Banii nu aduc tot timpul fericirea

Ma, n am nimic cu ospataritele sau ospatarii. Tot timpul las tips, chiar si cand aproape ma servesc singur. Dar faza-i urmatoarea.

Am fost ieri la o terasa sa-mi trag sufletul dupa un drum lung prin soare. Ma pun la masa, imi aduce meniul, ii spun deja ce vreau: un frappe, o apa plata si o scrumiera.
Bun. Trec 5 minute. Trec 10. Trec 15. Niciun semn. Mor de sete, dar nici tigara nu o pot aprinde. M-am ridicat, m-am dus si mi-am luat singur scrumiera de la bar.
Vine fata cu comanda, o posirca de frappe (la 18.5 lei) si o apa plata. Dupa ce am terminat, cer nota. Vine, aduce nota. 26 lei total. Bun. II las 50 lei, si astept sa vina sa ia nota, ca sa-i spun sa-mi aduca doar 20 lei (adica ii lasam 4 lei tips). Dar am mai stat vreo 15 minute, desi nu era aglomerat si erau oricum destui ospatari. Ii fac semn, vine sa ia nota si ma intreaba “doriti restul?”…

Ba…. totusi… am comandat un frappe si o apa plata, nu mi-am luat o sticla de sampanie si caviar. 4 lei zic ca e ok, mai ales ca am pierdut adunat vreo ora doar asteptandu-te, am baut un frappe prost (asta nu tine de tine, stiu). Dar 4 lei la consumatie de 26 lei zic ca-i ok. 50 lei n-am cum sa dau pentru o consumatie de 26 lei, cand am fost si ignorat. Nu sunt miliardar si nici fiu de miliardar, dar totusi 4 lei am lasat. Si totusi, ca sa-mi aduca acei 20 lei am mai stat vreo 10 minute. Apoi vine printesa cu banii in mana si bonul, va sa zica nu ii mai aduce in plic, ii aduce ca la tara.

In ultimul timp am tot facut comanda la mancare, din mai multe locatii/restaurante, unele chiar foarte respectate, la care am mai mancat. Deci, de cand s-au redeschis, calitatea a scazut dramatic. Sa nu mai vorbesc despre servicii, pentru ca alea era dezastruoase dinaninte de pandemie.

Dar… inteleg, incerci sa scoti bani pentru ca nu ai putut produce nimic in perioada asta a regimului Iohannis, si vrei sa acoperi. Dar daca vinzi ceva prost la preturi mari, GARANTEZ ca vei da fail. Oamenii mai fac consumatie pentru ca isi mai permit, momentan. Dar daca o tii asa, nu stiu cine va mai da bani pentru astfel de consumatie si servicii.

Acu’, nu stiu, nu sunt patron. Am lucrat la un mare patron bos de boss care dupa ce i-am spus ca-i imbecil, m-a intrebat ce studii am si i-am zis ca am liceul, iar el mi-a spus ca e inginer. Dar, toate sfaturile pe care i le-am dat nu le-a aplicat. La cateva luni a inchis pravalia. Cine-i imbecil?

Continuand in stilul asta, exista 2 variante: 1. Consumatorii, care oricum sunt needucati si consuma orice rahat li se serveste, vor continua sa plateasca, iar calitatea va ramane in continuare foarte proasta, la fel si serviciile. 2. Oamenii isi vor baga pula in ele de servicii, iar cei care incercau sa scoata un ban, vor intra in faliment.

Ba, in aceasta perioada ne bagam puli in gura unii altora, nici nu mai trebuie sa isi bata guvernul joc de noi, ne batam joc unii de altii.

Banii intotdeauna au fost o mare, mare problema, si din cauza lor se despart cupluri, familii, din cauza lor se omoara oameni, din cauza lor se prabusesc tari. Atat de puternic este banul. Iar atunci cand esti ahtiat dupa avere si profit si esti dispus sa calci peste cadavre cum se spune, cand nu mai tii cont ca-i fratele tau sau mama ta sau x sau y… Lumea o va lua razna rau.

Uite asa, am inceput sa vorbesc despre o fatuca de la o terasa, apoi mi-am adus aminte de experientele din ultimele luni, incerc sa fac o analiza a ce se intampla si ce se poate intampla si am ajuns la concluzia asta. Nu se bazeaza pe nimic stiintific, poate exagerez, poate aberez.

Dar un lucru este cert: Nu mai suntem intre fiara si divin, suntem de multe ori sub fiara. Si de cele mai multe ori, din cauza banilor.

P.S.: Va vorbesc din experienta pe care am avut-o si cu foarte, foarte multi bani (provenind dintr-o familie bogata) si din experienta pe care am avut-o cu foarte, foarte putini bani (cand, ghici ce… a venit o criza economica monidala). Am vazut cum e sa faci foamea, sa mananci maine goala, sau cartofi copti, sau mamaliga cu sare (pentru ca nu-ti permiti nici macar branza sa pui peste mamaliga).

Nu va pierdeti stropul de umanitate.

Imi cer scuze ca iar am inceput cu o idee si am ajuns la alta.

Leave a Reply