Cultura la protap

* un articol mai vechi, preluat de pe vechiul blog

L`am urmarit in seara asta pe unul dintre Romanii mei preferati, care m-a si inspirat sa scriu acest post. Vorbesc de unicul si minunatul domn Cristian Tudor Popescu. Intotdeauna mi-a placut de el. Este printre ultimii intelectuali ai Romaniei.

Minti de valoare au fost si inca mai sunt.. Pruteanu cu a lui nebunie, Valentin Stan si chiar Oreste Teodorescu intr-o varianta mai tinara sunt Romani pe care ii respect cu toata fiinta pentru ca mi-au pus intotdeauna mintea la lucru.

De ce am numit acest post Cultura la Protap ? Pentru ca tocmai vorbeam cu un prieten despre acest subiect si era in discutie ideea ca intelectualitatea nu tine de foame. Pentru oameni precum cei enumerati mai sus, intelectualitatea este sursa principala de existenta. Am numit acest post Cultura La Protap pentru ca intotdeauna ne vom invarti in jurul unui subiect care pana nu se incinge nu il vom putea intelege. Omu’ asta zice ca`i fumat subiectul dar atat timp cat nu este inteles cred ca mai trebuie sa rotim.

In ziua de astazi se nasc intr-o viteza extraordinara sute de pseudo-intelectuali care incearca sa intoarca pe dos ceea ce sute de minti stralucite abia au reusit sa stabilizeze. Gandirea moderna, strict materialista si cum spun ei mai degraba, ‘realista’, nu face decat sa ne desparta de acele esente ale vietii atat de importante civilizatiei. Ca daca nu erau atat de importante, cine mai stia acum sa faca diferenta dintre un bine individual si unul, sa zicem, comunitar ? Uita-te la politica de astazi si vei intelege ce probleme stau la baza acestei tari. Sa nu mai zic de acea… cunoastere de sine. Ha ha !

Romanul este un taran din tata`n fiu. Problema in Romania si de altfel in lumea moderna, este ca omul este prea lejer pentru a-si bate capul cu probleme existentiale. Foarte putini se nasc sa cunoasca lumea, cei mai multi doar traiesc in ea.  E o diferenta intre a avea de mancare si a avea Lamborghini Gallardo. Romania cere Lamborghini cand experienta lui de viata nu face nici un colt de paine… dar sa nu`i zicem experienta de viata, ca romanul asa taran cum este se descurca si cunoaste viata si problemele ei mai bine decat oricine. Hai sa`i spunem… experienta de esenta. Pentru ca viata este mai complexa decat pare si nu doar munca si bodega sunt singurele directii in care o poate lua omul. Daca e sa intram in discutii de esenta metafizica s.a.m.d. vom ajunge sa stim ce vrem noi sa stim nu ce este cu adevarat.

Cine mai da acum 40 lei pe o Biblie ? Majoritatea stau pe forumuri si incearca sa sublinieze tot felul de erori in ea pentru a o demola. Stiu foarte bine… am fost unul dintre ei ! Dar omul evolueaza si pe masura ce inainteaza in varsta incepe sa observe anumite detalii pe care tanarul intelectual de pe forum nu le vede. Si cum cineva odata imi spunea, legat de Biblie, sa ma bucur de ea si sa imi ofere eliberarea spirituala de care se bucura de 2000 ani atatia oameni, la fel va spun acum de orice carte, ziar si ambalaj. Informatia este importanta. Cultura este importanta. Altfel, traind ca oamenii lui Darwin, vom ajunge tocmai la nivelul stramosilor nostri si ne vom scarpina in crestet cand vom vedea, poate, intr-o zi cu soare… o lumina mare pe cer !

Discussion

  1. Trackback: Best of Pruncu | Pruncu January 21, 2014
  2. Trackback: Selly, tinerii, prezentul si viitorul | Pruncu December 30, 2019

Leave a Reply