Cogito, ergo sum

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Da, iată-mă din nou stând, gândind, filosofând sau bătând câmpii. Îmi aduc aminte că urmărind un video pe Youtube, am aflat ca René Descartes (care de altfel este și autorul dictonului din titlul acestui articol) obișnuia să stea 8 ore în pat și să se gândească. Atât! Asta facea timp de opt ore. M-am documentat mai departe și se pare că acesta avea obiceiul de a dormi mult, iar în timpul de veghe stătea în pat și se gândea, cu mici întreruperi. De aici și dictonul, “Cogito ergo sum” sau “Gândesc, deci exist”.

Bineînțeles, nu sunt Descartes, nu am inteligenta lui și nici timpul lui, dar totuși… mă gândesc, contemplu, îmi pun întrebări, lucru pe care-l recomand tuturor. Este sănătos pentru minte, un antrenament necesar creierului la fel cum sportul este necesar corpului (Mens Sana in Corpore Sano – Minte Sănătoasă în Corp Sănătos).

Acum, că m-am întors din Suedia, trebuie să stau în izolare, așadar, timpul îmi va permite să gândesc și să-mi aștern gândurile aici, cu speranța că nu veți adormi citind aceste rânduri.

Bun, stau în izolare. Dar, de ce? Adică, mă gândesc că dacă vin dintr-o altă țară nu este echivalent cu a fi infectat și nu înseamnă că sunt mai periculos. Dacă iau SARS-CoV-2, pot să-l iau frumos (și cu mai multe șanse) chiar din România, stând aici fără să părăsesc țara. Șansele de a veni infectat dintr-o altă țară sunt posibile, însă nu este ca și cum am face un trafic internațional de viruși. Sunt aceleași șanse de a-l lua fiind în țară, ba chiar mai mari dacă este să comparăm numărul cazurilor de infectări din România cu cel din Suedia.[1] Așadar, nu prea înțeleg de ce trebuie să stau în carantină, în afară de faptul că este o metodă de precauție conform unei probabilități. Dacă se dovedea că sunt pozitiv, conform testelor RT-PCR (care depistează pozitiv și Coca-Cola și lei și gorile), aș fi înțeles să fiu izolat.

Dar, ne conformăm! Până la urmă, este un risc de SECURITATE NAȚIONALĂ. Ați înțeles? Stați că repet. A avea sau a fi suspect de Covid-19 este un risc de SECURITATE NAȚIONALĂ. Ordonanțele de Urgentă (OUG) au fost date din motive de SECURITATE NAȚIONALĂ. Campania de vaccinare este o problemă de securitate națională. Ministerul Apărării Naționale (MApN) este cel care gestionează distribuția vaccinului. Ce gândesc eu acum, felul în care interpretez, poate fi probabil prea filosofic și prea exagerat, dar am acest prost obicei de a analiza anumite lucruri. Cu alte cuvinte, dacă acum, la ora 20:39 mi se face pofta de niște cremvuști (chiar îmi e poftă) și cobor până jos la supermarket este, cel puțin teoretic, un gest ce pune în pericol SECURITATEA NAȚIONALĂ. Aș fi, într-un fel, un terorist sau un insurgent, înarmat cu un cremvuști și un virus cu o mortalitate de 4,5 la 100.000 de locuitori (pe locul doi în Europa)[2] dacă nu s-a mai schimbat între timp. Conform datelazi.ro și a ultimei actualizari, au fost 681,392 de cazuri confirmate, 610,122 cazuri de vindecați (90% din total) și 16,969 cazuri de decese (2% din total)[3].

Acum, vorbind despre mortalitate, trebuie să ne gândim că șansele de a muri din cauza acestui virus sunt mai mici decât șansele de a muri într-un accident de mașină. Nu sunt în categoria de risc, dar fiind o bombă biologică în mișcare după cum spunea și specialistul Raed Arafat[4], trebuie să mă gândesc la cei din jur. Dacă îl infectez pe tatăl meu, care este în categoria de risc? Și totuși, mă gândesc la Donald Trump, Boris Johnson, Emmanuel Macron, Benjamin Netanyahu care n-au avut nici pe dracu, cu excepția lui Boris Johnson. Iată, o fărâmă de speranță. Numai să avem același tip de tratament.

Mă conformez cum m-am conformat și cât am stat în țară și am purtat mască, m-am spălat pe mâini și nu m-am sărutat cu străini pe stradă. Dar nu încetez să mă gândesc și să-mi pun întrebări.


[1] https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

[2] https://www.digi24.ro/stiri/externe/romania-pe-locul-2-in-europa-la-rata-deceselor-covid-19-1387989

[3] https://datelazi.ro/

[4] https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/raed-arafat-la-dezbaterile-privind-legea-carantinarii-legea-trebuie-sa-ne-permita-sa-luam-masuri.html