Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro
S-a vorbit mult despre cât de afectată a fost și este HoReCa în această pandemie, însă, cu toate acestea, reprezentanții industriei ospitalității au tăcut umil în fața autorităților. Alții au făcut fix invers, nu au respectat nimic, au preferat să plătească amenzi, însă făcând asta i-au pus și pe ceilalți din breaslă să apară într-o lumină negativă.
Au fost doar câteva voci care chiar s-au luptat pentru acest sector de activitate, printre care nu pot să nu-l numesc pe domnul Mugur Mihăescu. Dar, cu o floare nu se face primăvară. Au existat, pe lângă amenzi, și multe abuzuri la care au fost expuși patronii din HoReCa. Numai cazul din Timișoara[1] ar fi de ajuns să ne arate mârșavia celor care vor, cu orice preț, închiderea și distrugerea afacerilor din HoReCa.
Nici nu cred că mai are sens să aducem aminte de numărul celor care au rămas fără locuri de muncă în această perioadă, care au încercat să se reprofileze pe unde au putut, în așa fel încât să își poată asigura traiul. Vă reamintesc că sectorul HoReCa a fost închis din 16 Martie 2020 până în Iunie 2020, când s-a putut merge doar la terase, apoi iar a fost închis și iar deschis și tot așa, în ciuda faptului că nici până în ziua de astăzi nu s-a descoperit, pe baza unei anchete epidemiologice, că acestea ar fi avut cazuri de infectare sau că ar fi focare de infecție.
Mulți vor spune că ieșitul la terasă nu este atât de important, însă insist să nu fiu de acord. HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele) ne oferă multe beneficii ce sunt în concordanță cu sănătatea. HoReCa, de care ne bucurăm aproape toți, măcar din când în când, pentru a ne simți bine, pentru a ne relaxa, a lăsa grijile acasă și a ne întâlni cu prietenii, pentru a ieși cu partenerul/partenera, pentru a ne întâlni cu oameni de afaceri sau pentru a ne strânge cu familia la o masă. În plus, dezvoltă și alte industrii pe orizontală.
Această HoReCa, pe lângă faptul că este spațiu destinat relaxării și bunei dispoziții a individului (care, după cum ne amintește și prof. dr. Astărăstoae, în OMS sănătatea este definită și “o stare totală de bunăstare fizica, mintală și socială” [2] [3]) este de asemenea sursa de venit a milioane de români.
Mulți au făcut o paralelă cu “Ciuma” lui Camus, însă în lucrarea dragului nostru existențialist, deși oamenii mureau pe capete din cauza ciumei, aceștia se duceau, bine-merci, în fiecare zi și seară la terase, restaurante sau teatre. Bine, o fi parte din absurdismul lui Camus? Nu știu. Realitatea în care trăim pare mai absurdă sau pe aceeași linie cu cea a filosofului: Mergi sau nu la terasă, tot iei virusul.
Acum, să revenim la realitate. Pe 1 Iunie 2020 începusem să scriu un articol pe care nu l-am mai publicat, însă aș vrea să revin parțial la ce am scris în acel articol. Acesta se intitula “Despre legi imbecile și oameni care le susțin”, și se baza pe o discuție de pe platforma “academică”, anume Facebook. Dar, pe bună dreptate, discuția arată că barmanii și cei din HoReCa nu sunt niște proști, ci sunt oameni care își pun întrebări și analizează situația. Pe de altă parte, există indivizi și individe cărora orice argument le-ai aduce, se vor închide într-un buncăr până la terminarea pandemiei.
Articolul începea în felul următor:
„Știm cu toții, avem voie să mergem la terasă. După ce am scris această propoziție, mi-am dat seama cât de distopic sună. Dar este realitatea. Ne bucurăm că avem voie să mergem la terasă. Bun.
Bineînțeles, nu se putea să fie atât de frumos pe cât sună. Știam cu toții că trebuie să ne așteptăm și la anumite restricții. De fapt, nu știam, toți ne întrebam cum va fi, bănuiam că va fi acea distanțare între mese și altele, dar ce s-a mai propus nu și-ar fi imaginat nimeni.Noile
imbecilități/decrete au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 461 pe data de 30 Mai. În acesta apare și Ordinul Comun emis de Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru asigurarea Alimentelor nr. 966/105. Printre aceste norme, apare la Capitolul II, art.4, alin. l, următoarea:«Existența unui registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât, în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să poată fi efectuată ancheta epidemiologică;»
Am aflat și eu despre asta văzând postarea de pe Facebook a unui barman profesionist, fiindcă habar n-aveam de așa ceva și mă duceam ca vita să dau cu subsemnatul ca să pot să beau o bere, o cola, o apă. Oricum, n-am luat-o ca atare, și m-am uitat în mai multe surse pentru a mă asigura, și din păcate, așa este.
