Vacciniști vs. Antivacciniști

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Am mai scris aici despre felul în care pandemia ne-a divizat[1] [2], însă ultimele luni au devenit atât de intense încât nu se putea să nu postez un articol despre asta. Mi-am pierdut prieteni (sau “prieteni”) si prietene în pandemia asta cum nu mi-am pierdut niciodată. Nu, n-au murit, doar au plecat și și-au băgat picioarele în ea de prietenie doar pentru că avem puncte de vedere diferite. Oameni pe care-i cunosc de mulți ani, pur și simplu s-au gândit că e mai bine să nu mai comunicăm. Așa a făcut recent și o fătucă din lista de friends de pe Facebook, care dăduse share la o postare în care Schwarzenneger ne spunea că trebuie să ascultăm specialiștii, că dacă vrei să înveți să te antrenezi la sală te duci să-l întrebi pe el cum e cu sala, dar dacă vrei să fii sănătos într-o pandemie te duci la Fauci. Și i-am lăsat un comment spunând politicos că nu-i chiar așa, că există medici la fel de mari sau chiar mai mari decât Fauci, care nu sunt de acord cu el, iar oamenii sunt confuzi pentru că nu știu de care medici/doctori să asculte, și mai spusesem că au început să apară dovezi cum că Fauci și organizația sa au investit bani în laboratorul din Wuhan, special pentru experimente pe coronavirusuri și că nu o spun eu, ci multe trusturi de media din America, Marea Britanie și alte țări. O fi crezut că sunt conspiraționist, și în loc să dea search și să vadă, a preferat să dea block, că-i mai ușor decât SĂ CITEȘTI. Block, pentru un comment civilizat. Block, după ce ne cunoaștem de peste 10 ani.

Voi vă dați seama la ce nivel de imbecilitate s-a ajuns? Serios. Mulți nu sunt în stare să poarte o discuție civilizată, dar se simt în poziția de a da sfaturi cum ar trebui să facă alții cu VIAȚA ȘI SĂNĂTATEA LOR, dând share la comentariile lui Terminator. Mă jur că am întâlnit astfel de idioți fără margini, indiferent de ce studii au, că am văzut astfel de comportament și la indivizi ce se perindă prin universități unde da, sunt respectați în domeniul lor, însă în rest sunt muci. Muci la capitolul gândire critică, muci la capitolul comunicare.

Bun. Am dat titlu acestui articol Vacciniști și Antivacciniști, dar este eronat. În primul rând, nu există termenul de vaccinist. Este doar un apelativ folosit în această perioadă pentru cei care sunt pro-vaccin anti-Covid, iar antivacciniștii sunt antagoniștii. Dar și cu antivacciniștii este o eroare, deoarece cei mai mulți care se opun vaccinului anti-Covid nu sunt antivacciniști, sunt doar împotriva obligativității acestui vaccin, în rest n-au problemă cu alte vaccinuri tradiționale. Dar, pentru a ne putea referi mai ușor la cele doua categorii, folosim aceste etichete stupide. Bun, fie așa cum e.

Avem aceste două tabere. Unii ridică vaccinul la rang de panaceu, alții îl văd ca pe un tratament experimental netestat destul. Și fiecare are impresia că știe mai bine decât celălalt. Unii vin să ți-l bage pe gât, neapărat să te vaccinezi, fiindcă dacă nu te vaccinezi ajungi la ATI și “uite că din cauza celor care nu se vaccinează sunt spitalele pline și țin locurile ocupate”, ceilalți sunt reticenți, stau în banca lor și vor să fie lăsați în pace să dispună ce vor cu corpul și viața lor, chiar dacă pot muri, deși și aceștia devin vocali când vii să le impui să se vaccineze. Din punct de vedere al corectitudinii, vacciniștii stau cam prost, deși vor să facă pe justițiarii și pe cei care ne salvează, o fac cu forța, nu cu vorba bună și inteligentă care să te convingă sa te vaccinezi, neavând destule argumente pentru nevacciniști. Și uite așa, începe „războiul” dintre Vacciniști și Antivacciniști.

Ce vreau să fac acum, este să iau câteva replici ale vacciniștilor și să le răspund, să le explic, în așa fel încât să înțeleagă că nu sunt atotștiutori, și că multe replici cu care vin sunt incorecte, stupide sau incomplete. Voi face o lista aleatorie.

