Ajutor, copilul meu e Satanist!

Am scris acest articol pentru un alt blog/website, insa am decis sa-l pun si aici pentru a mari sansele parintilor de a-l gasi.

1510604_654378451363509_5904234859178349007_n

Am citit de foarte multe ori aceasta ‘problema’ pe internet. Parintii sunt innebuniti ca odraselele lor, care parca ieri le stateau in brate, au devenit astazi niste indivizi de nerecunoscut. Se mira ca ingerasii lor astazi nu le mai vorbesc si nu se mai inteleg cu ei.

Eu am fost unul din acele odrasle. Motiv pentru care, cred ca parintii ar face bine sa citeasca ce as avea de spus, pentru binele lor si al copilului.

…asadar..

DRAGI PARINTI!

Doresc in primul rand sa va felicit pentru faptul ca sunteti ingrijorati. Vi se pare ceva normal? Da, este, dar nu multi parinti fac pasul de a cauta un raspuns si la altii, ci prefera sa-l rezolve in felul lor, deseori prost actionat.

Va inteleg ingrijorarea, va respect ingrijorarea.. si vreau sa va ajut prin cateva sfaturi.

Copiii, de fapt, adolescentii… la varstele cuprinse intre 13 si 18 ani sufera o multime de schimbari. Nu doar hormonale, nu doar fizice… ci mentale. Nu trebuie sa fii psiholog sa recunosti acest fapt.

Intre aceste varste, tanarul nu se mai recunoaste, nu-si mai recunoaste corpul cu care era obisnuit. Lumea incepe sa o vada altfel, incepe sa aiba fel de fel de dezamagiri.. cu prietenii, cu iubitii si iubitele, cu scoala… dintr-o data, lumea lui se schimba, iar el trebuie sa se schimbe odata cu ea. Astfel, el isi cauta o identitate, una care l-ar putea ajuta sa treaca peste aparentele probleme ale adolescentei, pubertatii.

Astfel, tinerii incep sa aiba comportament aparent deviant. Aparent fiind subliniat, pentru ca nu este deviant, ci cat se poate de normal. Dupa parerea mea, daca dragul tau copil nu a manifestat macar un semn de rebeliune tipic varstei, inseamna ca tocmai acel comportament este deviant. TOTI tinerii trec prin astfel de schimbari!

Probabil din cauza unor frici, unor jene, unor factori interni aflati acolo in ei, tinerii cauta metode de a se proteja si de a face fata, cel putin aparent, acelor factori.

Chiar daca in ochii dumneavoastra ei au ramas niste copii, ei nu se mai identifica cu acel statut. Simplul fapt ca li se reproseaza ca sunt inca mici si necopti ii scoate din minti. Ei vor sa se afirme!

Astfel, ajungem la subiectul acestui articol.

In cele mai multe cazuri, tinerii care sunt atrasi de parti mai deocheate cauta sa se afirme, sa iasa in evidenta. Vor sa fie auziti, vazuti, ascultati, intelesi. Astfel, apeleaza la orice metoda: betii si batai in cazul baietilor, sex si cluburi de fitze in cazul fetelor… ce sa mai! unii ajung chiar departe! Va recomand din toata inima o carte care va va schimba radical metodele de crestere si educare ale adolescentului: “ProAdolescentii, ingerii, dementii” de Bebe Mihaescu. Va va distra, va va soca, va va face sa va puneti intrebari sau sa va raspundeti la intrebari.

Revenind la oile noastre…

Daca unii cauta sa se afirme doar ca rockeri rebeli, duri si nebuni, altii merg ceva mai departe… la satanism. Ei da! Ca sa vezi, Ionica sa venereze pe Diavol! Du-te d-aci!

E un proces normal. Este curiozitatea tipica varstei. Vor sa afle, vor sa se revolte fata de invatatura pe care au primit-o si care i-a tinut pana acum intemnitati.

Il vedeti cum astazi isi pune o bratara de piele cu tinte… si maine apare cu un tricou cu cruce intoarsa… ca peste o saptamana sa gasiti si lumanari negre la el in camera, sau sa dati de site-uri cu 666 la el pe computer (cum se intampla de obicei).

