Letonia, cu populație vaccinată în proporție de 51%, intră în carantină[11]. Slovacia și Bulgaria la fel. Însă, pentru cei care tot spun că noi suntem “proștii Europei”, țin să-i informez că Belgia, Austria, Grecia, Belarus, Croația, Ucraina au intrat în scenariul roșu conform datelor publicate de ECDC joi 21 Octombrie 2021 pentru perioada 4-17 octombrie 2021[12] [13]. Iar acestea sunt doar țările din Europa, fără să le punem în calcul și pe celelalte. Israel, Olanda și altele sunt în zona galbenă.

În România, situația prezentată de medici și directorii de spitale este una gravă, chiar tragică, iar guvernul nu poate face mai nimic. Medicul Vasi Rădulescu cerea chiar carantinarea tuturor[14], iar dolenața pare să-i fi fost indeplinită, pe jumătate ce-i drept, întrucât Iohannis a cerut carantinarea de noapte și alte restricții precum vacanță pentru elevi, masca obligatorie peste tot, certificatul verde peste tot, închiderea magazinelor mai devreme, interdicția de a călători între localități.[15] [16] [17] [18] O lista completă cu noile restricții poate fi găsită în documentul hotărârii 91 din 22.10.2021[19].

Iohannis, același individ care spunea în urmă cu patru luni că “noi practic am oprit pandemia” prin campania de succes a vaccinării[20] [21], același individ care ne invita la ski[22], același individ care ne invita la golf[23], ne spune acum că “dacă vrem să se oprească pandemia, singura, repet, singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia.” și că “în vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70 – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat. Pandemia, practic, nu mai are impact.” Mai spunea și că “singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală și de forme grave ale bolii”, ceea ce este pe jumătate fake news direct din gura președintelui, întrucât nu scapi de boală, ci doar de o formă grava a acesteia.

Păi, să ne gândim puțin la cele spuse de președintele nostru. Dacă vaccinarea este singura soluție de a opri pandemia și că acolo unde lumea s-a vaccinat în masă pandemia nu mai are impact, cum de datele prezentate de mine mai sus ne arată că este fix invers? Cum de țările cu număr mare de vaccinați încă se luptă cu pandemia, au multe cazuri și intră în scenarii roșii sau galbene? Este declarația domnului președinte o informație falsă, o minciună sau pur și simplu o imbecilitate? Același individ care spunea că PSD ar fi responsabil pentru morții de coronavirus dacă nu votează legea carantinării[24] (care a și fost impusă până la urmă) nu este cumva responsabil de felul în care a fost gestionată pandemia împreună cu “guvernul lui”? Până la urmă, nu au venit cei din PSD să declare că România a invins pandemia, nu cei din PSD au dat liber în vară, nu cei din PSD ne invită la ski și la golf. Ce-i drept, cei de la PSD îl invitau pe Cîțu la mare, iar acesta nu a ezitat să meargă[25]. Ipocrizie?

Acum să ne gândim puțin la noile restricții și să le analizăm.

Carantina: Deși se jurau cu fazanu-n gură că nu vor impune nicio carantină, iată că a venit din nou momentul unei semi-carantine de noapte. Acum, luând în considerare carantinarea de anul trecut și cea din alte pandemii, putem fi siguri că aceasta este o soluție și că va avea efect? Dacă suntem siguri că ar avea, atunci să se impună, însă fără certitudine nu putem arunca din nou țara într-un colaps social și economic. Anul trecut deși am avut carantină, cazurile continuau să crească. În plus, de ce carantină de noapte? De ce nu ziua? Când este aglomerația mai mare, în timpul zilei sau în timpul nopții? Va să zică, când este riscul mai ridicat de infectare?

Masca obligatorie peste tot: La fel ca și în cazul carantinei, purtatul măștii pe stradă a mai fost obligatoriu și totuși cazurile continuau să crească. Nu voi mai intra în detalii despre eficiența măștii, acestea au tot fost discutate, începând cu declarațiile lui Fauci și până la discuțiile din bodega din sat. Însă, dacă ești singur pe stradă și mai ești și vaccinat, de ce mai este nevoie de carantină și de mască? Serios, dacă noaptea abia sunt câtiva oameni pe stradă, iar acei oameni sunt vaccinați (nevaccinații nu vor avea voie să circule noaptea), de ce le ceri să poarte mască? Este o întrebare de bun simț, de logică. Nu cred că trebuie să fii profesor emerit la Oxford ca să găsești un răspuns, și chiar cred că este necesar să ne punem unele întrebări. Dacă acești indivizi ne vor cere să ne dăm foc la haine după ce am fost afară, le dăm foc? Serios, gândiți-vă că anul trecut se vorbea despre dezinfectarea hainelor, lăsarea lor la aerisit și dezbrăcarea la intrarea în casă. Revenind la mască, sunt oameni care au purtat-o cu sfințenie și totuși s-au infectat. Care-i explicația? Ah, reduce șansele. Ok! Înțeleg să o porți în spații închise, când este aglomerat, fiindcă acelea sunt spațiile perfecte de transmitere (a oricăriu virus cu transmitere virală, nu doar SARS-CoV-2), dar în parc sau pe stradă când ești singur nu se aplică. Dacă mergi în schimb cu autobuzul prin București, vei realiza că este spațiul perfect pentru infectare: Spatiu mic, închis, prost aerisit, aglomerat, în care oamenii stau mai mult de 5 minute în medie.