  1. Vaccinul te scapă de moarte! Dacă vrei să nu mori, vaccinează-te!

Este adevărat că probabilitatea de a muri din cauza Covid-19 este mai mică dacă ești vaccinat, însă există și varianta să mori din cauza Covid-19 și dacă ești vaccinat. Pe de altă parte, există cazuri, foarte puține ce-i drept, în care oamenii au murit chiar de la vaccin. Nu scot eu din burtă aceste informații, și eu le-am preluat din alte surse, pe care le veți găsi la sfârșitul articolului. [3] [4] [5] [6]

  1. Nu este adevărat că există reacții adverse la vaccin, decât reacții minore precum dureri de cap, amețeală, iritație la locul injectării etc.

Fals. Există mai multe reacții adverse, unele mai grave, altele mai puțin grave. Știm deja că, cel puțin, vaccinul AstraZeneca poate provoca cheaguri de sânge, de aceea a și fost retras de pe piață în unele țări și de aceea foarte puțini se vaccinează cu acest vaccin. De altfel, într-un document oficial al Guvernului Australian se specifică faptul că se poate face și șoc anafilactic de la acest vaccin[7], deși în prospectul oferit de ANM nu se precizează acest lucru[8]. O listă mai completă a acestor reacții adverse poate fi găsită într-un document de pe website-ul Parlamentului European, unde „Agenția Europeană pentru Medicamente enumeră deja aproximativ un milion de cazuri de reacții adverse în urma injectării vaccinurilor împotriva Covid-19”, iar unele sunt reacții grave, cum ar fi că “75.000 de persoane au avut efecte neurologice grave după vaccinul Pfizer”, la 5.000 de persoane aceste vaccinuri au avut consecințe fatale.[9]

Aceste efecte adverse, rare sau mai puțin rare, îi fac pe unii să refuze vaccinarea. Pe lângă cele cunoscute, există și unele necunoscute încă, întrucât aceste vaccinuri sunt în perioadă de testare până în 2023 chiar dacă au fost aprobate, iar unii oameni se tem de aceste reacții adverse. Este dreptul lor să decidă ce fac și la ce tratamente se expun.

  1. Dacă nu te vaccinezi împotriva Covid-19, esti antivaccinist sau antivaxxer.

Greșit. Un antivaccinist sau antivaxxer este impotriva tuturor vaccinurilor sau majorității vaccinurilor, însă cei care nu se vaccinează împotriva Covid-19 sunt doar împotriva vaccinării cu aceste vaccinuri.

  1. Cei care nu se vaccinează sunt proști, inculți, Șoșociști (adepți al senatoarei Șoșoacă), conspiraționiști cu Bill Gates.

Greșit. Sunt foarte mulți oameni inteligenți, culți, care nu au nicio legătură cu doamna Șoșoacă și care nu vor să se vaccineze. De altfel, printre ei se numără și un număr mare de medici. Faptul că ești vaccinat sau nu, nu arată nivelul de inteligență sau apartenența la un anumit grup, aceasta este doar o eroare de logică. Până și psihologul Daniel David spune că cei care nu se vaccinează nu sunt proști, ci doar nu au suficiente cunoștințe[10]. Acum, dacă și profesori universitari precum Vasile Astărăstoae sunt proști, atunci vaccinistul de pe Facebook înseamnă că este un geniu.
Vreau să-l citez pe Sorin Ovidiu Vîntu, fiindcă mi-a plăcut mult explicația pe care a dat-o într-un video al său: “Comunitatea științifică este împărțită. Unii calcă vaccinul în picioare, cu date științifice, sunt oameni de știință valoroși, unii chiar laureați ai premiului Nobel. Alții împing acest vaccin, spun că este singura soluție. Dacă în comunitatea științifică opiniile sunt împărțite, dacă zeci de mii de doctori la nivel mondial refuză vaccinul, noi ăștia de rând ce avem de făcut? Simplu. În momentul în care avem această contradicție, automat intră în funcțiune instinctul de supraviețuire, unul dintre cele mai puternice dacă nu chiar cel mai puternic instinct uman. Acest instinct spune unora să se vaccineze, altora să nu se vaccineze.”[11]

