Selly, tinerii, prezentul si viitorul

O prietena de pe Facebook a dat share la postarea unui individ pe nume Daniel Șendre, care are o pagina cu 4.508 followeri si 4.332 likeuri. Nu stiu nimic despre el, nu i-am urmarit blogul sau postarile, asa ca nu voi comenta nimic despre dansul ci doar despre postarea sa, care a adunat 4.8 mii de like-uri, 2.9 mii de share-uri si 927 comentarii (pana in acest moment). Tot ce stiu despre domnul Daniel este descrierea pe care si-a facut-o  pe pagina, si anume “Pagină de Jurnalist. Împărat. Autor. Blogger.” Dar cum spuneam, ceea ce scriu aici nu este despre domnul Șendre, nici despre Selly exclusiv, ci este de fapt despre noi toti, inclusiv eu. Si mai mult, este despre tinerii din ziua de astazi, despre prezent si viitor.

Postarea domnului Șendre era despre faimosul vlogger Selly, care era din nou luat la pula (scuzati-mi exprimarea… asa-s eu, mai din Berceni) la putin timp dupa reactia stupida a lui CTP (om pe care l-am respectat multi ani si pe care l-am mentionat pe acest blog acum mult timp, dar ce era valabil atunci pentru mine si pentru cazul dansului s-a schimbat drastic in ultimii ani.. eu m-am luminat, dansul s-a prostit). Pentru cei care au acces la Facebook, puteti vedea postarea aici -> https://www.facebook.com/danielsendre.ro/photos/a.103551627810149/114155680083077/?type=3&theater

Pentru cei care nu au acces la Facebook, voi face un mic copy-paste pentru care sper sa fiu iertat de catre domnul Șendre. Iar postarea vine cam asa:

Titlu pe Adevărul. <<Ştefan Mandachi, despre vlogger-ul Selly: „Dacă puştiu’ a făcut profituri de 70k, înseamnă că-i genial la vârsta lui“>>

NU. Înseamnă că generația lui e praf, pentru că Selly ăsta le spune și îi învață NIMIC.

Spre deosebire de el, vloggerii din afară au devenit celebri pentru ceva.

Li Ziqi, din China, promovează viața la țară. Face mâncare tradițională, le arată oamenilor cum se trăiește în mediul rural, ce poți face și cum te poți descurca de minune într-un sat uitat de lume. Iar oamenii o adoră, are nu mai putin de 7 milioane de urmăritori pe YouTube, de peste tot, deși nu vorbește engleză, postează video cu translate. Li Ziqi a primit recent un premiu din partea guvernului chinez, care a recunoscut că puștoaica asta face mai mult pentru promovarea Chinei în lume decât reușește Ministerul lor de Externe. Li are fani din Brazilia până în Tibet!

Rushie este un vlogger britanic care îi învață pe oameni beneficiile săriturii cu coarda. Fost contabil în districtul financiar al Londrei, Rushie a ajuns pe BBC grație succesului său în a-i învăța pe oameni cum să trăiasca sănătos prin sport.

Sunt doar două exemple, despre care am citit recent. Selly al nostru le arată fanilor cum a rămas în pădure fără semnal și le spune cum era să moară el când avea doar 4 ani. Cum credeți? A explodat o centrală termică lângă blocul lui, da!? “Norocul meu că nu dormeam în camera AIA, pentru că mi-ar fi căzut ușa în cap”. Pam-Pam! Aplauze.

Nu ți-ar fi căzut, stai liniștit, pentru că au și ușile demnitatea lor!

Cu genul ăsta de conținut face Selly sute de mii de vizualizări. E plin de clișee, li se adresează fanilor cu termenul “boșilor”, îi minte la greu, n-are pic de umor, discursul lui abundă în englezisme de mafiot, le arată Mercedesul și cum citește gagica lui “sms-uri de hate”. De hate, auzi! Între idolul generației despre care vorbim și un cocalar din Craiovița Nouă nu există nici o diferență, tot despre cât e el de jupân vorbește și ăla pe YouTube.

