Fake News, greșeală sau pură prostie?

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Presa oficială ne-a obișnuit cu dezinformarea, proasta informare sau alterarea adevărului. Deontologia profesională a jurnalistului este inexistentă[1].

Îmi aduc aminte, încă de când eram puștan, când aveam 15-16 ani, și citeam niște articole din presa oficială despre anumite întâmplări cu anumiți oameni pe care îi cunosc, cum totul era alterat, cuvintele lor erau schimbate, scoase din context, scoase de tot ș.a.m.d..

Însă, ceea ce trăim de doi ani și ceva a întrecut limitele absurdului. Atât în pandemie cât și în conflictul militar (războiul, ca să sune mai bine la urechile unora) din Ucraina, am dat peste niște gafe colosale ale dezinformării. Noi, cei care analizăm ceea ce se întâmplă, care citim din mai multe surse, știm că de obicei acestea sunt știri de propagandă (la fel cum cei din presa oficială îi condamnă pe alții că fac propagandă rusească) și că avem de-a face cu o presă mituită (sau miluită, după cum a numit-o domnul Ion Cristoiu). Iar toate acestea în contextul în care se dau din ce în ce mai multe ordonanțe împotriva răspândirii știrilor false, ba chiar se investesc bani (publici, da) în programe de supraveghere a tot ce ține de comunicare. Dacă pe vremea lui Ceaușescu te furișai cu vecinul prin spatele blocului să mai bârfești ceva ca să nu te prindă Securitatea, astăzi nu prea mai ai unde să te ascunzi. Telefoanele sunt ascultate, mesajele SMS sau prin aplicații sunt citite, căutările pe internet sunt verificate, ești filmat pe stradă de camere de luat vederi, recunoaștere facială și multe multe altele, fac Securitatea lui Ceaușescu să pară o glumă față de ceea ce este astăzi. Și nu vorbesc despre România, ci de proiecte la nivel mondial, despre care voi scrie în detaliu într-un alt articol.

În fine. Însă, uneori, există niște “știri” atât de imbecile încât îți pui întrebarea: Este fake news, greșeală sau pură prostie?

Exact asta s-a întâmplat ieri, 2 iunie 2022, în cadrul emisiunii lui Prelipceanu (ăla care anul trecut spunea că statul trebuie să ne ia copiii dacă nu-i vaccinăm [2]). Mai exact, acesta a prezentat un videoclip vechi, de cca. 10-11 ani, cu un rus dintr-o discotecă, și l-a prezentat ca fiind un videoclip nou, cu un rus care tocmai a fost recrutat pentru a merge la război, să omoare ucrainieni. Lăsând la o parte vechimea videoclipului original, nici măcar traducerea nu este adevărată. Traducerea originală a fost publicată în 2010 [3], în care individul vorbea despre… cât de nasoală este muzica din club și cât de puțină lume este prezentă.

Acest derapaj de stupiditate (sau mârșăvie?) poate fi detronat probabil numai de emisiunea lui Gâdea, când ne dădea imagini dintr-un joc video și ne spunea că sunt imagini cu războiul din Ucraina [4].

Bine, acum, dacă nu avem memoria prea scurtă, ne putem aduce aminte și acele imagini difuzate peste tot, cu presupusele sicrie ale mortilor de Covid din Italia, care erau de fapt imagini cu sicriele celor morți într-un naufragiu în 2013.

Așadar, dacă tot purtăm un război cu fake news-ul, poate organele abilitate ar trebui să împartă niște amenzi chiar și ălora care “luptă pentru calea cea dreaptă”, nu doar celor cu site-uri sau canale de Youtube. De fapt, dacă stăm să ne gândim, rusul prezentat în imaginile de la TV de către marele Prelipceanu, dacă ar ști despre ce s-a întâmplat, ar putea da în judecată și ar avea câștig de cauză pentru defăimare, utilizarea imaginii fără acordul acestuia, folosirea imaginii sale pentru propagandă de război.

Asta e, prieteni! Să spui că ești informat pentru că urmărești Digi24, Antena3 și altele de genul, este ca și cum ai spune că ești foarte cult, pentru că citești de pe Wikipedia.


[1] https://lege5.ro/Gratuit/ha2tsmrw/codul-deontologic-al-jurnalistului-contract-993-2006-anexa-nr-2?dp=gi4tanbrgyzta

[2] https://www.g4media.ro/video-cosmin-prelipceanu-derapaj-in-direct-la-digi24-sa-i-scapam-pe-copii-de-parintii-lor-asta-trebuie-sa-faca-scoala-sorin-cimpeanu-invitat-in-emisiune-nu-pot-sa-fiu.html

[3] https://www.youtube.com/watch?v=3Nkb3g-yySs

[4] https://www.libertatea.ro/stiri/antena-3-a-prezentat-din-eroare-imagini-dintr-un-joc-video-din-2013-ca-fiind-din-razboiul-rusiei-impotriva-ucrainei-4005144