Pentru mine, libertatea de exprimare este sfântă, mai sfântă decât cea de deplasare și multe altele

Articolul a fost publicat inițial pe cristoiublog.ro

Am un blog personal, pe care-mi aștern gândurile, fie ele bune sau rele, sănătoase sau nu, este un fel de metodă terapeutică pe care o folosesc de ceva timp. Nu promovez blogul, îl mai dau din când în când la prieteni, și foarte, foarte rar vorbesc despre politica și religie, însă de când situația actuală a degenerat, și începe să ne limiteze dreptul la exprimare, la opinie, la deplasare, la… atâtea și atâtea… ei bine, asta nu am putut să ignor oricât am încercat (tocmai pentru că lumea vorbește numai despre acest subiect și ajunsese săturată și chiar înnebunită).

Pentru mine, libertatea de exprimare este sfântă, mai sfântă decât cea de deplasare și multe altele. Când am citit că MApN vrea să monitorizeze televizunile, radio-ul și internetul, cumpărând echipamente sofisticate, chiar m-am revoltat și pur și simplu am răbufnit. Oricum cu Facebook-ul am avut probleme de atâtea ori și mi s-au furat drepturile și datele și apoi m-am trezit cu contul închis după ce l-am folosit 8 ani, dar asta este alt subiect. Acum am ajuns să mă tem să mai spun ceva pe Facebook, că să nu mă trezesc iar cu contul închis, am ajuns sa-mi fie frică să-mi expun ideile pe blog (aici da, posibil o urma de paranoia). Nu mă tem că mă amendează, că mă arestează, că mă bate, că mai nu știu ce. Nu. Eu mă tem că munca pe care am depus-o se va pierde. Îmi fac backup des. Nu mi se pare normal să ajungi sa-ti fie frica să-ți expui părerea, mai ales când aceasta nu pune în pericol pe nimeni.

În fine, de ceva timp nu am mai apucat să scriu, ci am stat să citesc și sa-l urmăresc pe domnul Cristoiu pe YouTube, și abia mai pot ține pasul (ceea ce e de bine, fiindcă puține lucruri îmi stârnesc atât de mult atenția încât să petrec mult timp urmărind-le). Sunt de părere că orice scriitor trebuie să citească mai mult decât scrie, sau cel puțin să trăiască mai mult decât pretinde că a făcut-o.

Așadar, voi lasă câteva linkuri care cred că l-ar putea interesa pe domnul Cristoiu, însă nu cred că are timp să le citească și înțeleg perfect. dacă nu are timp să le citească, as vrea doar sa-mi spună ce părere are despre măsurile de cenzură, de monitorizare. Mă refer la cele petrecute în spațiul virtual, fiindcă nu am ajuns încă să fim urmăriți și pe strada.

As dori să-l întrebați, sau chiar să-i sugerați să întrebe un psihoterapeut acreditat, ce se întâmplă dacă omul care este obligat să poarte masca, are un atac de panica și nu mai poate să respire (fiindcă asta se întâmplă la atacurile de panica). Ce se întâmplă dacă un om cu anxietate vede un polițist îndreptând-se către el, și începe să respire foarte repede sau foarte greu din pricina emoțiilor? dacă un om poarta mască în metrou, și are un atac de panică, își dă masca jos și se chinuie să respire, și toți din vagon se panichează crezând că are acest Covid 19… ce se întâmplă?

De asemenea, dacă se poate, să pună întrebarea următoare: în sezonul rece, când vrei să ieși cu cineva și dai telefon la 10 persoane, de multe ori cel putin 2, 3, 4 persoane îți spun „nu pot, am gripă”. Asta știe toată lumea. Deci clar, gripa sezonieră, fără a mai lua în calcul toate așa zisele monitorizări și sesizări și înregistrări oficiale… Când este gripa sezoniera, toată lumea știe că este gripă, toată lumea știe cel puțin 2 sau 3 persoane care stau acasă fiindcă au gripa. Acum, întrebi o sută de persoane și nu are niciuna. Deci, simpla logica ar confirma faptul că acest virus este mult mai puțin contagios decât gripa sezonieră, iar dacă cineva îl are totuși și se simte bine, atunci care e problema? Este un exercițiu de logică. Plus, numărul vindecărilor este mai mare decât cazul morților (oricum false). Deci, nu este nici atât de contagios cum se spune, și nu este nici atât de mortal cum se spune. Ce facem de acum în colo? Ne panicăm în fiecare sezon gripal și ținem oamenii cu forța în case?

De asemenea, câte sinucideri au avut loc datorita acestei panici? Morțile astea nu au importanță? Mass Media omoară oamenii sau îi pune la pământ din punct de vedere mental și emoțional.

Dacă eu nu am simptome, mă simt extraordinar, am luat contact cu foarte mulți oameni și toți se simt extraordinar, dar totuși fac un test pentru acest virus și iese pozitiv. Ce fac? Cum pot dovedi eu că sunt sănătos? Cei care fac testele pot spune orice. Deci pot fi sănătos, și eu și ceilalți, dar dacă cei care au făcut testele spun că nu sunt, ce fac? Sunt aruncat în carantină, într-un spital, sunt tratat oribil etc. deși eu n-am nimic?

O bătrână sau un bătrân cu pensie de 700 lei, cum își poate permite să dea 4 lei pe o masca pe care ar trebui să o folosească o singura data, timp de câteva ore? Statul nu ne da măști gratuite cum fac alte state, trebuie să cumpăram noi, deși am băgat bani în sistemul de sănătate de bubuie ca un portofel plin pe care nu-l mai poți închide, de la donații și campanii de strângeri de fonduri până la simpla asigurare medicală. Trebuie să cumpăram și măști, pentru că s-au comandat foarte multe și nu s-au vândut și n-au cum să rămână cu ele, nu? Să plătească proștii, tot pe banii lor, chiar dacă vor sau nu, pentru că nu mai au drepturi, ci doar obligații, restricții, etc.

Care este opinia domnului Cristoiu despre implementarea sistemului de recunoaștere facială, fără acceptul nostru?

Ar fi atât de multe întrebări și idei care mi-ar plăcea să i le transmit domnului Cristoiu, însă mă voi opri aici. Deja am scris mai mult decât am dorit inițial să fac în primul mesaj.

Cât despre ce am scris eu, ca un idiot, pe un blog personal și mi-am răcit gura spunând de prin februarie ceea ce încep ăștia să spună acum, în mai, voi lasă câteva linkuri. Repet, îmi dau seama că timpul domnului Cristoiu este foarte limitat și nu cred că are timp să urmărească și blogul unui cetățean de rând, și este totul ok.

Mulțumesc frumos!
Cu stimă,
Filip „Pruncu”

(aici sunt niste greseli gramaticale fiindca l-am scris foarte repede, n-am apucat să corectez. „sa-l poate vada” în loc de „sa-l poata vedea”, de ex.)

Nihilism, pesimism… absurdism?