Certificatul verde peste tot: Lăsând la o parte discriminarea evidentă, mai avem câteva probleme în ceea ce privește acest certificat. În primul rând, GDPR-ul ne asigură că avem tot dreptul să nu ne dăm datele cu caracter personal, dar când vine vorba de cei care cer aceste date, ei au dreptul să îți acorde sau nu acces la serviciile lor, fie că este Facebook, fie că este un apel telefonic de la nu știu ce companie, fie că este terasa din parc. Serviciile lor, regulile lor. Problema este că restaurantele, terasele ș.a.m.d. nu își mai fac singure regulile, ci le face statul pentru toată lumea. Că ai băgat mulți bani în afacerea ta, nu mai contează, statul nu dă doi bani pe tine, pe investiția ta, serviciile tale, taxele tale. Tu ești sclavul statului și trebuie să te conformezi acestor hotărâri de guvern neconstituționale. Bun. Dar dacă ești vaccinat și nu vrei să îți faci un certificat digital, și vrei să prezinți doar foaia pe care o primești după vaccinare (cum este cazul meu)? Practic, este tot un document oficial, care atestă că ești vaccinat. Ah, stai, că vezi domne, poate să fie falsificată. Corect! La fel și certificatul verde[26] [27]! Deci, faptul că ai sau nu certificat verde nu prea este o soluție, fiind ușor de falsificat. Apoi, ne gândim că nu mai contează dacă ți-ai făcut test PCR, acesta nu mai intră în categoriile certificatului verde (ceea ce este unic în lume) deși testul PCR ar fi cam cel mai concludent. Dacă ești vaccinat, poți fi infectat și poți fi un superspreader care îi contaminează pe alții. În schimb, dacă ești testat cu PCR, știi sigur că nu ești infectat. Însă s-a venit cu explicația că dacă ești nevaccinat dar ai test PCR și mergi într-un loc unde sunt oameni vaccinați, poți fi infectat de cei vaccinați iar tu nefiind vaccinat ajungi la ATI (fiindcă spre deosebire de cei vaccinați, nu ai anticorpi). Apoi, ce face un individ căruia nu îi este recomandat vaccinul (de către medici, bineînțeles, având cine știe ce boală) dar trebuie să meargă la muncă zilnic? Așteaptă să facă boala sau își face câte un test PCR o dată la 72 de ore? De altfel, polițiștii Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI (SNPPC) au spus că decesele cauzate de Covid (și implicit răspândirea virusului) puteau fi evitate dacă și vaccinații și nevaccinații erau testați la frontieră[28].

Interzicerea circulației pe timp de noapte și închiderea operatorilor economici pe timp de noapte (art. 1 și 2): Deși în aprilie specialiștii au spus clar că este o imbecilitate (bine, nu s-au exprimat așa, dar mă voi exprima eu) să închizi supermarketurile la ora 18:00 și că mai degrabă favorizezi răspândirea[29] [30], domnii de la guvernare una știu și o țin pe a lor, doar că de această dată nu mai închid la ora 18:00, ci la ora 21:00. Am scris și în trecut despre acest subiect, când vorbeam despre “asta cu ieșitul după ora 20:00, pentru că românii trăiesc numai în petreceri. Dacă vrei să dai petrecere, ce te împiedică să dai petrecere până în ora 20:00?! Începi la ora 13:00 și până la ora 20:00 poți să te faci “muci”, să cazi sub masă și prinzi și a doua zi dimineața să poți pleca acasă.[31] Dar pe ăștia îi avem, atâta pot.

Despre legalitatea acestor restricții nu îmi permit să vorbesc, dar vă las la sfârșitul articolului link către emisiunea lui Marius Tucă în care este invitat avocatul Gheorghe Piperea[32].

Bun, dacă am făcut atâta pe deșteptul și am zis ce nu-i bine, atunci permiteți-mi să fac în continuare pe deșteptul și să vă trimit la un articol anterior, unde, evident, făceam pe deșteptul. Despre inepții și posibile soluții[33].

In concluzie, intrăm din nou într-un circ neștiințific și ilogic de măsuri. Va avea sau nu efect? Rămâne de văzut. Până una alta, cred că cel mai important ar fi să distribuie totuși acele medicamente în spitale, ca să nu se mai plângă de atâta moarte. Cei care nu s-au ocupat de această problemă majoră sunt responsabili de morțile oamenilor ajunși la spital, de unde ar trebui să pleci vindecat, nu într-un sac negru. Însă, trăim în România.

Urmează partea a 2-a. Până atunci, sănătate multă și rămâneți raționali!