Și mai înseamnă ceva succesul lui Selly în România: că presa e la fel praf, dacă nu chiar mai praf decât el! Cum să promovezi un alt mare nimic!? Care e câștigul pentru cititori!?

Tristețe mare, cum ziceam. Tot ce reușesc puștii români care îl urmăresc pe Selly este să piardă timp prețios din viața lor, în care ar fi putut citi ceva interesant într-o carte sau să învețe engleza urmărind un vlogger străin.

Serios vorbesc, BOȘILOR, nu vă alegeți cu nimic, în afară de a-i cumpăra cocalarului 2.0 următorul BMW, cu care să intre iar în gard, cel mai probabil. Hamilton după o lună la Vaslui, cum ar veni.

„În loc să-l dai exemplu tuturor, tu îi spui că are probleme cu capu’?”, mai zicea antreprenorul diabolic Mandachi. Exemplu pentru ce, prietenaș, că eu n-am reușit să-mi dau seama!? Până și el recunoaște că e un mare nimic amestecat cu nimic, din moment ce unul dintre clipurile postate pe YouTube are fix titlul ăsta: “un vlog destul de plictisitor sincer să fiu”.

Are 535.000 de vizualizări, România! 535 de mii de vizualizări!

Pare foarte interesant si corect ce spune domnul Șendre, iar eu ca un bou am inceput sa-i dau dreptate intr-un comentariu care a strans 61 de like-uri intr-o zi si am primit cereri de prietenie de la indivizi care ma felicitau pentru ce am scris. Insa intre timp am primit niste linkuri de la niste fani ai lui Selly care mi-au cam schimbat parerea, si am inceput sa ma documentez mai mult despre acest tanar. Si ce am aflat este ca Selly nu este ceea ce pare, dar noi, popor de critici, stim sa dam cu parul inainte sa ne documentam. Si regret ca am facut si eu aceeasi greseala, ba chiar mi-am completat comentariul initial cu ceea ce am aflat mai departe, iar pe persoanele care m-au felicitat le-am cerut sa uite ce am scris si sa se uite la ce m-am uitat si eu.

Voi reda mai jos ce am postat. Stiu, este o postare lunga, multi n-au timp sau chef sa citeasca postari lungi, ca na, e mai usor sa critici si sa arunci cu rahat si cu hate in cineva decat sa te interesezi si sa citesti mai mult. Dar stiti vorba aia, nu judecati o carte dupa coperta. Dar avand in vedere ca oamenii nu sunt in stare sa citeasca o postare mai lunga de blog, ce dracu sa mai spunem de o carte?! Iata ce am postat initial:

