Analiza medicilor demagogi: Partea a II-a Medici mici cu gura mare

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

După cum știm, în această pandemie au apărut fel și fel de personalități în mass media, pe care le-am mai menționat în articole. Unele, somități în specializările lor, iar altele, abia ieșite din rezidențiat.

De ce cred că este important cine vorbește despre pandemie și ce ar fi de făcut? Din mai multe motive.
În primul rând, unii sunt specializați exact în ceea ce implică o pandemie: Epidemiologie, boli infecțioase, microbiologie, imunologie ș.a.m.d..
În al doilea rând, depinde și de experiența lor profesională. După cum spuneam și în articolul anterior[1], în medicină există o ierarhie, pornind de la cel mai mic la cel mai mare, în funcție de experiență și cunoștințe medicale, ordinea este așa: Medic rezident, medic specialist, medic primar, apoi pot fi doctor în științe medicale, profesor universitar, șef de secție ș.a.m.d.. Există în România medici care au prins mai multe epidemii și pandemii, medici care profesau când alți medici pe care-i vedem astăzi la televizor nici nu erau născuți. Astăzi, cei care erau elevii unora au început să îi contrazică pe profesori, ba chiar să-i denigreze, ceea ce mi se pare halucinant. Elevii încep să dea lecții profesorilor.
Ei bine, și în al treilea rând, fiindcă există medici care nu sunt sponsorizați de nimeni ca să vorbească, dar care stau și cercetează și vin cu studii și declarații care au legătură cu realitatea pe care o vedem cu toții, iar alții care sunt sponsorizați de fel și fel de entități, care vin și ne trântesc inepții care se bat cap în cap cu realitatea și cu logica.

Am decis să scriu acest articol pentru a analiza câtiva dintre acești medici, fiindcă nu sunt Dumnezei pe care să nu-i putem contesta, ci sunt tot oameni, cu defecte și calități. Unii dintre ei și-au depășit cu mult limitele profesionale și au ajuns în poziții în care nu au ce căuta în mod normal, și au ajuns să ne dicteze ce să facem cu viețile și corpurile noastre, să ne jignească sau să ne amenințe. Este o situație anormală care trebuie, dacă nu combătută, măcar discutată.

Am mai vorbit despre medicii “băgători în seamă”, precum medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu, medicul Octavian Jurma (nu știm nici până azi ce specialitate are, dar am găsit un articol foarte interesant despre acesta care apare la sfârșitul acestui articol, la secțiunea cu linkuri [2]), Vlad Mixich (cu o licență în Medicină și una în Psihoterapie Sistemică, însă de obicei este prezentat ca fiind expert în politici de sănătate și jurnalist), medicul Nelu Tătaru (nu știu dacă este specialist sau primar – chirurgie), Răzvan Cherecheș (expert în sănătate publică), medicul specialist Vasi Rădulescu (sănătate publică și cardiologie), medicul specialist Emilian Imbri (ginecologie), medicul primar Mihai Craiu (pediatrie), iar ultima oară am vorbit despre medicul specialist Laura Ghibu (chirurgie stomatologie)[3]. Evident, îl putem include în listă și pe Raed Arafat, anestezist care nu știu de când nu a mai profesat, fiind doar în poziții de șef peste tot.

Putem asculta, chiar dacă ne plac sau nu, chiar dacă suntem de acord sau nu, de medici precum medicul primar Adrian Marinescu (boli infecțioase), medicul primar Valeriu Gheorghiță (boli infecțioase), Prof. Univ. Dr. Carmen Dorobăț (medic primar boli infecțioase), prof. dr. Beatrice Mahler (pneumologie), prof. dr. Virgil Musta (medic primar boli infecțioase), conf.univ.prof.dr. Geza Molnar (epidemiologie), prof.univ.dr. Alexandru Rafila (microbiologie), conf. dr. Adriana Pistol (epidemiologie), prof. univ.dr. Adrian Streinu-Cercel (boli infecțioase – două articole interesante despre dânsul le puteți găsi în lista de linkuri de mai jos[4] [5]), doctorul Ștefan Dascălu (nu știu dacă este medic specialist sau primar, nici dacă este practicant sau doar cercetător la Oxford, însă este specializat în imunologie și Științe Biologice Interdisciplinare).

Sunt, ce-i drept, și medici și doctori care îmi plac, doar ca nu au specialitățile corespunzătoare, precum prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae (medic legist), prof.univ.dr. Monica Pop (oftalmologie), medicul specialist Lucian Duță (chirurgie), medic primar Răzvan Constantinescu (gastroenterologie).