[1] https://www.antena3.ro/actualitate/geza-molnar-epidemiolog-vaccinare-70-populatia-globului-609924.html

[2] https://ziare.com/social/coronavirus/oms-pesimism-vaccin-oprire-pandemie-1699548

[3] https://stirileprotv.ro/stiri/international/record-de-contaminari-si-decese-in-singapore-unde-83-dintre-locuitori-sunt-vaccinati.html

[4] https://www.geertvandenbossche.org/

[5] https://www.mcgill.ca/oss/article/covid-19-critical-thinking-pseudoscience/doomsday-prophecy-dr-geert-vanden-bossche

[6] https://www.digi24.ro/stiri/externe/israelul-a-detectat-primul-caz-de-infectare-cu-delta-plus-purtatorul-este-un-copil-care-venea-din-europa-1706875

[7] https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25124128-stim-nu-stim-despre-subvarianta-ay4-2-delta-cate-state-fost-identificata-riscul-rezistentei-vaccinuri.htm

[8] https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25116352-noua-urmasa-delta-provoaca-ingrijorare-marea-britanie-4-2-putea-cea-mai-contagioasa-tulpina-pana-acum.htm

[9] https://www.digi24.ro/stiri/externe/semnal-de-alarma-privind-o-mutatie-a-variantei-delta-se-crede-ca-delta-plus-ar-fi-dus-la-cresterea-infectarilor-din-marea-britanie-1705741

[10] https://www.digi24.ro/stiri/externe/polonia-se-confrunta-cu-o-explozie-de-cazuri-covid-ministrul-sanatatii-daca-situatia-continua-va-arunca-in-aer-toate-previziunile-1707499

[11] https://playtech.ro/stiri/tara-din-europa-care-intra-in-lockdown-chiar-daca-are-50-dintre-oameni-vaccinati-trebuie-sa-va-suspendati-viata-412598

[12] https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25124466-noua-lista-tarilor-risc-epidemiologic-ridicat-belgia-austria-grecia-intra-zona-rosie.htm

[13] https://i0.1616.ro/media/2/2701/33586/20438432/1/anexa-la-hcnsu-nr-90-din-21-10-2021.pdf

[14] https://playtech.ro/stiri/medic-din-bucuresti-lockdown-urgent-si-pentru-vaccinati-explicatia-doctorului-e-clara-404907

[15] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25121311-noile-restrictii-care-vor-impuse-romania-anuntul-presedintelui-iohannis-ora-19-05.htm

[16] https://playtech.ro/stiri/lista-masurilor-care-intra-in-vigoare-de-luni-in-romania-masca-obligatorie-si-pe-strada-ce-a-mai-anuntat-klaus-iohannis-412588

[17] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/klaus-iohannis-vor-fi-impuse-restrictii-si-carantina-de-noapte-pentru-nevaccinati-1707523

[18] https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/surse-lista-de-restrictii-pe-care-cnsu-le-pregateste-astazi.html

[19] https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2021-10-22-25127019-0-hotarare-cnsu-masuri-91-din-22-10-2021-final.pdf

[20] https://www.youtube.com/watch?v=Z8I4GJ_-mug

[21] https://www.g4media.ro/iohannis-campania-de-vaccinare-a-fost-un-succes-practic-am-oprit-pandemia-avem-un-succes-care-se-vede-intr-o-reducere-a-dorintei-de-vaccinare.html

[22] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24572868-video-klaus-iohannis-filmat-schi-paltinis.htm

[23] https://www.digi24.ro/stiri/iohannis-golful-se-poate-practica-la-orice-varsta-si-incurajez-pe-cat-mai-multi-sa-descopere-acest-frumos-sport-deloc-exclusivist-1672807

[24] https://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-ie–ire-incendiara-psd-va-fi-vinovat-de-mortii-de-coronavirus-daca-nu-voteaza-legea-carantinarii_1485166.html

[25] https://adevarul.ro/news/politica/florin-citu-litoralul-vama-veche-primarul-i-a-sugerat-reorienteze-alte-localitati-1_6146e24b5163ec4271651f6d/index.html

[26] https://ziare.com/social/vaccin-covid/cat-de-usor-se-poate-intra-la-restaurant-cu-certificaul-covid-al-altei-persoane-1702217

[27] https://playtech.ro/stiri/certificate-verzi-falsificate-cu-cnp-uri-ale-romanilor-vaccinati-metoda-prin-care-se-fura-ce-s-a-aflat-402319

[28] https://www.bugetul.ro/exclusiv-politistii-fac-acuzatii-grave-decesele-cauzate-de-covid-puteau-fi-evitate-si-vaccinatii-si-nevaccinatii-trebuiau-testati-la-frontiera/

[29] https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Inchiderea-supermarket-urilor-18-analizata-experti-concluzie-ajuns-acestia-1_60699cab5163ec42719a17bc/index.html

[30] https://observatornews.ro/eveniment/masura-inchiderii-magazinelor-mai-devreme-nu-prea-da-rezultate-autoritatile-cauta-acum-alte-solutii-415060.html

[31] https://www.cristoiublog.ro/conform-expertilor-suntem-condusi-de-niste-natarai/

[32] https://www.youtube.com/watch?v=wtUZ8bX-63w

[33] https://www.cristoiublog.ro/despre-ineptii-si-posibile-solutii/