Masca în spații deschise. Unde mi se pare corect, unde nu

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Sper să nu dezamăgesc lumea, dar vreau să fiu corect, iar atunci când o măsură este corectă, este bine să ținem cont de ea. Însă, este important când și unde este aplicată.

La fel ca și până acum, purtarea măștii în spații închise și păstrarea fizică de 1.5m mi se par de bun simț. Chiar dacă nu ne place, chiar dacă unora li se par și aceste măsuri aberante, ele sunt totuși de bun simț, măcar să nu-i deranjăm pe alții care sunt mai speriați (din păcate). Puteți spune că nu moare nimeni dacă nu poartă mască, dar la fel putem spune că nu moare nimeni dacă poartă mască timp de 30 de minute când intră în supermarket să își facă niște cumpărături, fiindcă acolo există un număr mare de oameni într-un spațiu închis. Asta cu toate că niciun studiu nu arată că supermarketurile sau hypermarketurile ar fi locuri de unde ar fi pornit cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. La fel cum nu cunoaștem niciun caz al unui lucrător comercial sau casier care, deși intră în contact cu sute de persoane pe zi într-un spațiu închis, ar fi fost infectat. La fel, nici în cazul restaurantelor sau teraselor nu există dovada că acestea ar fi declanșat infectări ale clienților sau ale personalului.

În cazul restaurantelor, după părerea mea, masca nu este necesară atât timp cât se păstrează distanța între mese, chelnerul poartă mască, cei din bucătărie la fel (deși nu îmi pot închipui cum este să porți mască într-o bucătărie unde temperaturile sunt ridicate și nu există aer condiționat, care la rândul său, cică nu este bun pentru că răspândește virusul).

Iar acum, să ne gândim la spațiile în aer liber.

Nu voi spune nimic despre evenimentul de la Cluj, fiindcă acolo nu este nimic de comentat, a fost doar o imbecilitate, iar CTP probabil nu își luase tratamentul în acea zi când a făcut acel spectacol penibil și revoltător.

Bun. Ni s-a spus că trebuie să purtăm mască în aer liber acolo unde este aglomerație. Păi, în acest caz, în București ar trebui să se poarte mască cam peste tot, fiindcă Bucureștiul este sufocat de mult timp din cauza aglomerării. Cu toate acestea, am văzut persoane care purtau mască în aer liber în București cu mult înainte să vină această decizie. Ipohondria este și ea o boală. Iar explicațiile medicilor referitoare la purtarea îndelungată a măștii, în special a celei chirurgicale, nu este recomandată. Mai mult, nu este recomandată să fie purtată de către persoanele cu diverse afecțiuni și în niciun caz în timp ce facem sport. În astfel de cazuri, masca face mai mult rău decât bine. Însă, persoanele care purtau de bună voie mască pe stradă, în București, la 36-38 de grade, sunt responsabile pentru propria sănătate. Și mi se pare ciudat, fiindcă vorbind tot despre București, toată lumea se plângea până acum ca aerul nu se poate respira vara din cauza poluării și a căldurii. Personal, când îi vedeam îmi lăsau o senzație de milă și am făcut niște videoclipuri pe data de 20 iulie cu astfel de cazuri.

Bun. Până aici, nimic complicat (sper). Însă mulți și-au pus întrebarea legată de închiderea teraselor după ora 23:00. Aici este diferit. În primul rând, nu terasele ar trebui închise după ora 23:00, ci drumurile foarte aglomerate care duc spre acele terase. Cel mai bun exemplu este Centrul Vechi. Cam toată lumea știe că Centrul Vechi prinde viață în weekend după ora 23:00. Chiar dacă terasele din Centrul Vechi respectă toate condițiile, drumul până la aceste terase este cel problematic. Străzile mici, foarte aglomerate din Centrul Vechi după ora 23:00 (repet, în weekend) sunt problema. Acolo nu prea ai ce face, fiindcă într-adevăr, adevărata distracție începe acolo după ora 23:00 și în unele cazuri se termină la ora 05:00. Acolo lumea este la grămadă, abia poți circula până ajungi la terasă. Așadar, nu este o problemă a teraselor (mă refer, bineînțeles, la terasele care se respectă și își respectă clienții, așa cum au făcut-o întotdeauna, nu în orice bodegă de cartier) ci a spațiilor aglomerate.

De asemenea, purtarea măștii pe plajă, atât timp cât se poate păstra o distanță fizică între șezlonguri, este o aberație. Îmi închipui cum ar fi la nudiști, să-i vedem pe toți dezbrăcați dar cu mască. Bine, și acolo este discutabil. Ca să poți ajunge la șezlong, tot trebuie să treci printre oameni. Și când pleci de pe șezlong să faci o baie în mare la fel. Așadar, ori închid plajele definitiv, ori îi lasă pe oameni să se bucure de concediu în condiții normale. Condițiile impuse pe plajă, oricât am încerca să le găsim o metodă, sunt stupide. Oamenii, după ce au muncit și au tot tânjit după un concediu, la Soare, la mare, la distracție, își vor strica acest concediu, pe banii lor, din cauza prostiei altora.

Decât să îți bați joc de turiști și de proprietarii de restaurante sau plaje sau orice altceva, mai bine le închizi activitatea decât să îi chinui cu astfel de condiții anormale. Astfel de lucruri nu se pot face pe jumătate, la fel cum nici chiriile plătite de proprietari nu au fost la jumătate deși așa ar fi fost de bun simț. Proprietarii se chinuie să își țină afacerile, angajații să își păstreze locurile de muncă iar turiștii să se relaxeze. Îmi pare rău, dar așa-numita perioadă de “relaxare” nu a relaxat cam pe nimeni, ci mai degrabă a enervat pe toată lumea care nu știa cum să fie mai sfânt încât să nu păcătuiască în fața Marelui Covid (sau Marelui Partid?).

În rest, am vrea și noi totuși niște exemple clare de spații unde ar trebui să purtăm mască și unde nu. În stațiile de autobuz? În parc? Pe stradă? Afară la coada de la Taxe și Impozite în Soare la 38 de grade, unde oamenii pot intra înăuntru clădirii doar unul cate unul?

Știți, noi cetățenii suntem mai proști de fel, și avem nevoie de experți care să ne spună cum să facem. Până la urmă, exista un grup, cică de COMUNICARE Strategică, dar nu știu ce fel de comunicare folosesc de nu-i înțelege nimeni când comunică.

* De reținut: Aceasta este strict o părere personală, iar eu nu sunt medic să dau răspunsuri. Eu pot, în cel mai bun caz, să-mi spun părerea folosind logica și cunoștințele minime pe care le am în acest domeniu.