Este adevărat că fiecare medic a studiat mai multe domenii medicale în timpul facultății, și da, chiar dacă nu au specializarea corespunzătoare, pot cerceta ceea ce se întâmplă în pandemie, inclusiv virușii, vaccinurile ș.a.m.d., însă nu pot fi comparați cu oameni care și-au dedicat viața studiului acestor agenți patogeni și luptei împotriva acestora. Am mai spus că, preferabil ar fi fost ca fiecare medic din altă specializare să vină să vorbească despre pandemie din punctul de vedere al specializării sale. Spre exemplu, medicul Gabriel Diaconu în loc să ne spună cum este cu virușii, vaccinurile, cazurile din punct de  vedere statistic ș.a.m.d. ar fi putut să ne vorbească despre felul în care au fost afectați psihic oamenii de această pandemie. Însă au preferat să se arunce prea adâng în subiect și prea public, pe când epidemiologi precum conf.univ.prof.dr. Geza Molnar nu s-au dat în spectacol și nu prea au fost băgați în seamă de către presă.

De exemplu, despre Octavian Jurma am scris mai multe articole în care îl contestam cu argumente, pe care le puteți găsi la sfârșitul articolului[6] [7] [8]. De asemenea, nu sunt singurul care l-a prins pe acest păreolog aberând, domnul Cristi Șelaru de la stiripesurse.ro a dovedit și el că acest presupus medic sperie populația cu informații false[9] .

Pe Gabriel Diaconu, de asemenea, l-am pomenit de cred că sughiță. Linkuri către articolele despre el, în lista de mai jos[10] [11] [12].

Ceea ce nu am povestit, este o experiență personală cu dânsul. Am intrat pe pagina sa de Facebook unde scrisese un întreg “roman” despre vaccinuri și viruși, și i-am adresat o întrebare, din care s-a iscat o mini dispută. Vă redau discuția mai jos.

De când ați devenit vedetă în pandemie, ce s-a întâmplat cu pacienții dumneavoastră? Preferă să vă aibă lângă ei, sau la TV?
O altă întrebare simplă. De ce nu vorbiți despre pandemie strict din punctul de vedere al specialității dumneavoastră?

Edit: O altă întrebare. Cât timp liber aveți, de scrieți pe Facebook zilnic, apăreți peste tot în mass media și mai sunteți și medic și director la clinică?

Răspunsul lui:

Veniți într-o zi la clinică și veți afla. Vă fac cadou consultația.

Și i-am răspuns:

Da? De ce, am probleme psihice ca să merg la consultații psihiatrice? Așa invitați de obicei oamenii care nu vă plac?

Înțeleg, este ușor să scrii romane pe Facebook despre cum e cu virușii și pandemia, dar este greu să răspunzi la niște întrebări mai inconfortabile.

Îmi răspunde:

Nu știu, simabile, aveți? Căci calul moare de drum lung și dumneavoastră de grija altuia.

Îi răspund:

Păi nu știu, stimabile. De aceea e bine să nu vii cu aroganțe și presupuneri. În plus, nu am cerut sfaturi psihiatrice, ci întrebări simple despre ce faceți dumneavoastră în timpul liber.

Dacă tot spuneți că mor eu de grija altuia, dumneavoastră de ce muriți de grija atâtor români și spuneți ce ar trebui ei să facă?
Ce fac românii, e treaba lor.

V-am redat toată discuția, ca să știți cât de arogant este acest individ. Gândindu-mă și la cazul dentistei Laura Ghibu, cred că acești “eroi” ai pandemiei care nu au specializările necesare, suferă de anumite complexe de superioritate.
Am sters într-un final discuția, după ce mi-au sărit în cap zeci de adepți ai acestui guru. Însa am print screen.

Un astfel de individ nu trebuie promovat! Însă, este mai promovat ca oricine. Cred că în fiecare zi găsesc un articol despre el și ce spune el și am înnebunit.

Chiar nu își pune nimeni problema cum au ajuns acești guru ai pandemiei să fie promovați fără nicio problemă, ajungând să aibă aproape 60.000 de followers (Diaconu) sau 20.000 de followers (Jurma) pe Facebook unde sunt adulați de mase, pe când un profesionist epidemiolog precum prof. dr. Geza Molnar nici nu este cunoscut de marea majoritate a oamenilor și nici nu este promovat mai deloc?