Dragi tineri, vreau sa va explic ceva foarte important, de care vreau sa tineti cont, pentru ca este foarte important atat azi cat mai ales pentru viitor. Exista oameni care au muncit o viata intreaga, care au povesti extraordinare, care au lucruri minunate de spus si lucruri oribile dar reale de spus despre lume, oameni de la care avem ce invata…. dar ei nu au banii lui Selly. De ce? Pentru ca intotdeauna, ce este ieftin si usor de inteles, se va cumpara. Ce este scump si dificil de inteles, va fi dat la o parte. A cui este vina? A lui Selly? Nu. A Publicului. Faptul ca are atatia fani nu inseamna ca este bun. Ca sa intelegeti de ce, va dau un exemplu: Dani Mocanu, Nicolae Guta, Florin Salam etc. au foarte multi fani si multe vizualizari, dar din punct de vedere cultural sunt nimic. Sunt anti-cultura, care promoveaza o smecherie falsa si toti nespalatii si infractorii ii asculta. Dar pe Maria Raducanu cati o urmaresc? Pun pariu ca nici n-ati auzit de ea. Dar e ok, sper sa ascultati cateva piese. Exemple de artisti adevarati in Romania sunt multe, la fel si in strainatate. Lumea ii asculta pe toti analfabetii care nu stiu sa cante, care nu isi scriu singuri piesele, care nu au voce si fac numai playback si promoveaza cam ce promoveaza manelistii nostri, doar ca in alta limba si pe alte ritmuri. In Hip Hop ceea ce se produce astazi i-ar face pe Biggie si pe Tupac sa se zvarcoleasca in mormant. Si ca vorbeam de filme…. lumea se uita numai la filme de duzina, cu impuscaturi, femei cu tate mari, batai, masini. Va aduce aminte de ceva? Da, manele. Sa nu vorbim despre mizeriile aparute de la Marvel. Dar exista capodopere cinematografice care nu au avut nici un sfert din succesul financiar al acestor filme, desi criticii le apreciaza mai mult decat mizeriile Marvel sau Fast & Furious. La fel si in literatura si in tot….. dar cred ca ati prins ideea. In timp ce oamenii adevarati, cu adevarat inteligenti si talentati mor de foame, publicul ii adora pe toti idiotii iar presa din Romania ii promoveaza (cum promoveaza crime, accidente, etc. in loc sa promoveze atat de multe lucruri frumoase si importante care se intampla in lume). Publicul este de vina, pentru ca nu are cultura necesara de a face diferenta intre calitate si cantitate. Nu conteaza cat de faimos esti, si v-am explicat de ce. Sper sa intelegeti.

Va mai dau un exemplu, in care am si fost implicat. La editura Hyperliteratura a aparut o carte despre Templieri, scrisa de un tanar care nu are cunostintele necesare pentru a scrie despre acest subiect. Mai mult, ceea ce a facut acel tanar inainte de a publica acea carte, daca v-as spune, v-ar soca. Ce mi-a facut mie si altora pe grupurile de carti. Dar ma rog. A scris acea carte, care pentru a fi publicata editura a cerut banii INAINTE (deci oamenii plateau pentru ceva despre care nu stiau nimic, nici despre autor nici despre pregatirea lui in subiect). Cu ajutorul unor oameni, s-a publicat cartea. Prefata a fost scrisa de niste oameni importanti in lumea academica. Unde este problema? Pai, dupa ce am postat ceea ce stiam eu despre individ, dupa ce am vorbit cu mai multi masoni si cercetatori in domeniul masoneriei si templierilor, au aparut si colegii de facultate ai autorului, care mi-au povestit multe despre el si cat de “pe langa” este cu lumea academica. I-au cumparat cartea si s-au gasit foarte multe erori istorice in ea, dar cel mai grav…. s-au gasit foarte multe pasaje intregi plagiate (pur si simplu copy-paste) din surse proaste. Ceea ce este interzis, mai ales in mediul academic. S-a publicat o recenzie a cartii, cu toate dovezile necesare. A fost sesizata comisia de etica a facultatii, au fost atentionati cei de la editura despre ce s-a intampla (pe langa faptul ca a plagiat, nici nu a dat sursele, ceea ce din nou, este ceva grav cand scrii o lucrare stiintifica)… Ce s-a intamplat? Nimic!!!! Nu va pot spune de ce, pentru ca as intra in niste detalii prea delicate care ar pune intr-o lumina proasta anumiti oameni importanti…… Dar asta se intampla in Romania. O carte proasta, plina de erori si copy-paste este vanduta prin toate librariile, si un alt tanar fara valoare se imbogateste de pe urma publicului. Cartea nici nu aduce ceva nou! In schimb, la fel, oamenii care au cercetat zeci de ani subiectul, care pe banii lor au mers in alte tari pentru a studia anumite manuscrise, care le-au tradus, le-au editat, le-au analizat, etc. si au publicat niste carti extraordinare, traiesc intr-o saracie.

