Idei de joburi pentru tineri

Ok. Ai terminat un liceu. Poate nici n-ai luat bacul. Ce faci acum ? Hai sa muncim ! Cu drag si spor… dar unde ?

N-ai experienta, n-ai bac, n-ai cursuri, n-ai o specializare (vorbeam despre asta aici). In schimb, ai un orgoliu care zice “vladut, tu esti prea bun ca sa dai la lopata pe santier”.

Ce variante ai ? Nu’s multe, dar sunt. Nu spun nici ca sunt usor de castigat, dar merita incercat.

Asadar, uite cateva variante de joburi pentru tinerii (cu sau fara bac) care nu vor sa dea la lopata:

  1. Librar – Daca iti place sa citesti, te pasioneaza cultura, daca te pricepi cat de cat. Nu e un job platit excelent ci cu salariu minim pe economie dar poate fi foarte placut pentru cei pasionati.

Nivel de carierea: de la Entry in sus

Cerinte generale: Studii medii (cu bac mai mult ca sigur), Experienta Microsoft Office (in special Excel), rezistenta la stres, limba engleza la nivel conversational, abilitati de promovare a produselor, cultura generala, prezenta ingrijita.

Responsabilitati: aranjarea produselor pe raft, etichetare cu pret si antifurt pe produse, intampinarea clientilor, asistenta clienti, cunoasterea produselor si ofertelor, efectuarea receptiei si vanzarii a marfii.

Oferta: Salariu fix, comision (uneori), reduceri la carti (uneori)

  1. Operator PC – Nu e platit chiar rau, am gasit si oferte cu 1300 lei. Stai pe scaun si tastezi. Suna usor dar nu-i chiar asa.

Nivel de cariera: de la Entry in sus

Cerinte generale: Studii medii (si fara bac), Experienta Microsoft Office (in special Excel), introducere rapida a datelor.

Responsabilitati: evidenta gestiuni, introducere si editare date.

Oferta: Salariu fix

  1. Operator Call-Center – De obicei este bine platit (de la 1000 lei in sus, dar poti gasi si mai prost platit) insa este un job foarte stresant.

Nivel de cariera: de la Entry in sus

Cerinte generale: Studii medii (uneori cu bac), o limba straina (daca este pentru limbi straine, dar exista si pentru limba romana), cunostinte Ms Office, introducere rapida a datelor, comunicare si exprimare clara si fluenta, experienta in call-center (constituie un avantaj dar nu este obligatorie)

Responsabilitati: Furnizare de informatii/Suport telefonic, sondaje de opinie, promovare si vanzare telefonica, cunoasterea produselor si ofertelor, preluarea si introducerea comenzilor sau datelor in sistem.

Oferta: Salariu fix, Comision (daca esti bagat pe vanzari telefonice), Bonuri de masa (uneori)

  1. Agent Imobiliar – Se pot face bani frumosi, nu este un job stresant ba chiar placut, insa e mult de alergat si vorbit la telefon.

Nivel de cariera: de la Entry in sus

Cerinte generale: studii medii (chiar si fara bac), abilitati de comunicare si negociere, prezenta ingrijita

Responsabilitati: Prospectarea pietei imobiliare, selectarea imobilelor, introducerea lor intr-o baza de date, contactarea proprietarilor, deplasare la imobile si vizionarea acestora, fotografiere apartament (daca nu exista fotografii facute de proprietar), preluarea cerintelor de imobile (prin telefon si email), prezentarea ofertelor catre clientii cumparatori/chiriasi, prezentarea apartamentelor in realitate, negocierea preturilor, intocmirea contractelor.

Oferta: Cominion din vanzari, salariu fix (uneori), bonusuri

  1. Casier supermarket – Poate fi stresant si ametitor, dar salariul e ok.

Nivel de cariera: de la Entry in sus

Cerinte generale: Studii medii (de obicei cu Bac), experienta (constituie un avantaj dar nu este obligatorie), prezenta ingrijita

Responsabilitati: Scanarea sau cantarirea produselor, incasarea banilor sau bonurilor, cunoasterea produselor, asigurarea curateniei la locul de munca.

Oferta: Salariu, Bonuri de masa, Discount la produsele din magazin (uneori)

  1. Asistent vanzari/Merchandiser firme de haine – Un job tineresc, modern, cu un salariu decent. Se poate avansa spre jobul de visual artist, manager de magazin, etc. Experienta se poate dobandi la firme mai mici de genul Mini Prix.