Ce face el? De ce face asta? E ceva rau? E vina mea? Cum ar trebui sa reactionez? – cateva din intrebarile parintilor.

Hai sa va raspund la fiecare intrebare.

Ce face el?

Experimenteaza. Cauta ceva nou cu care sa se identifice, sa arate ca este diferit si ca este mai mult decat pare. Daca la o varsta pun intrebari de genul de ce si ce e aia acum isi pun ei singuri intrebari de genul ce-i bine si ce-i rau. Indiferent de ce le-ati spune, ei tot vor cauta, pentru ca ei stiu ca nu sunteti la fel ca ei, chiar daca ati trecut si voi prin adolescenta. Aceasta perioada este diferita si experimentata diferit de fiecare din noi.

De ce face asta?

Cum spuneam, el cauta ceva.. nici el nu stie ce cauta de fapt. Toti cautam raspunsuri indiferent de varsta, doar intrebarile difera. El vede in Satanism ceva nou, ceva provocator, ceva diferit. A observat ca ce este normal nu este si ceva special… deci el cauta, cu alte cuvinte, ceva special care sa-l scoata in evidenta. Ceva de care sa apartina. Ceva cu care sa se identifice. Isi cauta un loc, oameni buni!

E ceva rau?

Da si nu. Depinde de mai multi factori. In general, Satanismul nu este ceva rau sau mai rau decat oricare alta religie prezenta pe piata. Daca tanarul isi cauta singur raspunsurile si o face in mod serios, cu siguranta nu e ceva rau. Informatia prezenta pe internet in legatura cu Satanismul este foarte prietenoasa si chiar nu are nicio intentie ascunsa. Asta va pot garanta, cu mana pe inima, ca un om in toata firea care a studiat si practicat Satanismul mai bine de 10 ani.

Cand poate fii ceva rau? Cand acesta nu cauta unde trebuie.. mai exact, cand este vorba de un grup de tineri, la fel de necopti ca el, care cauta sa se afirme.

In cazul unui grup, rebeliunea deja ajunge un concurs, iar cel care este mai rebel (adica mai “special”) este cel mai cool si cel mai admirat din grup. Din aceasta cauza, tinerii se pot intrece in fapte neortodoxe care pot ajunge la lucruri cu adevarat serioase. In special atunci cand nici restul grupului nu cunoaste traditiile si filosofia acestui curent religios numit Satanism.

In schimb, dupa cum spuneam, internetul in mare parte contine informatii bune legate de satanism iar ceea ce este promovat este legal. Bineinteles, exista si oi negre si pe internet, cum exista peste tot.

Chiar daca nu toti, majoritatea adolescentilor vor face ceva iesit din comun la un moment dat. Poate fii ceva chiar ilegal. Si de obicei, pana nu se lovesc singuri de probleme, ei nu se invata minte. Cum spuneam, multi adolescenti se arunca in bautura si fumat, dar asta nu garanteaza ca vor deveni alcoolici sau ca vor muri de cancer pulmonar. Multi ajung sa chiuleasca de la scoala, dar asta nu inseamna ca nu vor ajunge intr-o zi la facultate. Multi picteaza cu spray pe bloc si sunt amendati de politie, dar asta nu inseamna ca vor avea o viata de delicventi sau ca vor ajunge la inchisoare.

E vina mea?

Da si nu. In mare parte, nu este vina dumneavoastra. Problema e in felul urmator: Cu cat tanarul a fos tinut mai strans, cu atat se va revolta mai tare. O vina adevarata de fapt, nu o are nimeni, pentru ca este ceva natural. Curiozitatea si ceilalti factori care au adus aici puteau conduce si spre alte manifestari, nu doar spre satanism.

In general, parintii care isi obliga si isi intoxica copiii cu religie, vor avea probleme tocmai cu ceea ce au promovat.. cu religia. Cele mai multe cazuri peste care am dat, au pornit de la acest lucru. E revolta asupra obligatiilor religioase impuse de parinti.

Cum ar trebui sa reactionez? Ce este de facut?

Ramaneti calmi. Sansele de a va vedea copilul la stirile de la ora 5 sunt minime. Daca ati vazut la stiri cazuri de Satanisti care devasteaza cimitire si omoara pisici, le-ati vazut pentru ca se leaga de grupurile de adolescenti de care v-am vorbit.

