Omicron revine. O scurtă prezentare a situației actuale și alte informații de interes

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Nu fiți nebuni, doar nu credeați că am scăpat așa! Știi cum e vorba, când vine o problemă, vin toate. Astfel, cu economia la pământ, cu războiul la ușă, noua gaură din stratul de ozon [1] și cei patru călăreți ai Apocalipsei [2] cântând manele în zare, hop, reapare și Omicronul! Știu că vin cam târzior cu acest articol, dar așa sunt eu, mai lent. Scuze!

Da. Mă așteptam. Am observat asta de ceva timp, dar acum este oficial. Adică, băieții sunt pregătiți, Arafat abia așteaptă măștile și restricțiile, Jurma deja face calcule până la 5 dimineața ca un savant nebun, și Gheorghiță, sau cine s-o mai ocupa cu milioanele de vaccinuri rămase în stoc și milioanele ce au să vină… ei bine, ce să facă, nu face nimic momentan, pentru că ministrul Rafila ne spune că nu mai e bun vaccinul [3] care era bun încât făceai boala și transmiteai la rândul tău. Mă rog, domnul Rafila ne spune că vaccinul oprea și transmiterea [4], ceea ce s-a dovedit a fi fals. Dar na, astea-s detalii. Acum aflăm că trebuie să vină un vaccin special pentru aceste noi tulpini. Ne-a spus și OMS-ul același lucru, și v-am transmis asta printr-un articol [5] încă din ianuarie 2022, dar n-ați fost atenți. Glumesc, știu că sunteți atenți, cei care citiți cristoiublog.ro. Și „Andrew Pollard, unul dintre creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca, afirmă că administrarea dozei booster a unui vaccin anti-Covid nu este sutenabilă” și că „sunt necesare mai multe date pentru a evalua dacă, când și cum cei care sunt vulnerabili vor avea nevoie de doze suplimentare”, conform unui articol HotNews[6]. Cu alte cuvinte, vestea cea mare a domnului Rafila nu este nicio noutate. Tot în acel articol prezentam și arsenalul nostru de vaccinuri. Și domnul Ion Cristoiu a vorbit recent cu domnul Ionuț Cristache despre acest arsenal, într-o emisiune foarte interesantă către care veți găsi link la sfârșitul acestui articol [7].

În fine, revenind la… revenirea Omicronului. Acum vreo trei săptămâni aflu de un prieten că a făcut Covid. Nasol, zic, “multă sănătate!” Și-a revenit, n-a murit. Merg la doctorița de familie și îmi spune: “Stop! Masca sau nu puteți să intrați!”… “Ce?!”… “Da, deja am patru familii infectate.” – “Păi, n-am mască.” Nu-i nimiiic, aduce doamna doctor o mască din partea casei, intru și ne vedem de treabă. Apoi aflu de alți prieteni cu Covid, deși vaccinați. Cam ciudat, îmi zic, sau doar mi se pare? Și întreb și eu pe Sfântul Facebook: “Mi se pare mie sau a revenit covid-ul?” O fată mai optimistă îmi spune că mi se pare, pe când un prieten american îmi spune că la ei a revenit. Dar, vai! Asta e! Dacă nu l-am luat până acum, de data asta sigur nu scap. Nu sunt un om norocos de fel, iar faptul că n-am mai avut nici răceală, nici gripă și, iata, nici Covid e ceva anormal la mine. Nu prea există an în care să nu răcesc sau să nu fac gripă. Am fentat Covid-ul 2 ani (deși, cred că l-am avut de două ori, dar am oroare de exudatul faringian și nu m-am dus să fac PCR-ul, am făcut test rapid și a ieșit negativ, cu toate simptomele specifice Covid)

Să o luăm treptat, începând cu aprilie/mai 2022, când Bill Gates, acest Nostradamus al timpurilor noastre, ne spunea că “este un risc cu mult peste cinci procente să nu fi trecut încă prin cel mai greu episod al acestei pandemii”, conform unui interviu din Financial Times și preluat de playtech.ro [8]. Același individ care, după cum spune și autorul articolului de pe playtech, a mai făcut predicții despre pandemie, care s-au adeverit. Cum le știe el pe toate, ca un om mare! Același Bill ne spune, conform unui articol ego.ro [9] (n-am auzit de ei până la acest articol) că “sunt șanse de 50% ca în următorii 20 de ani să fie o nouă pandemie de origine naturală, din cauza schimbărilor climatice.” Această declarație îmi aduce aminte de un meme (am vorbit în articolul anterior ce-i un meme):