Acum, însă, vreau să vi-l prezint pe Cristian Apetrei, profesor de microbiologie și boli infecțioase la Universitatea din Pittsburgh, SUA. Nu putem spune despre acesta că este un medic mic, dar putem spune cu siguranță că are gura mare.

Două manifestări ale dânsului mi-au ieșit în cale și nu puteam să nu le semnalez mai departe. O dată îl critică dur pe profesorul Alexandru Rafila, altă dată pe profesorul Vasile Astărăstoae. De ce? Pentru că e el mai șmecher. Pentru că îl roade grija de ce se întâmplă în România, deși el locuiește și profesează în America. La fel cum o roade grija pe Laura Ghibu, care în loc să pună dinți în Suedia, unde lucrează, stă să critice ce fac oamenii în România.

Înainte de a începe să povestesc despre cele doua manifestări ale profesorului Apetrei, aș dori să-mi spun și eu umila părere despre profesori în general. Indiferent că ești sau nu de acord cu un alt profesor, trebuie să existe un minim de respect profesional. Însă, în cazul domnului Apetrei respectul profesional despre care vorbește chiar el însuși, lipsește, sau cel puțin predomină un complex de superioritate și o atitudine de bădăran. Iar când începi să spui fake news despre un coleg pe care, în mod ironic, îl acuzi de răspândirea de fake news, înseamnă că ai o problemă. Veți înțelege imediat la ce mă refer.

Voi începe cu cazul profesorului Rafila. Ei bine, domnul profesor virusolog Cristian Apetrei, plictisit de situația Statelor Unite ale Americii, unde locuiește și profesează, se trezește să îi ceară demisia profesorului și actualului ministru al sănătății din România, Alexandru Rafila. De ce? Pentru că, după părerea și declarația domnului profesor Rafila, dacă ar apărea niște noi tipuri de vaccin, mai apropiate de vaccinurile tradiționale, populația ar putea fi mai receptibilă la vaccinare. Pentru asta, domnul profesor Apetrei îi cere demisia unui ministru dintr-o altă țară decât cea în care locuiește dânsul, și aruncă direct vina pe el pentru decesele care vor veni în valul 5 (de unde știe că vor fi multe decese?), și “datorită unei combinaţii de impostură, incompetenţă şi prostie a celor care ar fi trebuit să-i protejeze.[13]

Mă întreb acum, de ce nu cere și demisia lui Fauci pentru toate nenorocirile din America? Că până la urmă, acolo trăiește și tratează, iar americanii continuă să moară sau să suprasolicite sistemul medical. Uite, conform unui articol de pe Yahoo Life, în America erau vaccinați doar 58.5% din populație în data de 12 noiembrie 2021, lăsând 60 de milioane de oameni nevaccinați. Mai mult, Fauci a declarat, pentru New York Times, că imunitatea celor vaccinați începe să scadă la câteva luni după vaccinare, ceea ce ar duce nu doar la infectare și spitalizare, dar chiar și la deces, incluzând toate grupele de vârstă. Și, conform acestor date pe care le-a preluat din Israel, ar trebui să se treacă rapid la booster.[14] Așadar, de ce nu-l trage de urechi pe Fauci? Ce treabă are cu noi?!

De asemenea, îl întreabă pe Rafila dacă a auzit că vaccinurile au eficacitate:

– de aproape 100% faţă de varianta iniţială a COVID-19;
– de 90% faţă de varianta Delta;
– faţă de omicron, vaccinarea cu două doze reduce cu 35% riscul de infecţie severă şi moarte, iar boostul o reduce cu 70%.

Este un om foarte sigur pe el, deși alte studii, pe care le-am mai prezentat și eu în alte articole, arată că altele sunt procentele. Dar așa o fi! Apetrei știe mai bine. Apetrei for president!
În fine, continuă să-l tragă de urechi pe Rafila, să-l întrebe dacă nu îi e rușine, că nu a făcut nimic pentru acest pericol major care se vede de pe Marte.

Trecând mai departe, individul îl ia și pe profesorul Vasile Astărăstoae la rost, acuzându-l că răspândește fake news, în timp ce el însuși răspândește fake news despre prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae.[15]

Că tot vorbeam despre fake news, trebuie să luăm în considerare și site-ul ziare.com și pe domnul Teodor Ștefan, cel care în articol a scris că:

Profesorul Vasile Astărăstoae a avut o nouă ieșire publică în care a minimizat importanța vaccinării și a normelor sanitare restrictive, menite să împiedice răspândirea COVID.