Cel mai bine e sa inghititi in sec si sa-l lasati sa-si faca de cap. In cele mai multe cazuri, este doar o perioada de extremism juvenil.

In caz ca tanarul chiar admira si se regaseste in Satanism, puteti oricand sa vorbiti cu el si sa vedeti exact ce intelege el prin Satanism si sa incercati sa-l intelegeti. Cine stie, poate chiar veti auzi lucruri interesante si deloc macabre! De fapt, cam asta se va intampla!

Daca vrei sa stii ce se petrece in sufletul si mintea acestui mic om, trebuie doar sa-l asculti. Indiferent ca este vorba de inclinarea lui religioasa sau sexuala. Oamenii sunt diferiti, fie ei baieti sau fete. In cazul adolescentilor, este un univers total diferit de al nostru si pentru a-l observa, trebuie sa cerem voie. Daca veti incerca sa dati buzna, autoritari, vi se va inchide usa in nas iar copilul nu va mai vorbii cu voi.

Stiu, e frustrant. Te miri cum de nu a ramas repetent, iti faci griji de ce spun vecinii cand il vad imbracat in negru si cu plete sau pe fata ta cu fusta mini si cercel in nas, cum se saruta pe strada sau injura sau fumeaza. Vrei sa-l dai afara din casa, dar ti-e frica sa nu pateasca ceva. Vrei sa-l bati, dar totusi ti-e mila.

Un alt lucru foarte important pe care l-ati putea face, desi cam greu de facut, este sa-l lasati pe mana unui Satanist mai in varsta, mai matur, mai cunoscator. Acesta va fii in stare sa-l educe in lucruri pe care dumneavoastra nu mai puteti, nu neaparat pentru ca nu aveti cunostinte, ci pentru ca tanarul nu va va asculta!

Daca tanarul vorbeste cu cineva care este la fel ca el, va fii mult mai receptiv decat cu dumneavoastra care nu sunteti ca el. Faptul ca acel Satanist este trecut de adolescenta va garanteaza faptul ca il va tine departe de lucruri ilegale. Credeti-ma, am intalnit astfel de oameni care chiar aveau grija de tineri. Bineinteles, probabil deja v-a sarit in minte intrebarea sau exclamarea Satanist matur = Pedofil. Sansele din nou, sunt minime… insa exista oameni rai in orice religie, iar Satanismul nu este o exceptie.

Psihologii recomanda parintilor sa ofere suport copilului, sa fie calmi, sa fie iubitori si intelegatori. Asta s-a dovedit de multe ori, chiar si in cazul meu, ca fiind foarte benefic, avand urmari deseori pozitive. Insa eu nu va cer sa va sustineti copilul in a fii Satanist, doar va cer si va sfatuiesc sa aveti incredere in el si sa aveti rabdare. Stim cu totii ca perioada adolescentei produce certuri in familie mai mult ca in oricare alta perioada a familiei. Trebuie sa avem rabdare, fie ca suntem parinti fie ca suntem copii.

Daca intrati pe forumuri Crestine cerand sfaturi veti primii numai raspunsuri impertinente si dogmatice, deoarece acei oameni (cu tot respectul meu pentru Crestini) nu sunt practici.

Daca il tarati cu forta pana la manastire ca sa-l spovediti si sa-l dati pe mana unui preot nebun, din nou, nu rezolvati nimic. Va spun asta din experienta proprie, care am fost tarat la manastire si am injurat bietul preot care doar isi facea datoria.

Nu-l bateti si nu-l pedepsiti. Asta nu va rezolva niciodata problema, ba mai mult, o va agrava! Ii dati si mai multe motive sa se razvrateasca impotriva dumneavoastra si a societatii.

In concluzie:

Ramaneti calmi, incercati sa intelegeti copilul si fara ca acesta sa observe clar, indrumati-l spre fapte bune, indiferent ca le face in numele Satanismului, Crestinismului sau Scientologiei. Inainte de a fii Satanisti si Crestini suntem oameni, iar omul adevarat se apreciaza prin faptele sale nu prin credinta sa.

Cu drag,

FvF/Pruncu

Leave a Reply