Cum au intrat noile tulpini SARS-CoV-2 pe teritoriul european?

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Tot aflăm că noile tulpini și mutații ale SARS-CoV-2 se răspândesc prin Europa făcând ravagii. În special, noua tulpină indiană.

Ceea ce nu înțeleg, este felul în care au ajuns în alte țări. Cu alte cuvinte, o tulpină dezvoltată într-o țară ajunge într-o altă țară prin intermediul unui omului infectat, însă având în vedere că țările europene cer la intrarea în țară un test Covid, un formular de călătorie și unele chiar și izolare, nu înțeleg cum s-a transmis virusul, cum a trecut peste toate aceste bariere.

Să luăm exemplu cazul Marii Britanii. Pe lângă aceste teste Covid, la plecarea și la intrarea pe teritoriul Marii Britanii (Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord), au existat și trei carantine totale, ultima fiind în Anglia în data de 6 ianuarie 2021, iar Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au avut foarte multe restricții. Înainte de 6 ianuarie 2021, a mai fost carantină totală din noiembrie 2020 până pe 2 decembrie. Cu toate că au existat și teste, odată ajuns în UK se cere să rămâi în izolare timp de 10 zile într-un hotel aprobat de către guvern, iar în cele 10 zile se cer două teste.[1]

Prima raportare a tulpinii indiene pe teritoriu european a fost în Elveția, cu toate că la intrarea în țară ți se cere atât un test negativ cât și izolarea[2].  In Belgia, de asemenea, orice persoană care nu este din spațiul Schnengen trebuie să prezinte un formular de călătorie și să intre în izolare timp de 7 zile, iar după cele 7 zile se face un test PCR pentru a putea ieși din carantină[3]. Orice călătorie, din și spre Belgia, care nu este esențială este interzisă.

Cu toate acestea, tulpina britanică, tulpina braziliană, tulpina din Africa de Sud și cea indiana și-au făcut de cap, au trecut peste orice test și orice restricții. Cum? Întreb cât se poate de serios. Vreau să înțeleg.


[1] https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors

[2] https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

[3] https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/travel-and-covid/belgium/index_en.htm