Cum a fost la “tributul Michael Jackson”

Am crescut cu Michael Jackson cum au crescut foarte multi. Daca elevii cresc cu Eminescu la scoala, copiii ar trebui sa creasca cu Michael Jackson acasa.

In ’92, aveam 2 ani, nu am putut merge la concert insa atunci a inceput pasiunea mea, dupa ce mama mi-a cumparat caseta video pe care o urmaream noapte de noapte si dansam si-l imitam pe MJ. Am 26 de ani acum, inca il am pe MJ in suflet cum il aveam atunci. Nu am prins nici un concert cu el, nici pe cel din 96 si evident, nici This is It. Singura mea sansa de a merge a un concert MJ a fost acest tribut, cu care trebuie sa ma multumesc.

Nu stiu daca sunt multumit sau nu….. multumit de concertul in sine nu sunt deloc, insa de initiativa si faptul ca am fost alaturi de atatia fani ma multumeste.

Totusi, toti se plang de acest concert si pe buna dreptate.. La genul asta de organizare ma asteptam sa bage Thriller imediat dupa Heal The World. Daca era vorba de un artist obisnuit, am putea spune ca a fost un concert decent, dar avand legatura cu MJ, care nu a fost doar regele pop, ci cel mai mare entertainer, acest eveniment a fost deplorabil… din mai multe motive, pe care le voi prezenta mai jos, in ordinea in care s-au desfasurat evenimentele, de la intrare pana la iesire si after party.

Inainte de a critica, vreau totusi sa fac niste precizari, de care ar trebui sa fim cu totii constienti. Nu ne putem astepta la un concert MJ fara MJ. Este precum Crestinismul fara Iisus, doar cu popi pe interes care vor sa-i duca in felul lor invataturile.

Impersonator-ul si-a facut treaba cat a putut, insa nu poate atinge deloc nivelul lui MJ din multe, multe motive. In primul rand, MJ facea asta de o viata, de cand era mic si a facut-o intotdeauna la nivel maxim, inca de cand era copil in Jackson 5 pana la moartea sa. Impersonator-ul nu are aceasta experienta, nu este obisnuit cu un asemenea efort… si, evident, nu are talentul, unic in lume, pe care l-a avut MJ la toate capitolele: Voce, dans, coreografie, organizare, etc. Deci, impersonator-ul si-a facut treaba atat cat a putut si merita apreciat pentru efortul sau. Un lucru insa, m-a deranjat. A dat impresia ca deja se credea MJ, nu doar un impersonator…. el practic, avea si rolul de a aduce un omagiu, pe care nu l-a facut mai deloc decat o singura data, foarte discret si scurt. As fi vrut sa-l aud vorbind putin despre MJ, sa comunice cu publicul vorbind despre MJ, ce a insemnat pentru el, ce inseamna pentru el faptul ca a ajuns sa aiba rolul acesta in tributul oficial, etc.

Despre locatie, sunt foarte multe de spus. Orice om intreg la minte n-ar fi pus un concert, fie el si tribut MJ, oficial sau neoficial, la Sala Polivalenta, unde canta Stefan Banica Jr., Smiley, Gabriel Cotabita s.a.m.d.

Acum, daca tot s-a luat aceasta (proasta) decizie de a tine concertul la Polivalenta, macar sa fi pus la intrare un afis mare cu Michael. Nimic… Peste tot scria “Sala Gym Muay Thai K1” ca si cum ne-am strans toti sa mergem la antrenamente. Nu doar atat, dar in acelasi moment chiar se tineau antrenamente in aceeasi cladire, ii vedeam pe indivizi cum alearga pe banda la etaj iar unii voiau sa intre in sala Polivalenta pentru ca au venit la antrenamente. What the actual fuck, man? Sa zic si de faptul ca nu a fost aer conditionat? Ei, fite! Da’ unde te crezi?.. pai… la un tribut MICHAEL JACKSON.