Autoarea articolului ne citează din publicația spaniolă El Diario, unde Bill Gates spunea că următoarea pandemie “s-ar putea naște dintr-un virus pe care îl cunoaștem deja. Ar putea fi o varietate de gripă, un alt tip de coronavirus. Și asta măcar ne-ar permite să avem niște cunoștințe despre cum să obținem tratamente și vaccinuri foarte rapid.” Ce coincidentă că următoarea pandemie ar fi de coronavirus! Și, cum tratamentele și vaccinurile trebuie să fie obținute foarte rapid, nu neapărat foarte atent, pentru că time is money. Ne mai spune că ar putea fi un virus creat de om, de un bioterorist care-l va răspândi intenționat. Oh, deci se pot crea astfel de viruși? Într-o discuție purtată cu profesorul Cristian Apetrei, aflu de la dânsul că da, se pot crea astfel de viruși, și chiar destul de ieftin, însă pentru a crea o arma biologică trebuie ca virusul pe care se fac manipulări genetice să fie unul cunoscut, precum SARS sau MERS. De ce? Fiindcă, trebuie să îi cunoști caracteristicile, pentru a ști cum se comportă, cât de periculos este, dacă este transmisibil la oameni, cât de vulnerabil este la răspunsurile imune înnăscute etc., fiindcă riști să faci un virus care să nu aibă mare efect, deci să fie un eșec. De aceea, este bine dacă se ia un virus despre care se cunosc detalii, precum SARS sau MERS.

Revenim la articol, îl cităm iar pe Bill, care completează spunând că ar putea fi și un virus care a făcut saltul din lumea naturală, fiindcă “populația crește și invadăm tot mai multe ecosisteme” (știu din interviurile sale că a spus că-l cam deranjează această creștere a populației, dar mă arată ăștia cu degetul spunând că sunt conspiraționist). Pe ideea saltului din lumea naturală, între specii, este de părere și domnul profesor Apetrei. În orice caz, sperăm că indiferent cum ar apărea, natural sau în laborator, să fim pregătiți pentru a-l stăpâni.

Și, că tot m-am folosit de articolul de pe playtech.ro, merită menționat că în același articol, la sfârșit, ni se oferă declarațiile domnului ministru Rafila, care ne spunea pe atunci că “Noi suntem pregătiți, am eficientizat sistemul ambulatoriu, nu trebuie să mai blocăm urgențele decât în cazurile care cu adevărat au nevoie. Nu cred ca vom mai ajunge în situația în care am fost.” Eu știu ce să zic, domnule ministru? Pentru că pe 8 iulie Spitalul Victor Babeș din Timișoara anunța că este plin, cu numai 16 pacienți internați [10]. Suntem pregătiți doar noi, cei din București, sau cei din Timișoara au un apartament în loc de spital? Cum să ai spitalul plin, dacă ai 16 pacienți internați?! În fine, vestea bună este aceea că pacienții au forme ușoare, principalul simptom fiind febra. Prof.dr. Cristian Oanea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara pare a fi un om echilibrat, care ne îndeamnă doar să fim prudenți, nu să stăm în casă și să renunțăm la vacanțe, cât despre mască, să fie purtată în locurile aglomerate.

Cu toate că profesioniștii sunt echilibrați, Jurma iar intră în panică. Conform unui articol de pe bugetul.ro [11] (care-l numește pe Jurma medic epidemiolog, deși nu este) Jurma este de părere că „populația nevaccinată va fi foarte vulnerabilă la infecție și totul va depinde în valul 6 de cât de severă va fi boala produsă”. Ne mai recomandă (în ce calitate? De medic sau statistician? Sau păreolog?) să nu călătorim în afara țării dacă nu suntem vaccinați, fiindcă riscăm să ne strice medicii de acolo vacanța. Deci, nu virusul ne strică vacanța, ci medicii. Și spune că “în România medicii sunt ignorați și e mult mai puțin probabil să vă deranjeze cineva cu măsuri de sănătate publică, deci România este cea mai prietenoasă destinație de vacanță din Europa pentru cei nevaccinați.

Păi, mă Octavian, dacă spui că medicii sunt ignorați, tu de ce-i ignori? Dacă medicii spun să nu ne panicăm și să nu ne anulăm vacanțele, tu de ce o faci? Uite ce spun stiripesurse.ro despre tine [12]: “Vestitorul Apocalipsei Covid, contrat de Rafila. Erijat în specialist în evoluția pandemiei de coronavirus, cercetătorul Octavian Jurma deplânge de aproape patru luni renunțarea la restricțiile anti-COVID. Odată cu revenirea trendului ascendent al cazurilor noi de COVID-19, Jurma pare să-și fi regăsit menirea de „influencer”, vestitor al Apocalipsei. Cea mai nouă „ispravă” a ilustrului cercetător, prea puțin cunoscut în lumea oamenilor de știință și mult prea prezent în peisajul media, este un atac la Ministerul Sănătății, despre care afirmă face recomandări fără să le respecte.” Radu Pop, te salut cu respect! Ai scris ce scriu și eu ca un bou de peste un an despre acest individ, pe care alte publicații precum bugetul.ro îl numesc epidemiolog. Este bine ca autorii site-urilor mari să înceapă să taxeze aberațiile! Bravo!

