Nu vreau sa stiu cum ar fi daca Dana Budeanu ar ajunge sa ne invete despre eleganta, despre stil, despre ce inseamna sa fii asa si asa. Deja vad cum multi o citeaza, mai in gluma mai in serios, dar problema bauturilor pare ca a fost luata in serios, si asta inainte de Dana Budeanu.
Asta vine, bineinteles, tot dintr-o lipsa de cultura. De fapt, dintr-o cultura reinterpretata de niste oameni care nu cunosc cu adevarat bartendingul.
Hai sa incepem cu bauturi pentru femei vs bauturi pentru barbati.
Asta este cea mai intalnita conceptie moderna, care este evident, gresita…. din mai multe puncte de vedere, si anume:
Nu exista bauturi pentru femei si bauturi pentru barbati, exista doar bauturi care iti plac. Ideea ca bauturile tari sunt baute de barbati si bauturile dulci sunt baute de femei, nu doar ca este eronata din punct de vedere istoric, dar practic o face pe femeie sa para (din nou!) mai slaba decat barbatul. So think about that. Sunt femei mai puternice decat barbatii, si sunt barbati mai puternici decat femeile.
In perioada Prohibitiei existau gangsteri/mafioti care beau, ghici ce, cocktailuri. Nu beau doar whisky straight sau rom sau vodka sau numai tarie, fara gheata, fara etc. Si multi alti oameni puternici au baut si inca beau cocktailuri. Acum, multi dintre cei care vorbesc despre cum trebuie sa bei un whisky nu vor sti ce sa faca daca le pui in fata un pahar cu apa si un pai. Cine stie ce se face, cum se face si de ce, il felicit.
Legat de paie, acestea se folosesc de obicei la bauturile reci, fiindca nu este nevoie sa le degusti si sa le mirosi, plus, gheata din pahar nu vine peste gura cand bei. Personal, nu-mi place sa-mi vina gheata pe buze cand beau dintr-un pahar. Plus, sunt curios cum beau oamenii bauturi cu gheata frapata fara sa foloseasca paiul.
In cazul bauturilor fine, da, atunci nu se foloseste paiul, fiindca paiul scade din aroma bauturii. Deci in cazul degustarii, asta ar fi o problema. Adica la whisky, cognac, rom etc. evident, nu se bea cu paiul, ba mai mult, se beau din pahare speciale pentru a mentine cat mai bine aroma si mirosul.
Prin Februarie am dat intamplator peste acest video cu un tip cu care am mai vorbit in trecut (legat de absinthe, fiind unul dintre putinii care promovau servirea corecta a absinthe-ului in Romania, cand credeam ca sunt singurul de pe aici care bea si apreciaza aceasta bautura). Este un barman profesionist si vorbeste despre conceptia gresita a cocktailurilor pentru femei si cocktailurilor pentru barbati. Sunt sigur ca ar fi putut vorbi foarte mult despre acest subiect, mai ales din punct de vedere al istoriei cocktailurilor si al prohibitiei (de unde avem majoritatea cocktailurilor din ziua de astazi, cat si a paharelor lor, de fapt reinterpretarea cocktailurilor clasice).
In concluzie, spun din nou: Nu exista cocktail pentru barbati si cocktail pentru femei. Exista doar cocktailul care iti place si cocktailul servit corect. In localurile de “fitze” pline de pustani evident ca aceasta notiune este pervertita, pentru ca acolo lumea vrea sa para cat mai “macho”, dar in localurile de lux, cu traditie, frecventate de oameni de cultura si rafinament, nu va fi niciodata anormal sa vezi un barbat ca bea chiar si margarita.