Nu a existat nimic care sa aduca un omagiu. Biletele, fara nici o imagine cu MJ pe ele ci doar un scris banal ca pe biletele de la teatru. A existat o masuta unde se vindeau niste tricouri urate, sepci si insigne. Bratarile, fara nici un farmec, doar o culoare pe care scria numele organizatorului si atat.

NU a fost televizat, probabil a fost inregistrat pentru ceva, pentru ca un rol tot aveau cameramanii aia. Dar acesta era un eveniment care ar fi trebuit sa fie televizat. Oricat de banal a fost.

La “bar” au pus niste oameni care nu stiu nici sa numere si sa dea restul corect, nici sa toarne in pahar. Cum Doamne iarta-ma sa pui pe cineva sa vanda bere la cateva mii de oameni cand lui ii ia 5 minute sa-ti toarne o bere in pahar ca sa nu dea spuma p-afara? Sa mai zic de pretul apei, 6 lei un pahar? Sa mai spun ca nu aveau sticle la jumatate? Nu-i ca si cum aveam o arma letala pe care sa o folosim impotriva unui impersonator, era doar o sticla… de plastic… pe care o puteam tine usor fara sa se verse daca vrem sa dansam sau macar sa stam in imbulzeala si sa nu ne-o verse altcineva cu cotul.

Am avut bilet la Golden Circle… ma asteptam sa pot vedea ceva din acel punct. Am vazut in schimb multe cefe de basketbalisti care s-au pus in fata noastra, astia mai mici de statura. In spatele meu erau niste fufe care tot comentau cu taticul lor care practic venise sa manance  “floricele”… apoi toata discutia si atentia lor a fost asupra acelei cutii de floricele. Cum frate sa dai bani la Golden Circle, sa te mai pui si in centru si in fata, si sa stai sa vorbesti despre.. popcorn?

Ok…. hai sa vorbim despre concertul in sine.

A fost in deschidere un cantaret, deloc rau, talentat, cu ritm… dar care a cantat piese cretine. N-a avut nici un speech despre faptul ca a fost ales sa cante in deschidere la un concert tribut Michael. S-a pus pe cantat si aia a fost.. totul ok pana aici. Ba chiar, mi se pare ca a avut o scenografie si coreografie mai buna decat trupa lui MJ. A avut multi dansatori si cantareti, au avut costume, e ok…

Chiar una din tipele cu care a cantat mi s-a parut foarte buna, cu voce buna, care stie sa cante. Apoi a venit superstarul…. Andreea Balan. N-am nimic cu ea, ma jur! Dar trebuie sa fiu sincer. A miorlait. Nu are voce pentru live-uri. De la acel punct am inceput sa-mi pierd speranta si entuziasmul acestui concert. Deja cantasera prea mult, si-a prezentat trupa de de prea multe ori, aproape incepea sa prezinte si instrumentele “Aceasta este o chitara. Nu stiu ce firma, nu stiu ce-i cu ea. Stiu ca-i o chitara la care canta cei de langa mine. Alea sunt tobele… Se lovesc cu niste bete si scot sunete.”….

Am “calatorit” cu el prin toata lumea, din Romania pana in Bangladesh si pana in sufletul lui minunat, cu fiecare piesa. Pana s-a ajuns la trupe cu muzica pseudo-tiganeasca si un tribut adus…. Romaniei. Wtf?! Iubitori de tara sau nu…. nu stiu cine a apreciat acel cantec deprimant care suna mai mult a recviem.

In sfarsit, pleaca trupa de deschidere.. mai stam 30 de minute sa stranga de pe scena, sa se rada la subrat, sa mearga la toaleta pt ca si ei sunt oameni, eventual sa se uite la stirile de seara.

Tututututututummmmm….. Incepe concertul!!!! Mult asteptatul tribut, prezentat ca un super-show cu lumini si lasere si tot arsenalul. De fapt, a inceput cu niste proiectii de proasta calitate vizuala, cu imagini din Flashmob-uri. E ok si asa, macar are legatura cu MJ.

