Cum sa iti faci viata mai frumoasa

Articol preluat de la adresa :  http://www.elady.ro/articole/Psihologie/Cum-sa-iti-faci-viata-mai-frumoasa.html

Ritualurile personale pentru crearea unei stari de buna dispozitie si de bunastare sunt cea mai buna modalitate de a-ti  face viata mai frumoasa, mai usoara si mai relaxanta. Viata oricareia dintre noi este presarata cu tot felul de ceremonii si ritualuri mostenite de generatii intregi, unele mai plictisitoare, altele mai putin. De mici copii, trecem cu totii prin ritualul primei zile de scoala, apoi vine vremea sa trecem pragul primilor 14 ani de viata, un moment important pentru orice adolescent. Urmeaza apoi prima zi de liceu, dupa aceea petrecerea de majorat, apoi ultima zi de scoala. Dupa aceste ritualuri, odata deveniti adulti, ne trezim aruncati intr-o lume in care simtim ca zilele se scurg pe langa noi fara sa ne mai dam seama. Rutina zilnica – serviciu, casa, facturi de platit – este intrerupta doar din cand in cand de evenimente care tin de viata personala – casatorie, nasterea unui copil. Vazuta in ansamblu, viata poate parea plictisitoare si obositoare. Dar nu trebuie sa fie totul chiar asa! Fiecare persoana poate sa isi schimbe singura viata, adoptand anumite ritualuri personale, pentru placere si relaxare, pentru bunastarea trupului si sufletului. Acestea nu costa nimic, poate doar putin interes si atentie din partea tau. Daca veti reusi sa va ganditi putin la propria persoana si sa va satisfaceti micile placeri, de orice fel ar fi ele, adoptandu-va propriile ritualuri, viata tau se va imbunatati, zilele nu vor mai parea toate la fel de gri si veti reusi sa intrevedeti si nuantele de roz ale existentei.

Intampina diminetile cu zambetul pe buze
Fie ca alegi sa mai lenevesti in pat cateva minute in plus dupa ce-a sunat ceasul desteptator, fie te obisnuiesti sa bei cafeaua de dimineata o data pe saptamana la cafeneaua ta preferata sau pur si simplu contempli zorii zilei pentru cateva momente, meriti sa iti creezi un ritual de dimineata. Nu este greu sa il gasesti, pentru ca stii mai bine decat oricine altcineva ce iti poate insenina dimineata unei zile care se anunta agitata.

Ia masa cu cei dragi, in familie

Indiferent daca „familia“ ta inseamna iubitul, sotul, copiii, parintii, prietenii foarte buni sau colegii de serviciu, masa in familie este oricand un bun pretext pentru a te relaxa si pentru a te simti bine. Incearca  sa iei masa numai cu persoanele care iti sunt dragi, pentru a avea ocazia de a te pune la curent cu ultimele noutati. Iar daca acest obicei se transforma treptat dintr-unul intamplator intr-unul zilnic, starea ta de spirit se va imbunatati considerabil.

Organizeaza seri tematice

Poate sa fie vorba de martea cu pizza, vinerea de iesit in oras cu prietenii sau duminica dedicata filmelor siropoase – important este sa stabilesti o zi a saptamanii pe care sa o dedici unei activitati care sa viti faca placere. Astfel, macar una dintre zile va fi speciala si vei astepta cu nerabdare „evenimentul“ de saptamana urmatoare.

Programeaza-ti ceva placut la o anumita ora

Britanicii au ceaiul de la ora cinci – Tu iti poti organiza cafeaua de la ora cinci. Italienii obisnuiesc sa faca o plimbare dupa cina de la ora opt, pentru a-si face siesta. De ce nu le-ai urma exemplul? Daca nu ai timp pentru asa ceva, te poti obisnui, de exemplu, ca in fiecare zi, la o anumita ora, sa dati un telefon celei mai bune prietene, ca sa stai putin la taclale inainte de a reveni la ritmul alert de munca. Totul depinde de dorinta ta si, bineinteles, de programul pe care il ai.

Transforma-ti rutina in placere

Multe persoane merg zilnic la sala de fitness sau fac piata o data pe saptamana. In general, aceste activitati se fac „de una singura“, lucru care le poate face foarte plictisitoare. Si urate.  Ai putea transforma insa aceste obiceiuri in ocazii de a socializa, de a cunoaste oameni noi si de a te imprieteni cu ei. Activitatile facute de nevoie nu iti vor mai parea la fel de plictisitoare sau de enervante.

Profita la maximum de orice ocazie
Viata este mai imprevizibila decat ti-ar placea sa crezi si nu se stie niciodata cand si ce ocazii iti va oferi. Tocmai de aceea, atunci cand ai o ocazie, profita la maximum de ea. De exemplu, atunci cand ai sansa de a fi alaturi de cei dragi, sustine-i din toata inima, arata-le ca sunt aproape de sufletul tau, indiferent daca trebuie sa te bucuri pentru ei sau sa ii alini cum poti tu mai bine cand trec prin momente grele.

Fa-ti planuri pe termen lung
In afara de indatoririle zilnice pe care le ai de facut sau diversele activitati pe care le programezi si intreprinzi saptamanal, este intotdeauna placut sa existe la orizont un eveniment important pe care sa il astepti cu mare drag. Poate fi vorba de un concediu, de o excursie intr-un loc special, un concert sau intalnirea cu fosti colegi de liceu sau de facultate. Indiferent de eveniment, important este sa iti planifici iesirea din timp si sa te asiguri ca va fi una personala si speciala, care sa te unga pe suflet.

Bucura-te de tot ceea ce ai
Una dintre cele mai simple modalitati de a-ti aprecia viata este aceea de a constientiza ceea ce ai, fiind, totodata, recunoscatoare pentru asta. Nu trebuie neaparat sa te multumesti doar cu atat pentru ca omul, prin natura lui, are dorinta de a avea mai mult. Poti pune pe hartie toate detaliile privind persoanele, lucrurile, actiunile si preocuparile pentru care esti recunoscatoare vietii si sa iei aceasta lista drept un punct de pornire pentru o viata plina de multumire si implinire sufleteasca.

Creeaza-ti un ritual de seara

Trebuie neaparat sa fie vorba de o activitate care sa tecalmeze, sa te elibereze de grijile zilei si sa te deconecteze, pentru a avea un somn linistit si odihnitor. Poti medita la ziua care tocmai a trecut, incercand sa te eliberezi de sentimentele negative acumulate, poti asculta o melodie (sau mai multe) care te relaxeaza sau, pur si simplu, poti citi cateva pagini dintr-un roman scris de autorul tau preferat inainte de a stinge lumina si a-ti pune capul pe perna.

Discussion

Leave a Reply