Dacă nu vrei sa te vaccinezi nu înseamnă că ești conspiraționist cu Bill Gates, iar faptul ca  te vaccinezi nu înseamnă că ești un geniu și ceilalți proști. Lumea care își pune întrebări nu pretinde că este om de știință și știe mai bine, ci doar crede că știe ce este mai bine pentru EL/EA și corpul său. Nu este nevoie să fii om de știință sau medic pentru a decide dacă faci sau nu un vaccin EXPERIMENTAL (încă este experimental, în mod oficial, până în 2023). Nu trebuie să știi toate elementele chimice, nu trebuie să știi toate reacțiile biologice, farmacodinamică și farmacocinetică pentru a decide dacă faci sau nu un vaccin. Sunt sigur că majoritatea celor care și-au făcut vaccinul nu sunt doctori în științe medicale, însă au această plăcere perversă de a-i discredita pe ceilalți, numindu-i proști, conspiraționiști ș.a.m.d.. Dacă decizia de a te vaccina sau nu depinde dacă ești om de știință sau simplu cetățean, ar însemna că doar oamenii de știință s-ar vaccina, pentru că doar ei știu cu adevărat despre vaccinuri. Este o altă eroare de logică.
Repet, nu trebuie să fii cadru medical, nu trebuie să fii om de știință, nu trebuie să cunoști tot ce conține și cum funcționează vaccinul pentru a lua decizia personală de a ți-l face sau nu. Este o decizie personală, pe care oamenii o iau din varii motive. Unii se vaccinează pentru că așa consideră că vor scăpa lumea de pandemie, alții se vaccinează pentru că au comorbidități, alții nu se vaccinează pentru că nu cred în eficiența lui, alții nu se vaccinează de frica reacțiilor adverse pe termen lung (care încă nu sunt cunoscute și niciun om de știință nu a venit până acum să spună oficial că nu vor exista sau vor exista).

  1. Cine nu se vaccinează, nu crede în știință, crede într-un om invizibil în cer și în povești religioase.

Greșit. Există foarte mulți medici, oameni de știință renumiți, care spun că fără ajutorul lui Dumnezeu nu ar putea să facă ceea ce fac. De altfel, știința nu este infailibilă, iar în această pandemie s-a dovedit mai mult ca niciodată. Și în știință există multe incertitudini și nu poți urma totul orbește. Nici cercetătorii nu sunt atotcunoscători. Știu mai multe în materie de virusologie, da, dar unii știu mai bine decât alții, au păreri diferite, așa cum bine a punctat și domnul SOV în citatul pe care l-am dat mai sus, iar pe noi, iată-ne în punctul în care nu știm după care medic să ne luăm. Dacă medici, doctori și cercetători de pe tot globul se află în dispută și au păreri împărțite, normal că vom avea și noi. Medici care înainte de această pandemie erau foarte respectați, astăzi nu mai sunt băgați în seamă. Cu medicamentele precum ivermectina, hidroxiclorochina sau remdesivirul s-au tot contrazis, ba că sunt bune, ba că nu sunt bune. Sunt lucruri clare și există documentație clară, nu este deloc teoria conspirației. De aceea spun, repetăm aceleași lucruri care s-a dovedit că nu au ajutat, renunțăm la cele care s-a dovedit că au ajutat, un medic spune ceva, alt medic spune altceva, uneori același medic spune cinci idei contradictorii, iar noi… noi, evident, încercăm să înțelegem ceva din tot ce ni se comunică din partea experților. Nu este vina mea, sau a ta, sau a altcuiva, faptul că există atâta confuzie și atâtea păreri diferite, nu doar între noi, fraierii de rând, ci și între cadrele medicale și academice.

Îmi aduc aminte de o secvență din “Minunata Lume Nouă” a lui Huxley:


Orice descoperire în domeniul științei pure este potențial subversivă; până și știința trebuie uneori să fie tratată ca un posibil inamic. Da, da, chiar și știința.

….

Da, da, continuă Mustafa Mond, iată încă un element al rubricii “Costul stabilității.” Nu numai arta este incompatibilă cu fericirea, ci și știința. Știința este periculoasă; trebuie să avem multă grijă, s-o ținem în lanț și cu botniță.

Cum așa? se minună Helmholtz. Bine, dar noi mereu spunem că știința e totul. E una dintre platitudinile repetate în cadrul hipnopedagogiei.

….

Și toată propaganda pe care o facem științei la Colegiu.