Pe profilul meu am pus un mesaj, era Friends only dar l-am pus acum Public.: Ma tem de viitor. Ma gandesc cu groaza cum vom trai peste 10-20 de ani, ce oameni ne vor conduce (tara/tarile) si ce legi vor fi. Ma tem de prostia care se raspandeste cu viteza in ciuda faptului ca avem astazi mai multe informatii la dispozitie decat am avut vreodata, si acces mult mai usor. Toate in interesul “evolutiei”.

Avem in parlament si guvern indivizi care in timpul liber se duc si danseaza pe manele. Astia sa ne conduca tara? Televiziunea promoveaza toate mizeriile. Cu ce ma ajuta pe mine sa aflu ca o femeie de 60 de ani s-a aruncat de la balcon? Este ceva educativ? Sau macar, prezentarea acelui caz tragic este prezentata intr-un cadru educativ? Nu. Daca nu ati apucat, sa citit 1984 de Orwell (carte scrisa acum zeci de ani, care descrie perfect ce se intampla acum cu lumea noastra). Vazusem ca cei din Sillicon Valley vor sa faca medicamente din MDMA si magic mushrooms, tot mai multi se indreapta spre drogurile psihedelice pentru a crea tratamente contra problemelor medicale, dar niciunul nu publica adevaratele riscuri implicate, pentru ca ar pierde multi bani. Este un adevarat “hype” in America si Canada cu drogurile “medicale” pe care nici macar nu le folosesc ca si medicamente, ci tot pentru a se sparge. Referitor la droguri, o sa cititi intr-o alta carte publicata acum zeci de ani, intitulata Minunata Lume Noua despre un drog numit SOMA. Ba…. viitorul este in mainile voastre. Dar ma tem de viitor. Si nu as face un copil, ca sa-l aduc intr-o asemenea lume.

Cum spuneam, dupa ce am postat am primit niste linkuri din partea unor fani Selly si le-am urmarit cu atentie. Mi-au schimbat perceptia fata de acest tanar. Nu in totalitate, pentru ca nu am interesul de a deveni fan Selly. Nu-mi place materialul pe care-l produce, dar din pacate este ceea ce se cere. Poate nici nu este ceea ce-l defineste pe Selly, desi el stie cel mai bine. Cert este ca baiatul asta nu-i atat de prost precum pare, iar haterii, enorm de multi pe Facebook si pe internet in general, si-au gasit tinta perfecta. Si v-o spun din proprie experienta. Cand incepi sa cladesti ceva, cand acel ceva incepe sa se dezvolte si sa atraga atentia, inevitabil va atrage si atentia idiotilor si troll-ilor.

Asa ca am completat ce am scris cu urmatorul mesaj:

Doi tineri care-l urmaresc pe Selly mi-au dat intre timp niste linkuri cu el care mi-au mai schimbat putin perceptia. Nu total, dar merita sa le urmariti. S-ar putea sa mancam toti cacat, inclusiv eu. Dar pentru inceput, sa ne uitam aici. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/vloggerul-selly-la-digi24-oamenii-sa-voteze-pentru-idei-nu-pentru-cel-care-tipa-mai-tare-votul-neinformat-nu-e-democratie-1110056

Pe langa acest video foarte, foarte interesant cu Selly, invitat la Digi24, am dat si peste replica lui foarte eleganta catre CTP si m-a impresionat faptul ca nu i-a raspuns cu aceeasi moneda, ci i-a raspuns inteligent si manierat. Practic, acest pusti de 18-19 i-a dat clasa ‘intelectualului’ CTP. Va rog, urmariti si acest video:

In concluzie, toti suntem buni la critici, mai ales cand nu cunoastem subiectul. Cat despre CTP, pe care-l ridicam in slavi prin 2012 in aceasta postare, a scazut mult de tot in ochii mei si in ochii multora. Intre timp, eu am crescut, am intalnit intelectuali adevarati. Domnul CTP, a luat-o in jos rau de tot. De fapt… toti am luat-o, doar ca nu ne dam seama.

67748734_10162886080995377_2549888441156370432_o

Leave a Reply