A fost o întreagă discuție și voi încerca să redau ce s-a postat acolo, încercând să ne dăm seama de unele aspecte, în condițiile în care încă habar n-avem ce va fi și cum va fi. Nu voi da numele persoanelor care au postat, însă cel care a deschis subiectul mi-a dat permisiunea de a mă folosi de acea discuție pentru a scrie această postare.”
Discuția, pe care o voi reda mai jos în printscreen-uri făcute și folosite cu acordul autorului (care oricum avea postarea publică) redă confuzia oamenilor în momentul în care au început regulile imbecile de a prezenta buletinul când te așezi la masă. Cine are răbdare să o citească, să rețină, totuși, că este din Iulie 2020, și de atunci evoluția pandemică s-a schimbat, însă legile nu.
Bun, avem aici un exemplu care ar putea servi la scrierea unui tratat despre “Cum să arunci în confuzie un întreg popor“. Ce spunea și barmanul pot susține și eu și oricine a mai lucrat în baruri, cafenele, restaurante, și anume că se pune foarte mult accent pe igienă, chiar înainte de pandemie. La cursurile de bartending există chiar un modul special dedicat igienei. Pe de altă parte, ce spunea doamna în legătură cu supermarketurile și hypermarketurile, cum că acestea sunt esențiale pentru că trebuie să se hrănească, iar barurile și restaurantele nu sunt, este discutabilă. Oare la supermarket/hypermarket găsești hrană sau mâncare? Că-i o diferență între cele două, dar am băgat asta din oficiu ca un nesimțit ce sunt. Da, sunt de acord, hrana este necesară, ba chiar foarte necesară, fiindcă este cea mai bună protecție împotriva infecțiilor de orice fel, chiar și în cazul virușilor, fiindcă ne susține sistemul imunitar. Însă sistemul imunitar poate fi afectat grav și din lipsa de mișcare, și din lipsa de socializare, și de stările emoționale negative.
Revenind la spusele doamnei, că TREBUIE să meargă la supermarket/hypermarket, mai fac mică precizare, poate este de interes. Aceste supermarketuri și hypermarketuri sunt ale unor străini, cu produsele unor străini. Unde se duc marea majoritate a banilor noștri când facem cumpărături acolo? Faceți și voi un exercițiu mental. Dacă este necesar să te hrănești și să ajuți pe alții în același timp, poți să mergi la țărani sau într-o gospodărie și să cumperi produse naturale, proaspete, ajutând în același timp pe acei oameni care au muncit din greu să le producă, neavând mii de angajați și mașini și fabrici.
Dar doamna preferă supermarketul, cum preferăm cu toții. Supermarketul la care ni se ia temperatura, supermarketul la care trebuie să fim numărați ca să nu se supraaglomereze, supermarketul care se închide la ora 18:00. Dacă doamna preferă supermarketul, deși își face griji pentru Covid și încearcă să fugă de el ca de un agresor pervers care merge numai în anumite locuri (și asta a fost din oficiu, tot pentru că sunt un nesimțit), însă nu este necesar (nu trebuie) să meargă la terasă/restaurant, acolo mergi daca VREI (corect! mergi dacă vrei. Dacă nu vrei, nu te duci! Nu te obligă nimeni să te duci nici la supermarket…. off, și asta a fost din oficiu!), și i se pare o măsură de bun simț ca în localul la care merge (din proprie inițiativă… pentru că a VRUT, da?) să se știe cine a fost acolo înaintea sa și că nu are nicio problema să i se ofere informațiile personale unui om care oricum nu are dreptul legal de a i le cere, pentru că și ei îi pasă de cei din jurul său.
Că doamna este de acord să meargă cu bună știință la supermarket și că nu o interesează dacă produsul pe care a pus mâna este infectat cu Sars-Cov-2, dar nu este de acord să meargă într-un local unde oricum existau norme de siguranță și igienă, care acum oricum sunt mult mai respectate, iar pe lângă asta, terasa este în aer liber, mesele se dezinfectează după fiecare oaspete, paharele și ceștile de asemenea (în completare pun: și barul cu tot ce include el, blat, ustensile, prosoape etc.).
