Cre(ş)tinism de România

Pentru idioţii care susţin că România e o ţară Creştină la origine (cum citeam azi pe ziare.com comentariul unui idiot cu username-ul “Creştin” care zicea că ţara este Creştină de 2000 de ani) am cateva informaţii interesante:

  1. Prima traducere a Bibliei în limba Română s-a facut în anul 1688.
  2. Biserica Ortodoxă Română a luat fiinţă în anul 1872.
  3. Biserica Ortodoxă Română a fost declarată biserică naţională abia în 1923.
  4. Comunităţi Creştine în România dateaza din secolul 3 (adică anii 201-300) însa se consideră că acestea nu erau formate din Români.
  5. Procesul de Creştinare a fost treptat (sec III-V la sud de Dunăre, sec V-VIII la nord).

Să nu vii să-mi zici că era plin de Creştini români in primele 2-3 secole, că p-atunci abia se dezvolta Creştinismul în Imperiul Roman şi înca era persecutat. Nici nu apăruseră cele 4 evanghelii.

Informaţiile le-am luat în 10-15 minute de pe wikipedia cu un singur click. La fel ar putea şi restul Românilor să facă, înainte să facă declaraţii măreţe. Decât să trăieşti în prostie şi minciună, ba chiar să o şi răspândeşti, mai bine deschide… o pagina de net ! Atât ! Nu o carte, nu o Biblie.

Pentru criticii care sigur o să vină să se contrazica: Nu am cunoştinţele necesare şi nici interesul de a mă contrazice cu voi.

P.S.: Să spui că România este o ţară Creştina la origini doar pentru că au fost câtiva domnitori mai credincioşi care au înălţat biserici pe ici şi colo mi se pare o prostie. Decebal era Creştin ? Traian ? Burebista ? Ţara asta nu s-a “născut” acum 2000 de ani, a existat şi înainte de Iisus. A avut şi alţi conducători, şi altă religie.

mii-de-credinciosi-asteptati-pentru-a-sarbatori-duminica-ortodoxiei-la-biserica-gradina-icoanei-29952-1

Leave a Reply