Reputatul medic legist Astărăstoae s-a evidențiat încă de la începuturile pandemiei cu teorii conspiraționiste legate de presupuse tentative ale autorităților de a accentua inutil gravitatea bolii.

Apoi a avut mai multe pledoarii publice în care i-a îndemnat pe oameni să nu se vaccineze și chiar să dea statul român în judecată.

Ei bine, că tot a adus vorba de dat în judecată, cred că dacă prof. Vasile Astărăstoae l-ar chema în instanță pe domnul autor, ar câștiga fără mare efort. Oricine l-a urmărit îndeaproape pe prof. Astărăstoae poate confirma că toate cele spuse de autorul mai sus menționat sunt absolut false și defăimătoare. Marius Tucă este cu siguranță unul dintre cei care ar putea dovedi așa ceva, avându-l ca invitat în emisiunea sa în mai multe rânduri pe prof. Astărăstoae. Ba mai mult, ceea ce a spus prof. Astărăstoae s-a adeverit. A spus că pandemia nu se va sfârși dacă purtăm masca, și așa a fost. A spus că virusul nu circulă cu pașaport și lockdown-ul nu va opri pandemia, și așa a fost. L-aș ruga, prin intermediul acestui articol, pe domnul Teodor Șerban să-mi dovedească contrariul și să își argumenteze și dovedească spusele, pentru a verifica cine transmite de fapt fake news.
Linkul pe care l-a pus la fraza “i-a îndemnat pe oameni să nu se vaccineze” este ceea ce se numește click-bait, și trimite către un articol[16] în care nu apare nicio dovadă că prof. Astărăstoae i-ar fi îndemnat pe oameni să nu se vaccineze, ci explicația dânsului că el, personal, nu dorește momentan să se vaccineze. Mai mult, acel articol conține un alt fake news, care spune că prof. Astărăstoae este un “cunoscut militant impotriva vaccinurilor”. Nimic mai fals! L-am văzut în nenumărate rânduri spunând că nu este împotriva vaccinurilor, ci doar împotriva acestui vaccin, dar numai în ceea ce îl privește pe dânsul, nu pe alții. Chiar și dacă ar fi vorba de aceste vaccinuri ARNm, domnul profesor a spus că “”eu aștept dacă va fi nevoie când mă vaccinez acele vaccinuri chiar prin această tehnologie, deși nu prea am încredere în ea dar asta este o problemă strict personală”. Domnii de la ziare.com, vă contraziceți singuri!

MAI MULT! Chiar în articolul în care Teodor Șerban ar fi vrut să arate că prof. Astărăstoae îi îndeamnă pe oameni să nu se vaccineze, scrie că domnul profesor a declarat: “”Nu ma voi vaccina. Eu nu dau sfaturi.” Cu alte cuvinte, este fix invers față de ceea ce încearcă domnul jurnalist să dovedească.

Revenind acum la prof. Apetrei și articolul pe care l-am oferit prima oară despre declarațiile dânsului față de prof. Astărăstoae. Acesta începe să spună că prof. Astărăstoae alege “să poarte masca la fel ca orice huţupan de pe la meetingurile șoșociste. Asta e. Atâta poate fiecare. Probabil că eu, ca reprezentant al “progresismului universitar American” la care se referă domnul Profesor, sunt mai intolerant, motiv pentru care mă văd nevoit să mă pun de-a bățul.” Nu înțeleg un lucru. De ce îl interesează cum poartă masca un medic care s-a retras din activitate și nu este implicat în gestiunea pandemiei? De ce are impresia că este mai presus de domnul prof. Astărăstoae sau de domnul prof. Rafila? Într-adevăr, ar putea să ne scutească pe noi, ăștia inculți, și să își vadă de americanii inteligenți și progresiști care nu știu care-i capitala Italiei sau pe ce continent se află Irak-ul pe care l-au bombardat.

De asemena, nu înțeleg care-i problema domnului Apetrei cu faptul că prof. Astărăstoae își afișează mândru credința și și-o apără cu demnitate, așa cum ne arată un alt articol de pe ziare.com[17]. Este o rușine să fii creștin? Sau să fii religios? Acesta afirmă: “Ca bioetician și ca bun creștin, Profesorul Astărăstoae are obligația să vină și să spună că regretă faptul că nu a ascultat vocile celor câteva sute de mii de medici și cercetători din toată lumea, care s-au implicat în această bătălie și care de doi ani de zile se află pe o poziție diametral opusă cu cea a domniei sale.” Păi, de ce are obligația asta? A fost implicat direct, ca oficial, în gestiunea pandemiei? Domnul profesor și-a expus opinia personala și profesională atunci când a fost întrebat, și faptul că nu a ascultat contrazicerile repetate ale sutelor de mii de medici și cercetători dă dovadă de inteligență. De fapt, medicii și cercetătorii ar trebui să își ceară scuze că ne-au amețit cu multe teorii contradictorii. În schimb, ce a spus prof. Astărăstoae s-a adeverit și a rămas în picioare.