Mai stam 10 minute dupa acele imagini si apare… puf! Ca prin magie, un individ imbracat in Michael care iesea din “pamant”. Aia da aparitie! (sunt sarcastic, ma… off). Incep alte imagini in spatele lui, care si alea au fost date peste cap (jenant rau de tot momentul). Cred ca cei care se ocupau cu difuzarea acelor imagini erau de genu “ba, am apasat din greseala pe ceva dar nu stiu pe ce.” Aia e, trecem peste! Mai sunt vreo 2 ore in care ne putem astepta la ceva mai bun!

HA HA HA HA HA… nu. :/

Vocea s-a auzit foarte incet, nici nu canta toate versurile. De apreciat este ca vocea impersonator-ului se apropie de cea a lui Michael. De infatisare nu pot spune acelasi lucru, nici despre dans, dar nu le putem avea pe toate. Nu era mai frumos sa puna vocea lui MJ si el doar sa danseze si sa faca playback? In felul asta nu mai obosea asa repede, nu-si mai pierdea respiratia, nu mai lua 100 de pauze. Fie ce-o fi! Chiar n-a fost “too much for me to JAM!“. Trecem mai departe!

A fost o surpriza sa cante de pe Off the Wall, dar o dezamagire sa nu cante din piesele noi (Slave to the Rhythm maaa). Si o surpriza sa cante The Way You Make me Feel, dar prost interpretata.

Medley-ul a fost ok, poate cea mai buna parte din interpretarea lor, in special I’ll be there care m-a emotionat incat mi s-a pus un nod in gat. Daca puneau imagini cu Michael pe fundal cum a fost la concertul original, ma jur ca nu mai puteam sa-mi retin lacrimile.

Nu a fost exploziva interpretarea, dar a fost reusita si ma asteptam ca lumea sa danseze iar la I’ll be there sa se aprinda niste brichete sau telefoane, niste maini pe sus. Doar s-a aplaudat la sfarsitul interpretarilor. Workin’ Day and Night este o piesa foarte grea de cantat live, dar s-au descurcat ok.

I just can’t stop loving you a fost o dezamagire totala, atat din partea impersonator-ului cat si din partea tipei. Nu stiu daca-ia ceeasi tipa care a cantat cu MJ in 92′ piesa, dar clar nu suna deloc ca ea. De fapt, ea nici nu s-a auzit din cauza sonorizarii deplorabile.

Human Nature a fost ok, insa dansul, in special cel de la sfarsit, care ar fi trebuit sa fie extraordinar si acompaniat de lumini, a fost banal.

Bad a fost de asemenea deplorabil. Remix-ul, ma rog, varianta ast a lot, a fost deplorabila. Nu se intelegea nimic, nu mai avea ritm. Iar la piesa asta deja nu mai avea energie, nu mai putea nici sa cant nici sa danseze, putea la fel de bine sa ia loc pe un scaun ca la unplugged.

In timpul concertului am vazut pe undeva in dreapta, sus, o fatuca de vreo 7 ani care dansa exact ca Michael. A mai atenuat senzatia de greata provocata de concert si interpretarile lor.

In fine… nici macar finalul nu a fost deloc grandios.Totusi, cand au pus imagineacu In Memory of Michael Jackson mi s-a pus un nod in gat din nou…. doamne, ce dor imi e de omul ala!

A fost, practic, un concert tribut care putea fi tinut si de o trupa romaneasca.

After Party-ul a fost de asemenea o dezamagire. Un local mic in care nu se fumeaza, ca asa-i legea, unde-i bar nu se fumeaza (wtf). 10 lei o bere la 330 ml, 15 lei un shot de tequila. Muzica pusa pe youtube, din playlist-uri luate la nimereala de barman.

Fanii au fost frumosi. Chiar si in conditiile alea, au dansat.

In fine.. sa n-o lungesc prea mult. All in all, a fost o dezamagire si daca se vor prezenta la fel in in Londra sau alte tari mai serioase, se vor face de ras rau de tot.

Discussion

  1. Georgian

Leave a Reply