Când doi doctori se ceartă, cine câștigă?

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Un nou articol a fost lansat pe 5 iulie 2020 pe o platformă de știri online, referitor la măsurile luate de doctorul Gheorghe Borcean, actualul președinte al Colegiului Medicilor din România și fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae. )

Ei, dar ca să vezi! Titlul spune că prof. Vasile Astărăstoae este cercetat de Colegiul Medicilor, dar articolul în sine spune că dr. Borcean de fapt face o aluzie, „fără să îl numească explicit pe Astărăstoae”.

Bun. Să spunem că dânsul îl atacă pe prof. Astărăstoae (și pe mulți, mulți alții, tot personalități mari în medicină, atât în România cât și în străinătate). Îl atacă cu ce argument, mai exact? Că se inspiră din Kant, Aristotel, Spinoza și Rawls? Va să zică, ce anume a spus sau a făcut domnul profesor Astărăstoae atât de grav? Că și-a spus opinia? Nu are voie? De ce? Va să zică, numai ce spun unii este adevărat, iar ceilalți, medici de renume, nu au voie să spună o părere?

De fapt nu-i o părere. Spre deosebire de explicațiile oficiale care sunt bâlbe și care se contrazic între ele, care nu răspund poporului sau altor persoane în afară de cei care le dau dreptate, explicațiile domnului profesor Astărăstoae și a celorlalți doctori au venit cu niște explicații științifice și LOGICE.

Sunt multe întrebări simple la care oficialii ar fi putut răspunde clar, cu dovezi, dar nu le-au oferit, le-au ocolit. În schimb, oficialii cenzurează alte opinii până nu sunt “discutate și validate” de forurile academice. Bun, așa spune Codul Deontologic. Dar din acest Cod Deontologic luăm doar ce ne convine? Sigur nu mai sunt și alte aspecte de luat în calcul? Întreb, sunt un om curios și îmi place să aflu lucruri noi în fiecare zi.

Colegiul Medicilor poate sancționa membrii săi care au abateri de la Codul Deontologic, avertizează președintele CMR.” Dacă prof. Vasile Astărăstoae s-a retras din activitate, mai poate fi sancționat? Nu știu, de aceea întreb. Sau este vreun articol-glumă?

Repet, domnul dr. Borcean vorbește în numele tuturor medicilor sau doar în numele celor care sunt de acord cu dânsul? Ce faci cu cei care nu sunt de acord, sau au altă opinie? Nu mai este vorba de drepturi egale? Îi cenzurezi până se ajunge la un consens în timp ce, spun ei, “țara arde”? Deci până vor termina ei de discutat și validat, poate să treacă pandemia, eventual trece și criza economică.

Există în lume comisii de cercetare a abuzurilor? Din câte știu, da, dar poate mă înșel. Există în lume încă discuții despre natura virusului, despre eficacitatea testului, despre carantină, despre vaccin? Există. Dacă se ajungea la un punct comun, și toată lumea era de acord mai puțin prof. Astărăstoae, atunci era cu totul altceva. Dar în acest moment, în lume încă se discută, se investighează. Deci nu poți să vii să spui că deții adevărul doar pentru că ești președintele Colegiului Medicilor din România, când în toată lumea adevărul este încă discutat. Și aici mă refer la medici, nu la cei cu conspirații.

Să nu cumva să se facă confuzia asta, cum că aș fi vreun alt conspiraționist. Nu, sunt doar un om care caută răspunsuri pertinente, logice, eventual și niște dovezi, nu doar numere afișate pe ecranele de la TV și din presa “oficială”. Le aștept din partea medicilor, nu din partea conspiraționiștilor. Sunt un om care încearcă să înțeleagă de ce în alte pandemii nu s-au luat măsuri atât de drastice, deși virușii erau mai mortali. Sunt un om care încearcă să înțeleagă de ce în timpul gripei sezoniere cunosc cel puțin 10 persoane care au gripă, dar în timpul acestei pandemii nu cunosc nicio persoană.

Nu, nu spun că dacă nu văd persoane infectate nu există virusul. Spun doar că dacă acest virus ar fi atât de ușor de transmis, nu mai trebuia să mă sperie cifrele prezentate la TV, le vedeam și eu printre prieteni, le vedeau și prietenii mei la prietenii lor și lumea nu mai avea nevoie de cifre înfricoșătoare la TV ca să își dea seama că da, acest virus chiar se răspândește rapid și este foarte periculos. Dacă vedeam cu ochii noștri, vă asigur că toată lumea lua măsuri de protecție și fără să fie nevoie de amenzi și toată această mascaradă.