În concluzie, dacă unora le este bine să urmeze astfel de reguli fără să pună la îndoială, dacă unii sunt de acord să fie urmăriți în tot ceea ce fac și unde merg, să fie tratați în felul ăsta, cred că le-ar fi fost bine și în perioada comunistă. Însă, astăzi ne batem în piept că suntem, în sfârșit, liberi, trăim în democrație care se bazează pe drepturi și libertăți.
Să revenim la barmanul nostru. Cel care a deschis acea discuție lucrează de șapte luni ca și șofer livrator. Abia așteaptă să se poată întoarce la pasiunea lui, la ceea ce știe să facă, la ceea ce iubește, însă condițiile nu sunt deloc favorabile fiindcă nu știi dacă mâine se închid de tot aceste localuri și iar ajungi fără loc de muncă, nu știi dacă se deschid parțial, nu știi nimic.
Dar iată ce știm! Știm că niște reprezentanți HoReCa au intrat în horă și au semnat, în numele tuturor celor din HoReCa, un angajament discriminatoriu pentru clienți[4] (care de altfel, încalcă decizia luată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei[5]), care va afecta în continuare industria, fiindcă foarte puțini oameni vor fi dispuși să își facă test de fiecare dată când vor sa bea un suc. Asta în condițiile în care nu au fost vaccinați, fiindcă cei vaccinați vor putea intra fără probleme în interiorul localului.
Ei bine, aici este vorba de niște privilegii care mie, personal, mi se par discriminatorii. La fel cum este și legea cu fumatul în interior, numai nefumătorii pot sta înăuntru, cei care vor să fumeze trebuie să iasă afară, fie că ninge, că plouă. Pentru că nu știm să facem spații dedicate fiecărei categorii de oameni, așa cum era și înainte, cu spațiu pentru fumători și spațiu pentru nefumători. Fumătorii să stea afară! Nevaccinații să stea afară!
Dacă anul trecut angajații din HoReCa erau obligați să legitimeze clienții (ceea ce nu este legal, decât în cazul minorilor), ei bine, anul acesta sunt obligați să testeze clienții[6] (ceea ce, din nou, nu este legal).
Bun! Suntem în aprilie, putem sta la terasă dacă vremea ne permite. Dar dacă nu ne permite? Dacă, dintr-o dată, începe ploaia? Ne ne putem adăposti în interior dacă nu suntem vaccinați sau dacă nu ne băgăm un băt în nas, așadar stăm în ploaie, cel puțin până achităm nota ca să putem pleca acasă (spre deosebire de doamna de la USR și gașca ei, care după flagrantul făcut nici nu a plătit consumația).
HoReCa ba se deschide ba se închide, ba se deschide parțial, ba se deschide până la 11 noaptea, ba se deschide până la 6 seara, ba este amendată, ba este restricționată, eventual i se mai organizează și câte un flagrant. Câte umilințe trebuie să mai îndure? Câte protocoale vor mai fi necesare pentru ca un barman să îți poată servi o băutură, un bucătar să-ți poată prepara o farfurie sau un recepționer să-ți poată oferi cheile, dezinfectate bine-bine de tot, pentru camera de hotel? Un barman renumit pe nume Angus Winchester spunea, în traducere liberă, “servim oamenii, nu băuturile”.
Imagine creată de Eduard Florin Mocondureanu
[1] https://www.bzi.ro/usr-ista-din-timisoara-re-a-pus-la-cale-un-flagrant-ca-pe-vremea-securitatii-a-inceput-sa-planga-in-direct-pe-un-live-4153370
[2] https://www.facebook.com/notes/388986605571192/
[3] https://www.who.int/about/who-we-are/frequently-asked-questions
[4] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/varianta-pentru-deschiderea-restaurantelor-cei-care-refuza-vaccinarea-sau-testele-sa-stea-pe-terasa-ceilalti-si-la-interior-1486143
[5] https://stirileromanilor.ro/decizie-finala-consiliul-europei-interzicerea-vaccinarii-obligatorii-interzicerea-pasapoartelor-de-vaccinare-si-interzicerea-discriminarii-pe-criterii-de-vaccinare/
[6] https://www.digi24.ro/video/dilema-patronilor-de-restaurante-cum-sa-testam-noi-clientii-1488965