Panica, panica! Murim!.. dar murim prosti ma, asta-i mai trist.

Pe la inceputul lunii Februarie, cand lumea intrase in panica datorita acestui Coronavirus, am dat peste un articol foarte interesant, foarte bun, scris de Horia Mihai Bădău, Lect. dr. la Universitatea din București, Profesor-cercetător la Universitatea din Nisa, Cercetător Științific Principal la Laboratorul SIC.Lab Mediterrannee, Nisa.

Apoi, in urma unei discutii, am mai aflat ceva interesant despre acest Coronavirus.

Astazi, dupa un alt val de panica si noile stiri bomba din presa, am verificat din nou blogul domnului Horia Mihai Badau, unde a scris ultimele update-uri.

Va dau in ordine articolele:

1. https://horeabadau.ro/2020/01/25/de-ce-nu-ar-trebui-sa-ne-speriem-de-virusul-ucigas/

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Severe_acute_respiratory_syndrome

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Severe_acute_respiratory_syndrome-related_coronavirus

4. https://horeabadau.ro/2020/02/22/acum-ar-trebui-sa-ne-fie-teama-de-coronavirus/

In concluzie…. Coronavirus (adica SARS si SARS-CoV) nu este un virus nou, nu este prima oara cand se declanseaza acest virus, si tot din China a venit si in trecut. Nu cred ca ar fi cazul sa incepem cu teoriile conspiratiei, ca guvernul x si y a creat acest virus pentru a scapa de populatie (desi faptul ca lumea este suprapopulata, in special China, este un lucru luat in considerare de toate tarile si puterile lumii, si la fel, nu-i ceva nou. Si noi ne raspandim precum un virus, doar ca suntem mai periculosi decat oricare alt virus si omoram nu doar oameni, ci si animale si toata planeta). La fel cum a fost si cu gripa aviara si gripa porcina, AH1N1 (https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza_A_virus_subtype_H1N1).

Da, am citit ultimele update-uri scrise de catre domnul profesor Horia Mihai Badau, am mai urmarit si pe domnul profesor Vlad Ciurea, si pe domnul profesor Manfred Spitzer si multi altii.

Pe langa ce stiu ca se intampla in spatele acestor stiri bomba de la alti oameni, stiu cum sta si treaba cu mizeriile publicate de mari edituri, cum a fost controversata carte “Epoca Intunecarii: Cum a distrus Crestinismul lumea clasica“, unde la fel a avut loc o dezbatere interesanta cu niste oameni care au ceva de spus in legatura cu asta, ba chiar m-am consultat cu alti istorici ai religiilor si mi-am dat seama ca se publica material de proasta calitate si prezentata tot cu titluri pompoase chiar pe coperta (citez: CARTEA DE ISTORIE A ANULUI 2018 in The Daily Telegraph, The Observer, BBC History Magazine si The New York Times). Carti de istorie mult mai bune sunt publicate de… istorici. La editurile academiilor. Si sunt multe… foarte multe. Doar ca suntem prea lenesi sa cautam. La fel cum a fost mania cu cartile lui Yuval Noah Harari, care desi detine o pozitie importanta in lumea academica spre deosebire de doamna Nixey (autoarea cartii “Epoca Intunecarii” care este doar jurnalista de profesie), a fost foarte contestat de lumea academica. La fel si cu mania cartilor lui Jordan B. Peterson in care ne dadea sfaturi cum sa ne traim mai bine viata, in cartea “12 Reguli de Viata: Un antidot la haosul din jurul nostru” si care la 2 ani dupa publicarea cartii aproape era sa moara ca prostul intr-un spital din Rusia din cauza adictiei de benzodiazepine si o dieta tampita. La fel si cu acest trend despre parenting despre care scriam pe blog, cu indivizi care dau sfaturi de parenting fara sa aiba copii.

Si nici la editurile mai mici pe care la inceput le respectam nu e diferit, acum s-au bagat “pe combinatii” cum se zice, cu tot felul de oameni corupti din lumea academica. Un bun exemplu este cartea lui Emanuel Iavorenciuc, “Ordinul Templierilor“, unde am avut ocazia sa-l cunosc atat pe autor, cat si sursele sale si tot ce se afla in spatele acestei carti de 2 lei, plina de plagiat si erori istorice. Dar atat timp cat se vinde, oamenii de mai sus se vor asigura ca ramane asa, lasand la o parte etica si deontologia academica (cum crezi bai Franz ca avem atatia politicieni cu studii superioare si diplome la tot felul de facultati si ei habar n-au nimic?).

Cand o carte este prezentata ca best-seller, eu o evit. De ce? Best seller nu inseamna ca este bun, inseamna ca este bine vandut. Cum sunt manelele, care au mai multe vizualizari pe youtube decat Ray Charles, Janis Joplin, Edith Piaf etc. Asta este “consumerism”, traim in capitalism, iar atat timp cat banul se invarte, nu se mai pune pret pe calitate ci pe cantitate. Iar asta se observa la toate domeniile, inclusiv la cele de lux (trabucuri, tutun de pipa, parfumuri, haine.. mai ales la brandurile mari) dar si la viata de zi cu zi, in special la alimente care sunt de calitate foarte proasta dar noi le cumparam atat de mult de parca ne pregatim pentru o perioada de razboi si ne umplem casele cu mancare sa ne ajunga pentru 10 ani.

Suntem prosti ma… de fapt, sunteti prosti ma! Si mai pacat este ca o sa muriti asa daca nu faceti o schimbare. Stiu ca-i greu sa citesti 10 carti academice, mai degraba citesti un best-seller pentru ca este mai usor, dureaza mai putin si nah… te apuci si tu dup-aia sa dai sfaturi din lectura pe care ai citit-o. Desi astazi avem mai multa informatie decat oricand si acces mult mai usor, unde oricine poate sa se documenteze, suntem la fel de prosti.

Revenind la Coronavirus si ce a postat domnul Horia Mihai Bădău. Cum spune si dansul si cum spun si altii, da, va intra in Romania (cum au intrat si ceilalti virusi de la animale, cu denumirile “gripa porcina”, “gripa aviara”). Gandeste-te ca in China si alte tari unde exista piete unde se vinde carne tinuta in conditii mizere, evident ca vor tot aparea virusi. Insa exista deja vaccin pentru Coronavirus. Il vom avea si noi. Pana atunci, avem gripa sezoniera, care face mai multe victime si national si mondial. Si apoi avem fake news-urile si alte mizerii care ne imbolnavesc, precum stresul care ne distruge imunitatea si ne lasa vulnerabili la virusi (despre asta vorbea si prof. dr. Vlad Ciurea).

Este o perioada nebuna si nu exista un sigur factor al mortalitatii la nivel mondial, degeaba interzic astia fumatul si altele, cand ce ar trebui interzis cu adevarat este foarte legal si chiar incurajat. Dar asta este lumea in care traim. 🙂 Si lumea ma intreabaa de ce sunt depresiv sau pesimist. Pentru ca sunt atent!

15319268_1330089357003382_5871161210086215791_n

13001117_1146627068682946_8794832610369828991_n

67748734_10162886080995377_2549888441156370432_o

Leave a Reply