Da; dar cărei științe? întrebă sarcastic Mustafa Mond. Voi n-aveți nici un fel de pregătire științifică, așa că nu puteți judeca problema. Eu, în schimb, am fost la vremea mea un fizician destul de bun. Chiar prea bun – în orice caz, destul de bun ca să-mi dau seama că toată știința noastră e doar o carte de bucate, cu o teorie gastronomică ortodoxă, pe care nimeni n-are voie s-o pună la îndoială, și o listă de rețete la care nu se poate adăuga nimic decît cu permisiunea specială a bucătarului-șef.”

  1. Noi suntem proștii Europei! Suntem pe ultimul loc la igienă, nutriție și educație.

Parțial greșit. Nu spun că sutem cei mai inteligenți, nici cei mai proști. Spun doar că, la fel cum foarte mulți oameni din țări mai evoluate protestează pe străzi, bătându-se cu forțele de ordine. și noi protestăm în felul nostru, de a nu ne vaccina. Cât despre igienă, există studii care arată că suntem printre cei mai curați europeni[12].

  1. Antivaxxerii fac propaganda antivaccin!

Greșit, sau parțial greșit. Da, doamna Șoșoacă face propagandă antivaccin la proteste, dar ea nu reprezintă toți oamenii care nu vor să se vaccineze anticovid. În schimb, propaganda adevărată este făcută pentru vaccin, la tv, la radio, pe Facebook, prin panouri publicitare pe clădiri sau autobuze, prin loteria vaccinării.

  1. Numai prin vaccinare vom putea pune capăt acestei pandemii.

Lipsit de dovezi. Toate țările care au un procent mare când vine vorba de numărul persoanelor vaccinate au avut până la urmă noi și noi explozii de cazuri, precum UK, Israel, Olanda. De altfel, a trecut un an de când ne vaccinăm și suntem în cel mai nasol stadiu al pandemiei în România. Ar fi trebuit cel puțin să se diminueze cazurile, nu să se amplifice.

În fine, pentru a încheia, vreau să mai aduc în discuție un aspect, și anume ura propagată de vacciniști pentru cei care nu se vaccinează. Am văzut foarte, foarte des pe internet oameni care spun ca își doresc ca aceia care nu se vaccinează sa nu mai fie primiți în spital, să fie lăsați să moară, să li se interzică absolut orice ș.a.m.d.. Am văzut un individ care spunea că, cei care se infectează și ajung la spital, ar trebui să plătească integral costul spitalizării, uitând că și cei care nu se vaccinează contribuie totuși la sistemul de sănătate lunar cu banii din salariu. Cred că ar trebui să se facă un studiu sociologic pe tema asta, sau psihosociologic, fiindcă este un eveniment sociologic de mare amploare și de mare importanță.


[1] https://www.cristoiublog.ro/ce-lume-trista-trista-confuza-plina-de-ura/

[2] https://www.cristoiublog.ro/ce-am-invatat-din-pandemie/

[3] https://ziare.com/social/coronavirus/covid-moarte-vaccinati-fara-comorbiditati-7-octombrie-1703842

[4] https://evz.ro/raport-devastator-rata-mortalitatii-cu-varianta-delta-de-opt-ori-mai-mare-la-persoanele-complet-vaccinate.html

[5] https://www.youtube.com/watch?v=C8vrDKju2rQ

[6] https://www.youtube.com/watch?v=R0LNdlz_ciY

[7] https://www.health.gov.au/sites/default/files/documents/2021/03/covid-19-vaccination-dup-ce-a-i-f-cut-vaccinul-covid-19-after-your-astrazeneca-vaccine.pdf

[8] https://www.anm.ro/_/FARMACOVIGILENTA/Prospect%20(informatie%20adresata%20pacientilor)%20COVID%2019%20Vaccine%20AstraZeneca.pdf

[9] https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_RO.html

[10] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25080855-sunt-adevarat-prosti-romanii-care-nu-vaccineaza-daniel-david-oamenii-asteptat-primeasca-informatii-limbajul-lor-guvernanti-dar-acestia-nu-facut.htm

[11] https://www.facebook.com/watch?v=604395577406429

[12] https://playtech.ro/stiri/ce-loc-ocupa-romania-la-capitolul-igiena-in-europa-si-cat-de-des-ne-spalam-pe-maini-in-comparatie-cu-italienii-spaniolii-sau-nemtii-94250