Și în timpul unei gripe sezoniere lumea conștientă se ferește de ea și se teme să nu facă gripă, lumea nu iese din casă din proprie inițiativă, nu se expune decât când este absolut necesar (sau imperios cum îi place domnului să spună), beau ceaiuri, iau vitamine, se odihnesc pentru a-și întări imunitatea, ba chiar mulți se vaccinează de gripă, mulți se vaccinează știind că nici acel vaccin nu le garantează că nu vor lua virusul gripal, dar măcar scad șansele de a te îmbolnăvi. Este logic. Iar științific, este încă dezbătut. Deci până se va rezolva cu știința (care încă nu are răspunsuri la multe întrebări) mă voi baza pe logică.

În loc să cenzureze lumea, ar putea veni cu detalii și dovezi despre locurile unde au fost făcute testele, de câte ori au fost făcute, despre erorile pe care le oferă testul și eventual, să ne explice când au venit așa deodată atâția oameni să se testeze (din proprie inițiativă?!). Mii de oameni s-au trezit să își facă testul într-un timp record, deși tot în acest timp foarte mulți deja sunt plecați în vacanțe.

Că tot am adus vorba despre eficacitatea testului, de ce nu se spune că domnul Kary Mullis, cel care a creat testul, a spus că nu este eficient pentru infecțiile de tipul coronavirus? De ce, acum după ce a murit domnul Kary Mullis (chiar anul trecut, în august 2019) și nu mai poate să spună el însuși ce a vrut să spună, apar noi știri cum că nu domnul Mullis a făcut acea afirmație, ci altcineva care vorbea despre acest test?

Revenind acum în încheiere despre prof. dr. Vasile Astărăstoae și dr. Borcean. Domnul doctor Borcean, actualul președinte al Colegiului Medicilor, probabil uită cât s-a luptat prof. Astărăstoae pentru drepturile medicilor și ale pacienților și înainte de Covid-19!

Vrem doar răspunsuri și dovezi, nu cifre fără explicații și amenințări. Este tot ceea ce cerem.

Răspunsul întrebării din titlu ar putea fi simplu, dacă ne luăm după ce găsim pe website-uri sau în presă. Cu alte cuvinte, se pare că în acest caz, câștigă presa miluită.

În prima parte a articolului despre acest caz vă spuneam că pe 5 iulie 2020, conform celor de la DcNews, actualul președinte al Consiliului Medicilor, domnul doctor Gheorghe Borcean îl atacă pe prof. dr. Vasile Astărăstoae că… nu știm nici măcar de ce îl atacă sau dacă îl atacă, articolul scris fiind atât de vag și de manipulator încât arunca oamenii în confuzie.

În titlu scrie că prof. dr. Vasile Astărăstoae este cercetat de Colegiul Medicilor, însă în articol scrie că domnul profesor nu este numit direct, doar se face o aluzie la dânsul. Titlul, în acest caz, intră în categoria numită „click-bait”, în traducere însemnând un titlu care este folosit pe post de momeală pentru a atrage lumea să vizualizeze articolul. În schimb, articolul în sine nu doar că diferă de titlu, dar nici nu oferă sursa, ceea ce eu aș numi lipsă de profesionalism.

Pe lângă presupusul atac la profesorul Astărăstoae, articolul cu pricina ne spune că izolarea este justificată medical, etic și legal, tot conform Colegiului Medicilor. Aici intervine însă un lucru foarte interesant. Conform unor alte două articole publicate pe alte două website-uri în data de 17 iunie și respectiv 18 iunie 2020, tot Colegiul Medicilor spunea că „panica indusă de Guvern în rândul populației a reușit să ucidă. S-a murit mai mult de infarct, de ocluzii și de cancer” citându-l tot pe dr. Gheorghe Borcean, actualul președinte al Colegiului Medicilor din România. Citatele nu știm exact de unde provin, nefiind precizată sursa sau momentul în care aceste declarații ar fi fost făcute, iar cititorii parcurg astfel o minunată călătorie în lumea presei fie miluite, fie lipsite de profesionalism. Cele două articole chiar intră în detaliu, spunând că măsurile luate de guvern au fost dezastruoase din punct de vedere medical și etic.

Cu alte cuvinte, în mai puțin de trei săptămâni Colegiul Medicilor în frunte cu dr. Gheorghe Borcean își schimbă radical afirmațiile. Și uite așa, România stă și se scarpină în creștet, încercând să mai înțeleagă ceva.