Cred că domnul profesor Apetrei nici nu l-a urmărit pe prof. Astărăstoae, o fi văzut ceva în ultimul timp și s-a găsit să se bage în seamă. Mă îndoiesc că a urmărit toate emisiunile minunate în care a apărut prof. Astărăstoae și pe care le-am pus într-un articol[18]. Cred că înainte să învinuiești un om și să-l denigrezi în public, este bine să îi cunoști bine poziția și să fii bine informat, așadar îl invit prin intermediul acestui articol și pe domnul profesor Apetrei să se uite la emisiunile pe care le-am prezentat în articolul pe care l-am menționat.

În completare, dar și spre încheiere, vreau să spun că nici măcar nu este singurul atac la adresa prof. Astărăstoae. Acesta (prof. Apetrei) l-a mai luat la rost pe prof. Astărăstoae, numindu-l patafizician.[19]

Ar mai fi multe de spus, însă mă opresc aici.

Rămâneți coerenți, obiectivi, sinceri și bine informați! Verificați tot, chiar și ce scriu eu aici.

Până data viitoare!


[1] https://www.cristoiublog.ro/analiza-medicilor-demagogi-partea-i-laura-ghibu-si-derapajele-grave/

[2] https://psnews.ro/adevarul-despre-octavian-jurma-apostolul-lockdown-ului-in-romania-nu-este-epidemiolog-nici-medic-cu-drept-de-practica-si-nici-cercetator-stiintific-509217/

[3] https://www.cristoiublog.ro/analiza-medicilor-demagogi-partea-i-laura-ghibu-si-derapajele-grave/

[4] https://www.riseproject.ro/articol/institutul-de-boli-inventate/

[5] https://www.riseproject.ro/articol/spitalul-meu-de-stat/

[6] https://www.cristoiublog.ro/statisticile-eronate-ale-cioclilor-apocaliptici/

[7] https://www.cristoiublog.ro/pandemia-a-scapat-de-sub-control-la-fel-si-autoritatile/

[8] https://www.cristoiublog.ro/experti-in-predictii-apocaliptice/

[9] https://www.stiripesurse.ro/atat-de-specialist-este-octavian-jurma-calcula-ca-tulpina-omicron-va-fi-dominanta-in-romania-inca-de-saptamana-trecuta-iar-inps-ii-da-in-cap-cu-datele_2171715.html

[10] https://www.cristoiublog.ro/statisticile-eronate-ale-cioclilor-apocaliptici/

[11] https://www.cristoiublog.ro/explozia-cazurilor-problemele-spitalelor-si-proasta-gestiune-a-pandemiei-partea-a-doua/

[12] https://www.cristoiublog.ro/experti-in-predictii-apocaliptice/

[13] https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/un-virusolog-din-sua-ii-cere-demisia-lui-alexandru-rafila-critici-dure-la-adresa-ministrului-sanatatii.html

[14] https://www.yahoo.com/lifestyle/dr-fauci-just-issued-urgent-201846228.html

[15] https://ziare.com/social/antivaccinist/astarastoae-antivaccinist-masca-sub-nas-cristian-apetrei-medic-sua-1710905

[16] https://ziare.com/stiri/scandal/vasile-astarastoae-pledoarie-anti-vaccin-bicepsii-mei-nu-se-compara-cu-cei-care-apar-la-tv-si-nu-vreau-sa-ma-fac-de-ras-1657882

[17] https://ziare.com/stiri/instanta/vasile-astarastoae-ii-indeamna-pe-credinciosi-sa-dea-statul-in-judecata-1636680

[18] https://www.cristoiublog.ro/un-altfel-de-playlist-fata-de-cel-de-la-tv-si-radio-actualizat-15-mai-2021/

[19] https://www.dcnews.ro/un-profesor-de-microbiologie-din-pittsburgh-il-declara-pe-vasile-astarastoae-expert-pandemic-absolut_832656.html