Iar despre asta?!

Nu voiam sa mai scriu despre subiectul zilei/saptamanii/lunii/anului. Am strans la un moment dat mai multe materiale, dorind sa scriu din nou, mai detaliat, despre acest Coronavirus, in completare la postarea anterioara. Intre timp, mi-am vazut de treaba. Mi se pare o pierdere de timp sa scriu sau chiar sa mai citesc despre asta. Dar nu pot sa nu mai scriu, macar o data, despre ultimele “stiri” despre COVID-19.

Si uite ca de data asta am luat “ziarele” la rasfoit, cu sau fara intentie (de obicei mi se baga pe gat, si din curiozitate mai arunc un ochi). Bun… Sa zicem ca citim 10 articole pe acelasi subiect. Cinci din ele vor fi pline de panica si avertismente, iar celelalte 5 vor fi sfaturi simple care ne indeamna sa nu ne panicam. Si culmea, aici se contrazic si medicii intre ei, si jurnalistii intre ei, si politicienii intre ei, si babele de la bloc intre ele. Va sa zica, nu este un raspuns clar, concret. Lumea nu stie ce se intampla de fapt, nu stie cum sa gestioneze, unii sunt bine intentionati, altii rau intentionati, unii sunt prost informatii, altii bine informati.

Ce nu inteleg este motivul pentru care presa romaneasca foloseste termenul de epidemie cand vine vorba de Romania. Cand folosesti termenul de epidemie, dupa parerea mea, cred ca ar trebui sa vorbesti despre cazurile confirmate si despre persoanele infectate, nu persoanele izolate la domiciliu. Pana si MAI a declarat ca multe dintre persoanele care au mai fost testate au iesit negative. Momentan, sunt putine cazuri de persoane infectate, iar din acele putine cazuri, deja cateva persoane s-au vindecat iar celelalte cazuri sunt stabile/in stare buna! Ba mai mult, multi medici de top spulbera mitul ca acest virus se transmite usor, si pe langa asta, poate trece de la sine, iar pe langa preventia logica invatata de la parinti de cand eram mici, sa ne spalam pe maini, va fi si vaccinul disponibil. Acum, daca vrei sa-l asculti pe domnul Badulescu care vrea stare de urgenta pentru cele 8 de cazuri confirmate in Bucuresti si spune ca “in trei zile Bucurestiul nu va mai face fata epidemiei (epidemie…. cu 8 cazuri….) sau vrei sa citesti mai mult, depinde de tine. Aceasta panica, dupa cum s-a vazut, a dus la golirea magazinelor mai frumos ca orice Black Friday, mai ales ca nici nu erau reduceri, va sa zica, e profitabil sa scoti bani de pe urma prostilor. Problema este ca si eu la randul meu a trebuit sa merg sa fac cumparaturi, pentru ca din cauza acestor imbecili risc sa nu mai pot cumpara in urmatoarea perioada ce am nevoie (tigari!!!!!). Cum oamenii sunt pasionati de morbid fara sa isi dea seama (sa te uiti la stiri sau sa te uiti pe The Macabre and the Beautifully Grotesque nu-i mare diferenta… diferenta este ca pe MBG vezi arta, iar la stiri vezi babe violate, copii batuti, femei care se arunca de la etaj, accidente provocate de prosti si mai mortale decat Coronavirus) asta ajuta foarte mult in marketing. “Stirile” (un fel de, vezi ca apa e uda) baga tare pe subiectele astea, pentru ca oamenii asta prefera sa urmareasca, si prin urmare, se vinde.

Acum, este inevitabil ca Romania sa fie ocolita de vreun dezastru. Romania insasi este un dezastru, si nu a ratat mai nimic dezastruos. O fi, n-o fi, urmeaza sa vedem cand si cum. Dar noi ne panicam uitandu-ne la situatia Italiei (care inca nu este la noi si poate fi evitata). Cunosc si situatia din Italia, e nasoala. Am si citit despre asta in presa, am citit si declaratiile romanilor care traiesc in Italia si am aflat chiar de la o prietena de familie care locuieste in Italia care este situatia acolo si am aflat ca a fost depistata cu COVID-19. E nasol. Si acolo da, acolo vorbim de epidemie. Acolo vorbim despre ceva serios, nasol, greu. De altfel, la nivel mondial putem vorbi despre pandemie, dar in Romania nu cred ca putem vorbi momentan nici despre epidemie. Poate ma insel.

In fine, este bine ca se iau masuri de siguranta, dar nu trebuie exagerat. Da, este bine sa se amane/anuleze concertele mari, meciurile (meciul Bayern – Chelsea se va juca fara spectatori 🙁 offf! ) si alte evenimente cu foarte multi participanti. Da, este bine sa monitorizam bine si corect fiecare persoana intrata in tara in aceasta perioada (si nu numai in aceasta perioada, asta ar trebui facut oricand!). Da, este bine sa luam mai intai masuri de preventie (cine stie cand intra si vaccinul la noi) dar sa nu exageram si sa nu ne pierdem calmul. Pana una alta, la noi a picat iar sistemul informatic al CNAS pentru cardurile de sanatate. Va sa zica, suntem praf in orice perioada, nu doar acum. Pandemii au tot fost. Conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), cifrele sunt foarte mici comparativ cu alte pandemii recente, dupa cum a fost publicat pe site-ul oficial si oferind pe 5 Februarie 2020 chiar si o mica si simpla schema comparativa.

85168227_1736659196475780_2642135435207245824_n

(apropo de acest tabel… vezi care-i legatura intre Coronavirus (nCov/COVID-19 si A[H1N1], H7N9, H5N1 si mai ales SARS. Astea sunt niste linkuri de baza, poti cerceta singur(a) mai departe, internetul este mare si benefic daca stii sa-l folosesti)

De murit, toti murim. Sansele sa mori calcat de un bou cu BMW sunt mai mari, sansele sa-ti pice o caramida in cap de pe vreo cladire lasata in paragina fix in centrul Bucurestiului sunt mai mari, sansele sa mori ca prostu din atatea motive sunt mult mai mari. O lista intreaga de posibilitati este prezentata in piesa de mai jos (versurile sunt in descriere).

Si inca ceva, pentru ca tot circula si asta pe internet. Virusul este creat de guverne! Ei, asa o fi! Nu-i exclus si nu-i prima oara. Pana la urma, este o problema economica, iar inmultirea imbecililor este mai grava decat un virus de genul asta. Unii se inmultesc ca pe vremea Comunismului cand tarile aveau nevoie de soldati curajosi dar prosti, doar ca in ziua de azi se inmultesc niste cretini care nu isi pot intretine copiii, traiesc din bani publici (beau din bani publici) si ciordesc sau stau la cersit. E bine? Nu e bine. Din partea mea, scapam de prosti. Ca pot muri si eu odata cu ei, asta e, dar pana atunci, lasati-ma in pula mea sa-mi fac cumparaturile in liniste!

P.S.: Ma tot intreaba lumea de ce nu scriu pentru ziare. Pai, pe langa faptul ca as baga puli in gura tuturor (inclusiv redactorilor sefi) si poporului roman de la mic la mare, as scrie in scarba si as fi platit prost pentru a scrie ce vor altii. Nu ma prostituez, imi pare rau. “Eu raman natural, am propria reteta.”

Discussion

  1. RazvanSlayer

Leave a Reply