Sursa: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/dieta/7-motive-pentru-care-iti-este-foame-chiar-si-dupa-ce-ai-mancat-1069318?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=&utm_campaign=newsletter_25217
Probabil ti s-a intamplat sa mai ai senzatia de foame chiar si dupa ce ai mancat ceva copios si sa te intrebi apoi de ce reactioneaza organismul in acest mod.
Iar explicatia e simpla: unele obiceiuri alimentare sau unele ingrediente din alimente pot induce in eroare corpul in ceea ce priveste senzatia de satietate, astfel ca acesta nu “isi mai da seama” ca a primit suficienta hrana.
Pentru a evita aceasta situatie este bine sa cunosti imprejurarile in care organismul tau reactioneaza asa. Men’s Health te lamureste.
1. Bei prea multe lichide dulci
Sucurile, mai ales carbogazoase, si ceaiurile din comert – lichidele dulci in general – contin o mare cantitate de sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, iar cercetari recente realizate in cadrul unei universitati din San Francisco au aratat ca fructoza poate pacali creierul pentru a “cere” mai multa mancare, chiar si atunci cand esti satul.
Acest lucru este posibil deoarece fructoza impiedica organismul sa reactioneze la leptina, hormonul responsabil cu senzatia de satietate, care transmite creierului semnalul ca ai mancat suficient.
2. Consumi conserve
Multe alimente conservate au un continut ridicat de bisfenol A, sau BPA, substanta care in ultimii ani a starnit controverse si ceva ingrijorari, potrivit Administratiei americane pentru Alimente si Medicamente. Printre altele, expunerea la BPA poate influenta negativ rolul leptinei, conform unor cercetatori de la Harvard, ducand la pofte alimentare amplificate si la obezitate.
3. Nu mananci suficient la micul dejun
Faptul ca micul dejun constituie cea mai importanta masa a zilei este deja destul de cunoscut, insa unele persoane mananca in continuare putin la aceasta masa sau chiar sar peste ea. Iar acest lucru este gresit, deoarece un mic dejun copios face ca oscilatiile glicemiei sa fie mai mici pe parcursul zilei, ceea ce duce la mai putine pofte culinare bruste si intense.
Dupa cum arata un studiu realizat timp de patru ani, cu ajutorul a 6.764 de persoane sanatoase, cei care au consumat doar in jur de 300 de calorii la micul dejun au acumulat de aproape doua ori mai multe kilograme in plus fata de cei care au mancat aproximativ 500 de calorii, sau chiar mai mult, la aceasta masa.
4. Sari peste verdeturi
Verdeturile sunt bogate in complexul vitaminic B, in special in acid folic, protejand organismul de depresie, oboseala si de cresterea in greutate. Conform unui studiu, cei care aveau un nivel ridicat de acid folic au pierdut de 8,5 ori mai mult in greutate decat cei care aveau un nivel scazut din aceasta vitamina in organism.
In plus, verdeturile sunt bogate in vitamina K, un alt nutrient care regleaza glicemia si cantitatea de insulina eliberata de pancreas, ajutand la inabusirea poftelor culinare. Cele mai bune surse sunt salata verde, spanacul, varza.
5. Nu bei ceai negru
Un alt studiu a aratat ca persoanele care au baut o ceasca de ceai negru dupa ce au consumat diverse alimente, in special unele bogate in carbohidrati, au reusit sa isi reduca nivelul glicemiei cu 10%, pentru doua ore si jumatate dupa masa, ceea ce inseamna ca s-au simtit satule mai mult timp si au avut mai putine pofte alimentare.
Cercetatorii sunt de parere ca polifenolii din acest ceai sunt substantele care au rolul de a suprima foamea.
6. Nu te hidratezi suficient
Deshidratarea poate fi confundata deseori de catre organism cu foamea. Daca tocmai ai mancat si inca iti este foame, bea un pahar cu apa inainte sa mananci mai mult si s-ar putea sa vezi ca pofta ta se atenueaza.
7. Esti plictisit
Uneori se intampla sa mananci doar pentru ca te simti plictisit, fara sa iti fie foame. Pentru a-ti da seama despre care din variante este vorba, imagineaza-ti o friptura sfaraind pe gratar. Daca intr-adevar iti este foame, friptura ti se va parea tentanta. Daca insa nu o vei gasi asa, cel mai probabil ai nevoie de o activitate care sa te acapareze, nu de o alta masa.