Nivel de cariera: de la Entry in sus

Cerinte generale: Studii medii (chiar is fara bac), experienta pe un post similar (de obicei, dar sunt si exceptii), limba engleza nivel conversational, prezenta ingrijita, cunostinte minime de fashion, comunicare si exprimare clara si fluenta.

Responsabilitati: Aranjarea hainelor pe raft si umerase, organizarea stocurilor, consultanta clienti, asistenta in cabinele de proba, gestionare comenzi.

Oferta: Salariu fix, bonuri de masa (uneori), discount la hainele din magazin

  1. Game Tester – De asemenea un job tineresc, placut si relativ usor. Este cam prost platit (in jur de 900 lei + bonuri) iar promovarea se face greu.

Nivel de cariera: de la Entry in sus

Cerinte generale: Studii medii, Pasionat de jocuri video, atentie la detalii.

Responsabilitati: Raportare bug-uri si introducerea lor in baza de date.

Oferta: Salariu fix, bonuri de masa.

  1. Vanzator Sex Shop – Ei bine, nu cred ca mai e nevoie de o prezentare. E un job foarte dorit si cautat de barbatii tineri, insa cam greu de castigat. Nu stiu cat de bine este platit din pacate.

Nivel de cariera: de la Entry in sus

Cerinte generale: Studii medii (uneori cu bac), cunostinte medii despre sexualitate, cunostinte in industria adulta/erotica, experienta pe un post de vanzare (constituie un avantaj), atitudine potrivita domeniului de lucru (maturitate, atitudine deschisa, dezinvolta si nonconformista), abilitati excelente de comunicare.

Responsabilitati: Consiliere si informare clienti, prezentarea si vanzarea produselor, gestionarea comenzilor si organizarea stocului.

Oferta: Salariu fix, comision (uneori).

BUN ! Astea sunt cateva joburi mai ok pentru tinerii “cu nasu pe sus”.

Ce companii ai putea sa cauti ?

Librarii: Diverta – cred ca e crea mai buna varianta in domeniul asta. Nu vinzi doar carti ci si dvd-uri, cd-uri. Nu vreau sa vorbesc in necunostinta de cauza, asa ca nu spun nimic de salariu. Nu recomand Carturesti sau Humanitas. Am inteles ca salariile sunt infecte, munca multa si peste program, etc.

Operator Call-Center: CGS (Computer Generated Solutions) – E cam cea mai mare si serioasa companie, salariile sunt in general mai mari decat la alte call center-uri (in special la limbi straine).

Casier Super-Market: Mega-Image – Din cate am inteles, ar fi cam cea mai buna solutie. Are cam acelasi salariu ca si super/hyper-marketurile Cora, Carrefour, Profi. Partea proasta e ca la Mega-Image din cate am inteles nu esti doar casier ci si lucrator comercial.

Asistent vanzari/Merchandiser firme de haine: Mini-Prix etc. – Pentru inceput incearca firmele mici de genul Mini-Prix sau magazine mici. Acestea nu sunt la fel de exigente in angajare precum firmele mari. Branduri de tipul Rezerved, Cropp Town etc. ar fi mai potrivite la inceput decat branduri de tipul Zara, H&M etc. iar salariile nu difera foarte mult.

Game Tester: Electronic Arts – nu plateste cel mai bine, dar sunt mai putin exigenti la angajare, munca este mai lejera decat in alte companii (ex. Ubisoft) si prezinta mai multe beneficii (cantina buna, sali de relaxare/pauza foarte faine, petreceri private ale angajatilor in localuri de tip piscina/pool-club).

Alte companii potrivite tinerilor: MediaGalaxy, Germanos, Altex, Vodafone/Cosmote/Orange, Flanco, Domo

BONUS:

Vrei sa faci si niste cursuri bune ?

Frizer, Pizzar, Barman, Maseur.

Poti face cariera cu acestea, plata nu este deloc rea, munca era relativ usoara (mai putin in cazul pizzarului). Cursurile astea nici nu sunt foarte scumpe precum Hair Stylist sau Barista si sunt bune pentru inceput (dupa ce le faci, poti face specializare = Dupa frizer te bagi Hair Stylist, dupa barman te bagi Barista).

Discussion

  1. Pruncu
  2. popa

Leave a Reply