Bun, lăsând la o parte aberațiile lui Jurma, care spune că autoritățile nu impun măsuri de sănătate publică și că nu fac recomandări, conform unui articol de pe impact.ro [13] Ministerul Sănătății a anunțat că din data de 12 iulie va reveni măsura reactivării planurilor de reziliență pentru COVID, astfel că, “spitalele care au renunțat la circuitele pentru pacienții infectați cu noul coronavirus trebuie să le refacă”. De asemenea, va reveni raportarea zilnică a numărului de cazuri noi de infectări.

Că tot mă apucasem mai sus să scriu de spitalul Victor Babeș din Timișoara, care este plin, vreau să continui și cu știrea prezentată de playtech [14], conform căreia secțiile spitalelor sunt deja pline. Dacă medicul Adrian Marinescu ne spune că încă există riscuri, în special pentru persoanele vulnerabile (în vârstă, cu alte boli și comorbidități, însă de această dată inclusiv copiii și sugarii!) tind să-l cred, fiind unul dintre puținii specialiști care au fost cu adevărat specialiști și experți în primii doi ani de pandemie, și care nu s-a dat în spectacol pe la TV băgând spaima în oameni, însă oferind niște răspunsuri clare, bazate pe ceea ce vede cu ochii lui în spitalul în care lucrează, nu din vreun birou.

Acestea fiind spuse, să ne așteptăm la o altă perioadă dificilă (de parcă nu ne era destul de dificil momentan) care să sperăm că va trece repede și va fi gestionată mai bine de această dată.


[1] https://ziare.com/gaura-ozon/gaura-ozon-noua-descoperire-atmosfera-pamantului-pericol-omenire-boli-incurabile-cancer-piele-1749867

[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Cei_patru_c%C4%83l%C4%83re%C8%9Bi_ai_Apocalipsei

[3] https://www.impact.ro/ministrul-rafila-veste-uluitoare-despre-un-noul-val-de-covid-vaccinul-nu-mai-este-eficient-eu-nu-pot-sa-mint-386077.html

[4] https://www.impact.ro/ministrul-alexandru-rafila-avertisment-dur-despre-un-nou-val-de-covid-trecerea-prin-boala-si-vaccinul-nu-mai-opresc-transmiterea-376651.html

[5] https://www.cristoiublog.ro/ce-mai-e-nou-prin-pandemie-partea-i-vaccinuri-doze-boostere/

[6] https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25278182-seful-comitetului-vaccinare-britanic-afirma-nu-putem-vaccina-lumea-fiecare-6-luni.htm

[7] https://www.youtube.com/watch?v=WX36Fau9ncE (discuția despre vaccinuri începe la minutul 28:40)

[8] https://playtech.ro/stiri/previziunea-sumbra-a-lui-bill-gates-rasturnare-de-situatie-se-schimba-tot-ce-stiam-despre-covid-19-505491

[9] https://www.ego.ro/previziunea-lui-bill-gates-despre-o-noua-pandemie-s-ar-putea-naste-dintr-un-virus-pe-care-il-cunoastem-deja-15160.html

[10] https://www.stiripesurse.ro/cu-numai-16-pacienti-internati-spitalul-victor-babes-din-timisoara-anunta-ca-e-plin-si-ca-valul-6-al-pandemiei-incepe_2462240.html

[11] https://www.bugetul.ro/medicul-octavian-jurma-vesti-proaste-pentru-romania-avem-primele-3-cazuri-de-infectare/

[12] https://www.stiripesurse.ro/vestitorul-apocalipsei-covid-contrat-de-rafila_2459080.html

[13] https://www.impact.ro/ministerul-sanatatii-a-luat-o-decizie-de-urgenta-masura-care-se-reia-din-12-iulie-dupa-cresterea-cazurilor-covid-19-385876.html

[14] https://playtech.ro/stiri/medicul-adrian-marinescu-avertisment-categoric-privind-explozia-cazurilor-de-covid-19-medicamentul-pe-care-nu-trebuie-sa-il-administram-sub-nicio-forma-in-cazul-infectarii-537720