Băluță versus Poporul

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Știm că, recent, primarul sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluță, și-a pus în cap locuitorii cartierului Tineretului pentru amplasarea unor pasarele la parcul Tineretului și zona Șincai[1]. Acesta dorește să amplaseze nu mai puțin de 4 pasarele în sectorul 4, la metrou Tineretului, Palatul Copiilor, strada Vișana și Metrou Constantin Brâncoveanu[2].

Deși au existat proteste pașnice în stradă ale locuitorilor din cartier și s-a făcut o petiție ce a strâns până în prezent peste 1720 de semnături[3], acesta ignoră total doleanțele oamenilor. Mai mult, într-o postare pe Facebook, în care se prezintă proiectul pasarelelor[4], primarul susține că „Opoziție, contre și piedici vor fi mereu. Noi, însă, vom trece peste ele”, cu alte cuvinte nu ține cont de părerile locuitorilor din acea zonă. Ba, chiar mai mult, pagina sa de Facebook a început „o campanie împotriva celor care nu-l aplaudă”, ștergând postările celor care nu sunt de acord cu propunerea dânsului și blocând accesul oamenilor de a mai putea comenta, a da like sau a trimite mesaje pe această pagină.

Același lucru l-am pățit și eu, după ce i-am trimis următorul mesaj:

„Maestre, dacă ai opoziție, contre și piedici din partea locatarilor sectorului pe care îl conduci, și pentru care ești plătit să-l conduci, nu poți să spui că vei trece peste ele. Trebuie să lucrezi în interesul cetățeanului și conform cerințelor și nevoilor sale, nu după cum îți vine ție să faci cu banii alocați sectorului în care trăiesc atâția oameni.”

Aparent, postarea mea i-a deranjat pe cei care administrează pagina domnului primar Băluță, încât au decis să îmi restricționeze interacțiunea cu această pagină.

După cum se vede, posibilitatea de a da Like sau de a comenta a dispărut. Din nefericire, asta au pățit multe persoane din grupul Acțiunea Comunitară Tineretului[5], și cu siguranță și alte persoane care nu sunt pe grup.

Problema pe care doresc să o prezint aici nu este cea a pasarelelor (sau păsărelelor) lui Băluță, întrucât opiniile sunt diferite, unii locuitori fiind de acord, iar alții nu, ci felul în care acesta tratează locuitorii, ignorându-le cerințele și blocându-le posibilitatea de a se exprima în legătură cu o problemă ce îi vizează. Cu alte cuvinte, numai cei care sunt de acord cu proiectul mai pot comenta.

Să nu uităm că acest proiect este făcut din bani publici, pentru locuitori, iar tot acest spectacol al domnului primar Băluță mă face să cred că există interese financiare destul de mari, devenind astfel un alt „rege al betoanelor”, după cum s-a observat în acest timp de când a preluat mandatul de primar al sectorului 4.

Ca bonus, doresc să precizez că în planul domnului primar, tot pe banii cetățenilor, dar fără opinia lor, există și proiectul de transformare a parcului Lumea Copiilor, pe care acesta îl numește „pârloagă” și „teren degradat”[6] [7] deși acesta nu pare a avea vreo problemă, ba chiar este superb pe timp de vară sau de iarnă.


[1] https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-24660110-primaria-sectorului-4-scos-licitatie-acord-cadru-pentru-proiectarea-executia-pasarelelor-pietonale-unor-parcari-estimat-peste-520-milioane-lei-pasarelele-contestate-cetateni-din-tineretului.htm

[2] https://observatornews.ro/social/pasarele-pentru-pietoni-ca-in-vestul-europei-in-sectorul-4-al-capitalei-proiectul-motiv-de-scandal-intre-primar-si-localnici-413107.html

[3] https://campaniamea.declic.ro/petitions/locuitorii-cartierului-tineretului-nu-vor-pasarele

[4] https://www.facebook.com/danielbalutaprimar/videos/784743965755810

[5] https://www.facebook.com/groups/initiativatineretului

[6] https://www.facebook.com/danielbalutaprimar/videos/203160104941608

[7] https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-24543001-video-primaria-sectorului-4-scos-licitatie-lucrarile-executie-pentru-amenajarea-romania-parc-2018-proiect-estimat-30-milioane-lei.htm