Ce stim sau credem ca stim despre manele?

Am primit de la cineva un articol de pe un site numit Shtiu (Știu), cu titlul “Cum suna prima manea care a fost cantata in Romania?“. Mi se pare un titlu foarte indraznet, atat cel al site-ului cat si cel al articolului, fiindca vorbeste despre ceva foarte controversat si putin studiat/cunoscut. As spune ca este chiar arogant sa apara o descriere a manelelor pe un site cu un astfel de nume si cu un astfel de titlu.

Articolul despre care vorbesc este acesta: https://www.shtiu.ro/cum-suna-prima-manea-care-a-fost-cantata-in-romania-12980.html?utm_source=Playtech+Impact&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

Ei bine, mi-a pleznit putin creierul cand l-am citit. Incepe cu niste afirmatii exagerate si nefondate si continua in acelasi stil arogant. Hai sa incepem cu inceputul!

“Conform definitiei”… care definitie? Pentru ca exista multe definitii pentru manele. Da, influentele turcesti, grecesti, arabe, sarbe etc. fac parte din istoria poporului roman in foarte multe arii culturale (cea mai evidenta fiind gastronomia, dar nu numai) datorita ocupatiei otomane, inclusiv in muzica lautareasca si tiganeasca. Dar exista o diferenta intre muzica lautareasca si tiganeasca si manea. Asta este parerea mea. In primul rand, sunt folosite alte timpuri, ritmuri, instrumente si alte versuri.

“Se spune ca prima manea autentica ar fi fost cantata de Maria Tanase”… unde se spune? Pe un blog cu o singura postare? Nu stiu cine este ziaristul roman Miron Manega, recunosc, dar stiu cine este Adrian Majuru si are cate ceva de spus despre asta, gasisem niste articole foarte interesante despre subiect scrise de el (am si trei carti excelente scrise de el si am incredere in validitatea scrierilor lui). Sau exista si alte surse, alti muzicologi care sustin acest lucru?

Piesa la care se face referire este aceasta:

Pentru ca, din cunostintele mele, se spune de majoritatea si sunt de acord, ca Dan Ciotoi si formatia Generic au fost primii care au cantat manele, apoi Odeon, Albatros si evident, Azur, care faceau asa-numitele proto-manele, care la fel, sunt diferite de manelele de azi (unele sunt chiar bune, caut o piesa “Tu esti iubire” si nu o gasesc, decat interpretata de Denisa Sarboaica dar nu este cea originala pe care o caut). Aceste formatii sunt cele care au dat viata manelelor, facand tranzitia de la muzica tiganeasca spre “manele”.

Asculta piesa Mariei Tanase, apoi asculta Dan Ciotoi & Generic, apoi Azur. Vei vedea ca exista o mare diferenta si de ritm si de instrumente. Dupa astea, incepi sa asculti Nicolae Guta (care la inceput canta mai mult muzica tiganeasca, mai ales “de jale”, si era ok), Adrian Minune si Costi Ionita, si restul care au inceput in anii 90 si vei vedea inca o diferenta. Adica, cei care au fost crescuti si promovati de nimeni altul decat Fane Spoitoru. Si apoi, vezi diferenta care s-a produs dupa 2005 si pana in prezent.

Maria Tanase a cantat piese cu influente orientale cum a cantat si cu influente frantuzesti, dar este o exagerare sa o asociem cu manelele. Nici macar Fratii Gore (care au chiar piese intitulate Maneua Constantenilor sau Maneaua Florareselor) sau Gabi Lunca sau Romica Puceanu nu pot fi numiti manelisti in sensul pe care-l cunoastem azi, pentru ca ei inca foloseau acelasi ritm si aceleasi instrumente vechi ale lautarilor.

Deci, manelele au inceput dupa parerea mea prin anii 80 cu Dan Ciotoi si ceilalti mentionati, dar la fel, este o mare diferenta intre ei si a doua generatie, a lui Fane Spoitoru, apoi a treia generatie.

Culmea, de data asta Wikipedia este o sursa buna de informatie, pentru ca pagina despre manele se bazeaza pe cartea “Despre Manea” si pe articole ale mai multor specialisti dar si linkuri despre evenimente importante. https://ro.wikipedia.org/wiki/Manele

Dupa parerea mea, manelele au o istorie asemanatoare cu cea a blues-ului, care la fel, provine de la niste emigranti de alta origine si rasa, care au adus muzica traditionala din alte parti ale lumii si au reprodus-o in stilul propriu, axandu-se pe trairile lor pline de suferinta si saracie (si evident, sclavie), pe care au combinat-o cu elemente din alte genuri muzicale si care de asemenea, s-a schimbat de-a lungul timpului (blues-ul era o muzica trista, cum este la noi cea “de jale” a clasei inferioare, dar apoi dupa ce a devenit foarte popular s-a cam schimbat… de la piesele originale care vorbeau despre saracie, durere, tristete s-a ajuns o muzica de dans, odata cu nasterea rock n roll-ului si a blues rock-ului).

Ar fi nevoie de o noua carte cat mai detaliata, la care sa scrie muzicologi si etnologi si sociologi, nu ziaristi. In ultimii ani au tot aparut carti despre istoria tiganilor, dar nu s-a vorbit mult si clar despre manele si inca nu exista o definitie si istorie clara.

Discussion

  1. Sylvia_Armean
  2. Filip Pruncu

Leave a Reply